| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2007-01-01 20:24:18
Temat: Re: Masa orzechowa
"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1167676878.478993.312090@n51g2000cwc.googlegrou
ps.com...
http://www.lacpol.com.pl/index.php?m1=2&m2=1&m4=2
masło w blokach po 25kg
oraz w kostkach 200 i 250g
mleko w proszku 25kg pełne i odtłuszczone
śmietanka w proszku
http://www.delik.com.pl/maslo_ekstra.html
http://www.spomlek.com.pl/?pageid=43&lang=pl&pic=1
można znaleźć wiecej firm, ważne, aby była najbliżej, wtedy można prosto z
produkcji kupić blok i po podzieleniu na porcje do pojemników próżniowych,
pergaminu, folii zamrozić w porcjach dwy - trzydniowych - ja takie masło
ugniatam w takich miseczkach blaszanych emaliowanych z pokrywkami
polietylenowymi - produkcji chińskiej - do jedzenia zalewam wierzch woda z
filtra RO i łyzeczką soli, nie musi stać w chłodziarce, smaruje się łatwo i
nie jełczeje, do smarowania na słodko zlewam wodę ze sola - przepłukuję
świeżą i gotowe...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2007-01-01 20:35:43
Temat: Re: Masa orzechowa
Maggie napisał(a):
> Może spróbuj tak jak ja
>
> W kubku wymieszałam trochę mąki pszennej i trochę
> ziemniaczanej z odrobiną zimnej wody i wlałam do gotującej
> się masy, zagotowałam mieszając jak budyń i dopiero wtedy
> zaczęło to mieć na powrót budyniowatą konsystencję i wtedy
> dopiero dodałam masło...
Na pewno dobry sposób na uratowanie masy w przypadku rzadkiego
budyniu.
Dawno nie robiłam tej masy, a dziś ugotowałam sam budyń... Kurczę,
rzadki jest jakiś... Tak, trzeba używać półtora op. na 500 ml
mleka do masy orzechowej!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2007-01-01 21:03:34
Temat: Re: Masa orzechowaMaggie <m...@w...pl> napisał(a):
> Do celów kanapkowych używam zwykle masła roślinnego, ale ono
> z kolei nie nadaje sie na krem bo za miękkie, ale wczoraj
> akurat miałam masło śmietankowe i takiego użyłam...
Śmietankowe ma mało masła w maśle. Nie ok. 82 %, jak "ekstra"
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2007-01-01 21:07:13
Temat: Re: Masa orzechowa
"czeremcha" <c...@g...pl> wrote in message
news:enbsv6$gf9$1@inews.gazeta.pl...
> Maggie <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Do celów kanapkowych używam zwykle masła roślinnego, ale ono
>> z kolei nie nadaje sie na krem bo za miękkie, ale wczoraj
>> akurat miałam masło śmietankowe i takiego użyłam...
>
> Śmietankowe ma mało masła w maśle. Nie ok. 82 %, jak "ekstra"
>
> Ania
Witaj!
Jeżeli Czeremszyno masz rozmiar "S" to śmietankowe będzie lepsze, chyba, że
chcesz nabrać ciała...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2007-01-01 22:06:45
Temat: Re: Masa orzechowaPanslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Witaj!
>
> Jeżeli Czeremszyno masz rozmiar "S" to śmietankowe będzie lepsze, chyba,
że
> chcesz nabrać ciała...
Matkumoja, nigdy "S" nie byłam... Nabierać też nie chcę, samo się nabiera :-(
No dobra, nie samo :-( Ale mąż mnie i tak kocha :-)
Śmietankowe do mas za "rzadkie", do wypieków też nie ryzykowałabym. Albo
margaryna, albo masło. Ze śmietankowego po rozgrzaniu wypływa dużo płynu,
które olejem nie jest, a olej z margaryny ciastom nie szkodzi. Pewnie, że
zapach nie ten, co masło, ale używających margaryny nie wrzucałabym od razu
do KF-a :-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2007-01-01 22:34:29
Temat: Re: Masa orzechowa
Panslavista napisał(a):
> Do takich wyrobów wolę używać zwykłej makutry (z Boguchwały k/Rzeszowa -
> sprzed 30 lat - komplet trzech).
Mam, a jakże! W celach dekoracyjnych stoją sobie na półce -
nieużywane. Gdybym ich używała, to już na nic innego nie miałabym
siły... Ręka by mi już dawno odpadła, a tak - Mumik robi wszystko,
a ja siedzę sobie i piuplam :-)))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2007-01-01 22:42:48
Temat: Re: Masa orzechowaikselka napisał(a):
> Na pewno dobry sposób na uratowanie masy w przypadku
rzadkiego
> budyniu.
No tak, ale mój budyń przed dodaniem orzechów i cukru był
gęsty...
> Dawno nie robiłam tej masy, a dziś ugotowałam sam
budyń... Kurczę,
> rzadki jest jakiś... Tak, trzeba używać półtora op. na 500 ml
> mleka do masy orzechowej!
POSTANOWIONE!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2007-01-01 22:45:47
Temat: Re: Masa orzechowaPanslavista napisał(a):
> "ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
> news:1167676878.478993.312090@n51g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>
> http://www.lacpol.com.pl/index.php?m1=2&m2=1&m4=2
>
> masło w blokach po 25kg
> oraz w kostkach 200 i 250g
> mleko w proszku 25kg pełne i odtłuszczone
> śmietanka w proszku
>
> http://www.delik.com.pl/maslo_ekstra.html
> http://www.spomlek.com.pl/?pageid=43&lang=pl&pic=1
>
> można znaleźć wiecej firm, ważne, aby była najbliżej, wtedy można prosto z
> produkcji kupić blok i po podzieleniu na porcje do pojemników próżniowych,
> pergaminu, folii zamrozić w porcjach dwy - trzydniowych - ja takie masło
> ugniatam w takich miseczkach blaszanych emaliowanych z pokrywkami
> polietylenowymi - produkcji chińskiej - do jedzenia zalewam wierzch woda z
> filtra RO i łyzeczką soli, nie musi stać w chłodziarce, smaruje się łatwo i
> nie jełczeje, do smarowania na słodko zlewam wodę ze sola - przepłukuję
> świeżą i gotowe...
Panie Hrabio nie wiem jak teraz, ale kiedyś to szlachta
honorowa była ;-) Pan tu masłem oczu nie zamydlaj, tylko
obietnic danych jeszcze w starym roku dotrzymuj...
Pozdrawiam
Rablinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2007-01-01 23:05:27
Temat: Re: Masa orzechowa
"R@blinka" <r...@o...eu> wrote in message
news:enc2us$ge4$1@news.onet.pl...
Witam!
Muszę skaner kupić -mój nieużywany nie chodzi...
Najlepszych XXX w Nowym Roku!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2007-01-02 04:25:54
Temat: Re: Masa orzechowa
"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1167690869.657386.44230@n51g2000cwc.googlegroup
s.com...
Panslavista napisał(a):
> Do takich wyrobów wolę używać zwykłej makutry (z Boguchwały k/Rzeszowa -
> sprzed 30 lat - komplet trzech).
Mam, a jakże! W celach dekoracyjnych stoją sobie na półce -
nieużywane. Gdybym ich używała, to już na nic innego nie miałabym
siły... Ręka by mi już dawno odpadła, a tak - Mumik robi wszystko,
a ja siedzę sobie i piuplam :-)))))
Witaj!
Majonez zrobiony w makutrze jest trwalszy niż ukręcony robotem i ma
lepszy smak.
Albo taki sos "ali-oli" (do potraw mniej czosnku) - główka czosnku, całe
jajko, szklanka oliwy, szczypta soli. Jakże świetnie robi się go w tej
najmniejszej - najpierw czosnek z solą , po utarciu jajko, a na końcu olej -
doskonałe lekarstwo na przeziębienia, anginy i grypę....
A dla tych, którzy myślą o tych makutrach jak o byle jakim wyrobie
rzemieślniczym dodam - jest to wyrób zakładów ceramiki elektrotechnicznej -
izolatorów - doskonała porcelana elektrotechniczna (rowki wewnątrz przez
trzydzieści lat używania ani trochę się nie starły, po wierzchu polewana -
jak izolatory - wzorek, gładkość i nade wszystko kolor - dakoracyjne to one
są!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |