Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masa orzechowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masa orzechowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 43


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-01-01 16:39:20

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Alek napisał(a):
> Użytkownik "Maggie" <m...@w...pl> napisał
>> Tą masę już zrobiłam, ale właśnie dodałam orzechów na oko i
>> wyszło za rzadkie i musiałam dodatkowo zagęścić...
>>
>> Ale dzięki Tobie następnym razem nie będzie dodatkowych
>> przygód :) Wielkie dzięki. Masę bardzo polecam...
>
> A mi nie wyszła, mam teraz garnek pełen czegoś o konsysytencji
> śmietany co wcale nie chce się ubijać i kompletnie nie nadaje się
> do przełożenia placka :(
> Czym to zagęścić?

Może spróbuj tak jak ja

W kubku wymieszałam trochę mąki pszennej i trochę
ziemniaczanej z odrobiną zimnej wody i wlałam do gotującej
się masy, zagotowałam mieszając jak budyń i dopiero wtedy
zaczęło to mieć na powrót budyniowatą konsystencję i wtedy
dopiero dodałam masło...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-01-01 18:04:04

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał

> Dodaj baaaaaaaaaaaaaardzo miękkiego masła - jakieś 1/2 kostki.
> Tylko żeby to wszystko miało temp. pokojową! Też mi się tak
> zrobiło wczoraj, bo chyba budyń za mało gęsty (użyłam Winiary)

Sposób się sprawdził, masa uratowana. Z tym dodatkowym masłem zmiksowało
się normalnie tak jak powinno. Zrobiła się ta masa mniej orzechowa w smaku
i tłustsza, ale gęsta i puszysta więc ujdzie.
Też dałem budyń Winiary, ale myślę że nie to jest przyczyną. Chyba trzeba
dać mleka mniej niż w przepisie i jednak masło dawać w postaci stałej po
wystudzeniu budyniu, jak w karpatce czy innych tego typu kremach.
W każdym razie dzięki za przepis i za ratunek :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-01-01 18:10:23

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maggie" <m...@w...pl> napisał
>
> Był sobie gorący gęsty budyń, wsypałam orzechy i cukier i
> zrobiła się rzadka słodka breja, gotowałam zgodnie z Twoim
> zaleceniem 1 minutę i dalej to samo. Tylko się cokolwiek
> zaczynało przypalać, więc pomyślałam że to już.

U mnie było dokładnie tak samo.

> Ale ubić to mi się to nie ubiło na jasną puszysta
> masę, raczej taka budyniowa, jasno brązowa, niezbyt gęsta
> wyszła, ale i tak pyszna... :)

Ja zastosowałem radę Ikselki (dodatkowa porcja masła)
i wyszło jasne, puszyste i o odpowiedniej gęstości.
Biszkopt już przełożony masą siedzi sobie w lodówce,
jutro chwila prawdy :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-01-01 18:18:58

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
news:enbisk$veg$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Maggie" <m...@w...pl> napisał
>>
>> Był sobie gorący gęsty budyń, wsypałam orzechy i cukier i
>> zrobiła się rzadka słodka breja, gotowałam zgodnie z Twoim
>> zaleceniem 1 minutę i dalej to samo. Tylko się cokolwiek
>> zaczynało przypalać, więc pomyślałam że to już.
>
> U mnie było dokładnie tak samo.
>
>> Ale ubić to mi się to nie ubiło na jasną puszysta
>> masę, raczej taka budyniowa, jasno brązowa, niezbyt gęsta
>> wyszła, ale i tak pyszna... :)
>
> Ja zastosowałem radę Ikselki (dodatkowa porcja masła)
> i wyszło jasne, puszyste i o odpowiedniej gęstości.
> Biszkopt już przełożony masą siedzi sobie w lodówce,
> jutro chwila prawdy :)

Do takich wyrobów wolę używać zwykłej makutry (z Boguchwały k/Rzeszowa -
sprzed 30 lat - komplet trzech). Najpierw ucierałbym masło z cukrem i
orzechami i dopiero w trakcie dodawałbym budyń po odrobinie, na koniec
smietankę, też po odrobinie...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-01-01 18:41:18

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Maggie napisał(a):
> Ja nie wiem dlaczego, ale mi to zupełnie inaczej wyszło...

JUŻ WIEM!!! Użyłaś masła, które nie jest masłem... Taaaak,
znalezienie prawdziwego masła w gąszczu pseudoproduktów
masłopodobnych będących mieszaniną oleju z masłem graniczy z
cudem. Może nawet jest już niemożliwe...
Ja używam masła (?) o nazwie "Fińskie" lub "President" - to drugie
chyba bardziej polecam, bo raczej w większości jest masłem.
A broń Boże margaryna! - woda z niej wychodzi po stopieniu :-(
No i - raczej gęstszy ten budyń - z półtorej porcji proszku
budyniowego na 1/2 litra mleka. Wtedy na 100 % sukces.
Orzechy wtedy mogą być w dowolnej ilości - od 15 dag do 25, nie ma
znaczenia.
No cóż, prawdziwe masło to dziś raczej już legenda. Chyba że
ktoś ma inne wiadomości? Chętnie bym się dowiedziała, że gdzieś
je sprzedają...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-01-01 18:47:48

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> Maggie napisał(a):
>> Ja nie wiem dlaczego, ale mi to zupełnie inaczej wyszło...
>
> JUŻ WIEM!!! Użyłaś masła, które nie jest masłem... Taaaak,
> znalezienie prawdziwego masła w gąszczu pseudoproduktów
> masłopodobnych będących mieszaniną oleju z masłem graniczy z
> cudem. Może nawet jest już niemożliwe...

Do celów kanapkowych używam zwykle masła roślinnego, ale ono
z kolei nie nadaje sie na krem bo za miękkie, ale wczoraj
akurat miałam masło śmietankowe i takiego użyłam...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-01-01 18:55:00

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Alek napisał(a):

> Ja zastosowałem radę Ikselki (dodatkowa porcja masła)
> i wyszło jasne, puszyste i o odpowiedniej gęstości.
> Biszkopt już przełożony masą siedzi sobie w lodówce,
> jutro chwila prawdy :)

Ja robiłam wczoraj i wczoraj też jadłam i mimo nasączenia
ciut suche mi wyszło... ale dziś - palce lizać :)

Może trzeba było więcej nasączyć?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-01-01 18:55:38

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał

> JUŻ WIEM!!! Użyłaś masła, które nie jest masłem...

Ja pierwotnie dałem prawdziwe masło i margarynę pół na pół.
Do celów "ratunkowych" dałem margarynę i się sprawdziła.
Tak więc to chyba nie to.
Zresztą do kremów zwykle daję masło ale czasem margarynę
i nie robi to większej różnicy.

> znalezienie prawdziwego masła w gąszczu pseudoproduktów
> masłopodobnych będących mieszaniną oleju z masłem graniczy
> z cudem. Może nawet jest już niemożliwe...

Przesadzasz. Trzeba tylko uważnie studiować etykiety
bo faktycznie miksy pakują w papierki łudząco podobne
do opakowań masła.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-01-01 19:00:55

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Alek napisał(a):

> Też dałem budyń Winiary, ale myślę że nie to jest przyczyną.

No ja nie wiem... Ja też miałam Winiary... :-/

Chyba trzeba
> dać mleka mniej niż w przepisie

Albo więcej budyniu...

i jednak masło dawać w postaci stałej po
> wystudzeniu budyniu, jak w karpatce czy innych tego typu kremach.

A czy z kolei się nie zważy? Cholera wie...

> W każdym razie dzięki za przepis :)

Przyłączam się. XL-ka wielkie dzięki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2007-01-01 20:02:05

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:enbl0m$15e$1@news.wp.pl...
> ikselka napisał(a):
>> Maggie napisał(a):
>>> Ja nie wiem dlaczego, ale mi to zupełnie inaczej wyszło...
>>
>> JUŻ WIEM!!! Użyłaś masła, które nie jest masłem... Taaaak,
>> znalezienie prawdziwego masła w gąszczu pseudoproduktów
>> masłopodobnych będących mieszaniną oleju z masłem graniczy z
>> cudem. Może nawet jest już niemożliwe...
>
> Do celów kanapkowych używam zwykle masła roślinnego, ale ono z kolei nie
> nadaje sie na krem bo za miękkie, ale wczoraj akurat miałam masło
> śmietankowe i takiego użyłam...

Dokladnie albo tradycyjne masło śmietankowe, albo tradycyjne masło Extra
(chłodnicze) - to ma znacznie mniej wody wrobionej - popsułoby się w
chłodni.
Czasem można w mleczarniach kupić bloki masła prosto z produkcji (40kg) -
ale do tego trzeba mieć miejsce w zamrażarce lub stworzyc maszoperię i
podzielic się po zakupie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kardamon - kraków
parowar- przepisy na mięso
Bulle Adioli - 2 pytania
Obiad Noworoczny
Mak w puszce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »