Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Manipulowanie kruchym ciastem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Manipulowanie kruchym ciastem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-10-05 19:48:08

Temat: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
Macie jekieś patenty?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-10-05 19:57:13

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
> Macie jekieś patenty?
>

Jak rozwałkujesz ciasto, placek nawijasz na wałek, przenosisz i rozwjasz z
wałka do formy

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-10-05 20:01:28

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
news:gcb5lp$dkp$1@news.onet.pl...
> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
> Macie jekieś patenty?

Nawijasz na wałek do wałkowania ciasta i odwijasz z wałka prosto na blachę.
Rozerwania łączysz palcami...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-10-05 20:19:22

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał
>
>> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
>> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
>> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
>> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
>> Macie jekieś patenty?
>
> Jak rozwałkujesz ciasto, placek nawijasz na wałek, przenosisz
> i rozwjasz z wałka do formy

Tę technikę znam, ale sprawdza mi się ona tylko w stosunku
do ciast innych niż kruche. Kruchego nie nawinę na wałek
bo przy tej czynności już się rozpada.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-10-05 20:25:08

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:gcb7gb$keb$1@news.onet.pl...
>
> Tę technikę znam, ale sprawdza mi się ona tylko w stosunku
> do ciast innych niż kruche. Kruchego nie nawinę na wałek
> bo przy tej czynności już się rozpada.
>

Coś to ciasto nie bardzo: jeśli stosujesz technikę 1:2:3 to nie powinno
być tego problemu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-10-06 02:38:32

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: g...@t...pl szukaj wiadomości tego autora

On 5 Paź, 14:48, "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote:
> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
> Macie jekieś patenty?

Spróbuj rozwałkowac na folii spożywczej(taki przeźroczysty plastik na
rolce) . Kładziesz wałek z ciasta między dwie warstwy tej folii i do
dzieła!
powodzenia

pol_cia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-10-06 07:28:48

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "Ewa" <k...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

weź se odrazum na blaszce wałkuj ./.............


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-10-06 09:12:00

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa pisze:
> weź se odrazum na blaszce wałkuj ./.............
>
>
albo na błotniku od wartburga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-10-06 13:18:30

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: Piotr Auksztulewicz <w...@h...net> szukaj wiadomości tego autora

Alek <alek67@precz_ze_spamem.poczta.onet.pl> wrote:
> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
> Macie jekieś patenty?

Różne przepisy dają różny stopień "kruchości". Bardziej tłuste
wręcz trudno rozwałkować, bo się ciasto lepi do wałka. Stosuję
wtedy technikę "przedszkolną": wylepianie blachy jak plasteliną :-)

Bardziej suche ciasta, to albo na wałek, albo zsuwam z deski
na blachę.

Pęknięcia zawsze można scalić palcami, ewentualnie zostawić sobie
zawczasu trochę ciasta na wypełnianie ubytków.

--
Piotr Auksztulewicz i...@n...net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-10-06 14:57:41

Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "manama" <m...@o...wytnij.pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik napisał >
> Spróbuj rozwałkowac na folii spożywczej(taki przeźroczysty plastik na
> rolce) . Kładziesz wałek z ciasta między dwie warstwy tej folii i do
> dzieła!
> powodzenia
>
> pol_cia

Witam,
ja to robie podobnie w Germanii, ale miedzy dwoma arkuszami papieru do
pieczenia.
Wtedy jeden arkusz zostaje z ciastem i klade na blache a drugi, gorny
odlepiam.
W Polsce natomiast wyprobowalam miedzy dwoma, a nawet czterema ( dwa na dole
dwa na gorze) papierami sniadaniowymi, gladkim od strony ciasta. Potem
zdejmuje wierzchni papier, znaczy sie odlepiam, ciasto klade na blache a
potem powoli odlepiam ten na gorze pozostaly papier.
Robie to tylko dlatego, ze chce miec cieniutka warstwe ciasta, a jak mi
zostaja wolne miejsca to zalepiam ciastem wystajacym z brzegow.
Pozdrawiam,
M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

orzechy
toy soldiers :D
toy soldiers :D
Dobry Wok na kuchnie indukcyjna.
Dobry Wok na kuchnie indukcyjna.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »