Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Patelnie ze stali węglowej a zdrowie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Patelnie ze stali węglowej a zdrowie

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2006-12-29 06:54:33

Temat: Patelnie ze stali węglowej a zdrowie
Od: "Robin" <r...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym z tej okazji powitać
wszystkich forumowiczów. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w
kwestii użytkowania w kuchni patelni ze stali węglowych. Jestem od
jakiegoś czasu fanem kuchni azjatyckiej i posiadaczem oryginalnego
chińskiego woka. Jak wiadomo, każdemu kto się tym troszkę
interesował, taką patelnię trzeba przed użyciem specjalnie
przygotować, potocznie mówiąc "przepalić". Dzięki temu zabiegowi
powierzchnia patelni zyskuje właściwości "nieprzywierania" . Dzieje
się to za sprawą wypalonego tłuszczu który ponoć zamienia się z
biegiem czasu w czysty węgiel. I tutaj mam pewne wątpliwości, czy
smażenie w tak przygotowanej patelni jest zdrowe? Wiadomo przecież
nie od dziś że spalony olej do szczególnie zdrowych nie należy. Czy
to działa tak że w momencie kiedy ta warstewka zbudowana jest już z
węgla staje się neutralna? Nie natrafiłem jeszcze nigdzie na to
zagadnienie, a bardzo mnie to interesuje.

Pozdrowienia
Robin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2006-12-29 19:00:21

Temat: Re: Patelnie ze stali węglowej a zdrowie
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Robin" <r...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1167375272.867581.281450@k21g2000cwa.googlegrou
ps.com...
Witam serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym z tej okazji powitać
wszystkich forumowiczów. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w
kwestii użytkowania w kuchni patelni ze stali węglowych. Jestem od
jakiegoś czasu fanem kuchni azjatyckiej i posiadaczem oryginalnego
chińskiego woka. Jak wiadomo, każdemu kto się tym troszkę
interesował, taką patelnię trzeba przed użyciem specjalnie
przygotować, potocznie mówiąc "przepalić". Dzięki temu zabiegowi
powierzchnia patelni zyskuje właściwości "nieprzywierania" . Dzieje
się to za sprawą wypalonego tłuszczu który ponoć zamienia się z
biegiem czasu w czysty węgiel. I tutaj mam pewne wątpliwości, czy
smażenie w tak przygotowanej patelni jest zdrowe? Wiadomo przecież
nie od dziś że spalony olej do szczególnie zdrowych nie należy. Czy
to działa tak że w momencie kiedy ta warstewka zbudowana jest już z
węgla staje się neutralna? Nie natrafiłem jeszcze nigdzie na to
zagadnienie, a bardzo mnie to interesuje. Robin

Ponad miliard chińczyków nie może się mylić!
Proszę. otwórz stronę internetową:
http://ahleungpictorials.bravehost.com/
i pobierz plik o adresie:

http://www.4shared.com/file/6471915/bf950d3f/LeungPi
ctorials.html

który ma nazwę:
LeungPictorials.chm i dość duży rozmiar 44 MB.

Jest to plik Help systemu Windows zawierający ilustrowaną chińską książkę
kucharską.
Ostatnią pozycją książki jest recepta na "docieranie" nowego woka, w celu
wytworzenia wspomnianej przez Ciebie warstwy węglowej. Używany jest w tej
technologii świeżo wytopiony wieprzowy smalec i szczypiorek.
Najlepsze życzenia noworoczne!
Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czas na faworki
Mrożenie placków ziemniaczanych
Odgrzewanie ryby
DO P.P. KACZYŃSKICH
3 urządzenia w jednym - maszynka do mięsa , sokowirówka , mikser

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)
Trochę historii
Proponuję trochę zwolnić..

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X