Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masa orzechowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masa orzechowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 43


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2007-01-01 20:24:18

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1167676878.478993.312090@n51g2000cwc.googlegrou
ps.com...

http://www.lacpol.com.pl/index.php?m1=2&m2=1&m4=2

masło w blokach po 25kg
oraz w kostkach 200 i 250g
mleko w proszku 25kg pełne i odtłuszczone
śmietanka w proszku

http://www.delik.com.pl/maslo_ekstra.html
http://www.spomlek.com.pl/?pageid=43&lang=pl&pic=1

można znaleźć wiecej firm, ważne, aby była najbliżej, wtedy można prosto z
produkcji kupić blok i po podzieleniu na porcje do pojemników próżniowych,
pergaminu, folii zamrozić w porcjach dwy - trzydniowych - ja takie masło
ugniatam w takich miseczkach blaszanych emaliowanych z pokrywkami
polietylenowymi - produkcji chińskiej - do jedzenia zalewam wierzch woda z
filtra RO i łyzeczką soli, nie musi stać w chłodziarce, smaruje się łatwo i
nie jełczeje, do smarowania na słodko zlewam wodę ze sola - przepłukuję
świeżą i gotowe...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2007-01-01 20:35:43

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Maggie napisał(a):
> Może spróbuj tak jak ja
>
> W kubku wymieszałam trochę mąki pszennej i trochę
> ziemniaczanej z odrobiną zimnej wody i wlałam do gotującej
> się masy, zagotowałam mieszając jak budyń i dopiero wtedy
> zaczęło to mieć na powrót budyniowatą konsystencję i wtedy
> dopiero dodałam masło...
Na pewno dobry sposób na uratowanie masy w przypadku rzadkiego
budyniu.
Dawno nie robiłam tej masy, a dziś ugotowałam sam budyń... Kurczę,
rzadki jest jakiś... Tak, trzeba używać półtora op. na 500 ml
mleka do masy orzechowej!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2007-01-01 21:03:34

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "czeremcha" <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maggie <m...@w...pl> napisał(a):

> Do celów kanapkowych używam zwykle masła roślinnego, ale ono
> z kolei nie nadaje sie na krem bo za miękkie, ale wczoraj
> akurat miałam masło śmietankowe i takiego użyłam...

Śmietankowe ma mało masła w maśle. Nie ok. 82 %, jak "ekstra"

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2007-01-01 21:07:13

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha" <c...@g...pl> wrote in message
news:enbsv6$gf9$1@inews.gazeta.pl...
> Maggie <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Do celów kanapkowych używam zwykle masła roślinnego, ale ono
>> z kolei nie nadaje sie na krem bo za miękkie, ale wczoraj
>> akurat miałam masło śmietankowe i takiego użyłam...
>
> Śmietankowe ma mało masła w maśle. Nie ok. 82 %, jak "ekstra"
>
> Ania

Witaj!

Jeżeli Czeremszyno masz rozmiar "S" to śmietankowe będzie lepsze, chyba, że
chcesz nabrać ciała...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2007-01-01 22:06:45

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):

> Witaj!
>
> Jeżeli Czeremszyno masz rozmiar "S" to śmietankowe będzie lepsze, chyba,
że
> chcesz nabrać ciała...

Matkumoja, nigdy "S" nie byłam... Nabierać też nie chcę, samo się nabiera :-(
No dobra, nie samo :-( Ale mąż mnie i tak kocha :-)

Śmietankowe do mas za "rzadkie", do wypieków też nie ryzykowałabym. Albo
margaryna, albo masło. Ze śmietankowego po rozgrzaniu wypływa dużo płynu,
które olejem nie jest, a olej z margaryny ciastom nie szkodzi. Pewnie, że
zapach nie ten, co masło, ale używających margaryny nie wrzucałabym od razu
do KF-a :-)

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2007-01-01 22:34:29

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> Do takich wyrobów wolę używać zwykłej makutry (z Boguchwały k/Rzeszowa -
> sprzed 30 lat - komplet trzech).
Mam, a jakże! W celach dekoracyjnych stoją sobie na półce -
nieużywane. Gdybym ich używała, to już na nic innego nie miałabym
siły... Ręka by mi już dawno odpadła, a tak - Mumik robi wszystko,
a ja siedzę sobie i piuplam :-)))))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2007-01-01 22:42:48

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):

> Na pewno dobry sposób na uratowanie masy w przypadku
rzadkiego
> budyniu.

No tak, ale mój budyń przed dodaniem orzechów i cukru był
gęsty...

> Dawno nie robiłam tej masy, a dziś ugotowałam sam
budyń... Kurczę,
> rzadki jest jakiś... Tak, trzeba używać półtora op. na 500 ml
> mleka do masy orzechowej!

POSTANOWIONE!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2007-01-01 22:45:47

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "R@blinka" <r...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> "ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
> news:1167676878.478993.312090@n51g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>
> http://www.lacpol.com.pl/index.php?m1=2&m2=1&m4=2
>
> masło w blokach po 25kg
> oraz w kostkach 200 i 250g
> mleko w proszku 25kg pełne i odtłuszczone
> śmietanka w proszku
>
> http://www.delik.com.pl/maslo_ekstra.html
> http://www.spomlek.com.pl/?pageid=43&lang=pl&pic=1
>
> można znaleźć wiecej firm, ważne, aby była najbliżej, wtedy można prosto z
> produkcji kupić blok i po podzieleniu na porcje do pojemników próżniowych,
> pergaminu, folii zamrozić w porcjach dwy - trzydniowych - ja takie masło
> ugniatam w takich miseczkach blaszanych emaliowanych z pokrywkami
> polietylenowymi - produkcji chińskiej - do jedzenia zalewam wierzch woda z
> filtra RO i łyzeczką soli, nie musi stać w chłodziarce, smaruje się łatwo i
> nie jełczeje, do smarowania na słodko zlewam wodę ze sola - przepłukuję
> świeżą i gotowe...

Panie Hrabio nie wiem jak teraz, ale kiedyś to szlachta
honorowa była ;-) Pan tu masłem oczu nie zamydlaj, tylko
obietnic danych jeszcze w starym roku dotrzymuj...

Pozdrawiam
Rablinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2007-01-01 23:05:27

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"R@blinka" <r...@o...eu> wrote in message
news:enc2us$ge4$1@news.onet.pl...


Witam!

Muszę skaner kupić -mój nieużywany nie chodzi...

Najlepszych XXX w Nowym Roku!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2007-01-02 04:25:54

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1167690869.657386.44230@n51g2000cwc.googlegroup
s.com...

Panslavista napisał(a):
> Do takich wyrobów wolę używać zwykłej makutry (z Boguchwały k/Rzeszowa -
> sprzed 30 lat - komplet trzech).
Mam, a jakże! W celach dekoracyjnych stoją sobie na półce -
nieużywane. Gdybym ich używała, to już na nic innego nie miałabym
siły... Ręka by mi już dawno odpadła, a tak - Mumik robi wszystko,
a ja siedzę sobie i piuplam :-)))))

Witaj!

Majonez zrobiony w makutrze jest trwalszy niż ukręcony robotem i ma
lepszy smak.
Albo taki sos "ali-oli" (do potraw mniej czosnku) - główka czosnku, całe
jajko, szklanka oliwy, szczypta soli. Jakże świetnie robi się go w tej
najmniejszej - najpierw czosnek z solą , po utarciu jajko, a na końcu olej -
doskonałe lekarstwo na przeziębienia, anginy i grypę....
A dla tych, którzy myślą o tych makutrach jak o byle jakim wyrobie
rzemieślniczym dodam - jest to wyrób zakładów ceramiki elektrotechnicznej -
izolatorów - doskonała porcelana elektrotechniczna (rowki wewnątrz przez
trzydzieści lat używania ani trochę się nie starły, po wierzchu polewana -
jak izolatory - wzorek, gładkość i nade wszystko kolor - dakoracyjne to one
są!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kardamon - kraków
parowar- przepisy na mięso
Bulle Adioli - 2 pytania
Obiad Noworoczny
Mak w puszce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »