« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-29 08:28:40
Temat: Mak w puszceZostała mi prawie cała puszka takiego gotowego maku i chciłabym ją użyć
do seromaku. Przepis na takie ciasto już sobie wyguglałam, ale mam
pytanie: do masy makowej dodaje się jaja, a w tej puszkowej masie jaj
nie ma, czym powinnam je dodać, czy bez też się powinno udać?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-29 10:13:07
Temat: Re: Mak w puszce
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:en2jkj$cm2$1@jaszczomp.tahoe.pl...
> Została mi prawie cała puszka takiego gotowego maku i chciłabym ją użyć
> do seromaku. Przepis na takie ciasto już sobie wyguglałam, ale mam
> pytanie: do masy makowej dodaje się jaja, a w tej puszkowej masie jaj
> nie ma, czym powinnam je dodać, czy bez też się powinno udać?
takiego gotowego maku uzywam do zrobienia jednej warstwy sernika na zimno
:-)
od dołu wyglada to tak: pokruszone herbatniki, warstwa maku z róznymi
suszonymi owocami (rodzynki, morele, śliwki kalifornijskie) plus galaretki
pmarańczowe, warstwa sera trzykrotnie mielonego z rodzynkami i wiórkami
kokosowymi plus galaretki cytrynowe, brzoskwinie z puszki ładnie ułożone i
cienka warstwa galaretki brzoskwiniowej (zrobionej na syropie z
brzoskwiń). Oczywiscie cukru waniliowego do kazdej warstwy według uznania.
Galaretki rozpuszczam w połowie płynu zalecanego na opakowaniu.
Technologia typowa, ale jak potrzebujesz szczegółów to daj znać, roboty
mało a smaczne paskudztwo :-)))
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
uwielbiam korki na Wyszyńskiego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-29 12:13:21
Temat: Re: Mak w puszcezbisa napisał(a):
> Technologia typowa, ale jak potrzebujesz szczegółów to daj znać, roboty
> mało a smaczne paskudztwo :-)))
>
Ale ja mam ochotę na taki pieczony sernik, bo już dawno takiego nie
jadłam. No i chcę przy okazji wykorzystać tę masę z puszki.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-29 15:26:58
Temat: Re: Mak w puszce
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:en30ps$haq$2@jaszczomp.tahoe.pl...
> Ale ja mam ochotę na taki pieczony sernik, bo już dawno takiego nie
> jadłam. No i chcę przy okazji wykorzystać tę masę z puszki.
w pieczeniu ciast jestem cieniasem :-((( ale chyba bez jajek nie obejdzie
sie - czyms to-to trzeba skleic...
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
uwielbiam korki na Wyszyńskiego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-29 18:32:50
Temat: Re: Mak w puszcemedea napisał(a):
> Została mi prawie cała puszka takiego gotowego maku i chciłabym ją użyć
> do seromaku. Przepis na takie ciasto już sobie wyguglałam, ale mam
> pytanie: do masy makowej dodaje się jaja, a w tej puszkowej masie jaj
> nie ma, czym powinnam je dodać, czy bez też się powinno udać?
Według mnie dodanie jajek nie stanowi większego problemu i
chyba lepiej jest je dodać, niż potem żałować że się nie
dodało...
Ja wprawdzie nie robiłam nigdy seromaku ani z masą z puszki
ani bez, ale taką puszkową masę, wzbogacałam pianą białkową,
żeby była lepsza w smaku i bardziej puszysta, do strucli na
święta...
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |