« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-05 17:34:27
Temat: Mam boczek :)Surowy, piękny boczek, waży kilo dwadzieścia. Właśnie mi się rozmraża. Co z
tym mogę zrobić? Jak się robi roladę, tj. jak go zrolować faszerując przy
tym jakimś farszem? Właśnie: jakim farszem?
Pozdrawiam z Płocka,
Monika
ps. [chwalę się]
ależ dziś pyszny schab upiekłam na obiadek, mmmmmmmmmmmm, palce lizać :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-05 18:45:26
Temat: Re: Mam boczek :)
Użytkownik Monika Sawicka <m...@a...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9n5no5$g0t$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> Surowy, piękny boczek, waży kilo dwadzieścia. Właśnie mi się rozmraża. Co
z
> tym mogę zrobić? Jak się robi roladę, tj. jak go zrolować faszerując przy
> tym jakimś farszem? Właśnie: jakim farszem?
>
pieczony bez farszu będzie pyszny, potem na chlebek taki ciepły i z
musztardą, oj, pycha!
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 19:50:45
Temat: Re: Mam boczek :)"Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> wrote:
>Surowy, piękny boczek, waży kilo dwadzieścia. Właśnie mi się rozmraża. Co z
>tym mogę zrobić? Jak się robi roladę, tj. jak go zrolować faszerując przy
>tym jakimś farszem? Właśnie: jakim farszem?
Przepis dla boczku wędzonego...
Farsz:
15 dag pieczarek usmażyć. Bułkę czerstwą namoczyć i zemleć z
okrawkami wyrównywanego boczku. Dodać do tego pieczarki, jajo,
posiekaną natkę i przyprawic do smaku...
Jak już ci wyjdzie rolada obwiązana nitką to polewasz tłuszczem
i pieczesz skrapiając na początku wodą ( ewentualnie bulionem
a może jakimś piwem cienkim...) a następnie własnym boczka
sosem. Pod koniec duszenia możesz dodać w cząstkach pół kilo jabłek
wymieszanych z 2 łyżkami ketchupu. ( ale to wtedy gdy będzie
boczek jedzony w dużych kawałkach z sosem...( tłusto to widzę)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:05:53
Temat: Re: Mam boczek :)"Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> wrote:
>Surowy, piękny boczek, waży kilo dwadzieścia. Właśnie mi się rozmraża. Co z
>tym mogę zrobić? Jak się robi roladę, tj. jak go zrolować faszerując przy
>tym jakimś farszem? Właśnie: jakim farszem?
Znalazłam jeszcze takie farsze dla twojego boczku
1. 6-7 zabków czosnku utrzeć z solą, połączyć z ziołami( po pół
łyżeczki mięty, szłwii, cząbru, bazylii i majeranku), łyzką
oliwy i łyżka wytrawnego białego wina. tym natrzeć płaski juz
boczek. Ciasno go zrolować i owinięty folią ma całą noc w lodówce
tkwić. Potem w niej pieczemy i polewamy bulionem w trakcie pieczenia.
2.farsz z mielonego mięsa wieprzowego (40dag) i 20dag
obgotowanych w osolonym wrzatku przez 2-4 minuty kurek.
Siekamy kurki, łączymy z drobno pokrojonym porem, mięsem,
jajkiem. całość solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem. Bardzo
solidnie wyrabiamy masę ( ewentualnie z czosnkiem).
Z serii "Soczyste pieczenie" Prószyńskiego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:09:03
Temat: Re: Mam boczek :)AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
> Ciasno go zrolować i owinięty folią ma całą noc w lodówce
>tkwić. Potem w niej pieczemy i polewamy bulionem w trakcie pieczenia.
Ewentualnych dowcipnisiów uprzedzam!
Widzę że głupio wyszło z tym pieczeniem w lodówce...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:24:16
Temat: Re: Mam boczek :)"Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> wrote:
>A ja zrozumialam, ze trzeba polewac folie aluminiowa...
żeby było ciekawiej z ksiązki wynika, że polewamy folię, wszak
dopiero pod koniec pieczenia mamy ją odwinąć...by mięso się
zarumieniło.:)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:24:17
Temat: Re: Mam boczek :)A ja zrozumialam, ze trzeba polewac folie aluminiowa...
--
Niesz !
AgataW <a...@g...com.pl> a écrit dans le message :
9n60ij$p78$...@h...uw.edu.pl...
> AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
>
>
> > Ciasno go zrolować i owinięty folią ma całą noc w lodówce
> >tkwić. Potem w niej pieczemy i polewamy bulionem w trakcie pieczenia.
>
>
> Ewentualnych dowcipnisiów uprzedzam!
> Widzę że głupio wyszło z tym pieczeniem w lodówce...
>
> AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:41:04
Temat: Re: Mam boczek :)
>Widz? ?e g?upio wysz?o z tym pieczeniem w lodówce...
>
>AgataW.
alez skad...hehehehe
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 20:55:33
Temat: Re: Mam boczek :)To moze wystarczy po prostu brytfanna z woda, albo miseczka z woda w
piekarniku ?
--
Niesz !
AgataW <a...@g...com.pl> a écrit dans le message :
9n61f3$pbv$...@h...uw.edu.pl...
> żeby było ciekawiej z ksiązki wynika, że polewamy folię, wszak
> dopiero pod koniec pieczenia mamy ją odwinąć...by mięso się
> zarumieniło.:)
> AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 06:31:29
Temat: Re: Mam boczek :)
Po czasie o boczku.
Kiedys kiedys robilem w sloiki i bylo to cos niesamowitego, doslownie i w
przenosni orgazm kulinarny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |