| « poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2006-12-06 13:46:03
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Użytkownik "Harold" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł> napisał w wiadomości
news:ekvuhv$mgv$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Misia" <M...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:ekvb2f$n6n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> [...]
>
>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i wrzucić
>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod przykryciem.
>> Pozdr.Misia
>
> Fe!
> Miękki jest niezdrowy.
>
Sam jestes Fe! :)))
Twardy tez jest nie zdrowy, moje dziecko woli miekki.
Pozdr. Misia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2006-12-06 14:03:49
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
"Misia" <M...@p...fm> wrote in message
news:el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:1165182759.586194.292500@16g2000cwy.googlegroup
s.com...
>
> Misia napisał(a):
>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:1165162715.285152.68080@j44g2000cwa.googlegroup
s.com...
>>
>>
>> Mój dzisiejszy (robiony wczoraj i podsuszony) był z mąki tortowej i
>> wyszedł właśnie al dente, choć dość długo gotowałam.
>>
>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i wrzucić
>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod przykryciem.
>> Pozdr.Misia
> Dziękuję, na pewno wypróbuję ten sposób. Choć dziwna rzecz, bo
> ciasto pierogowe wychodzi mi mięciutkie, więc stwierdziłam, ze może
> makaronowe jest twardsze z powodu duzej ilości jajek...
>
> Fakt za duzo jajek, moze daj mniej jajek a odrobine masla i ciepla wode
> pozdr Misia
Makaron z ciasta na pierogi? Dziwne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2006-12-06 14:21:26
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:el6il3$8ss$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
> news:el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:1165182759.586194.292500@16g2000cwy.googlegroup
s.com...
>>
>> Misia napisał(a):
>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1165162715.285152.68080@j44g2000cwa.googlegroup
s.com...
>>>
>>>
>>> Mój dzisiejszy (robiony wczoraj i podsuszony) był z mąki tortowej i
>>> wyszedł właśnie al dente, choć dość długo gotowałam.
>>>
>>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i
>>> wrzucić
>>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod przykryciem.
>>> Pozdr.Misia
>> Dziękuję, na pewno wypróbuję ten sposób. Choć dziwna rzecz, bo
>> ciasto pierogowe wychodzi mi mięciutkie, więc stwierdziłam, ze może
>> makaronowe jest twardsze z powodu duzej ilości jajek...
>>
>> Fakt za duzo jajek, moze daj mniej jajek a odrobine masla i ciepla wode
>> pozdr Misia
>
> Makaron z ciasta na pierogi? Dziwne.
Moja babcia tak robila i wychodzil znakomicie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2006-12-06 14:28:51
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
"Misia" <M...@p...fm> wrote in message
news:el6jm4$ckh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:el6il3$8ss$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
>> news:el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1165182759.586194.292500@16g2000cwy.googlegroup
s.com...
>>>
>>> Misia napisał(a):
>>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1165162715.285152.68080@j44g2000cwa.googlegroup
s.com...
>>>>
>>>>
>>>> Mój dzisiejszy (robiony wczoraj i podsuszony) był z mąki tortowej i
>>>> wyszedł właśnie al dente, choć dość długo gotowałam.
>>>>
>>>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i
>>>> wrzucić
>>>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod przykryciem.
>>>> Pozdr.Misia
>>> Dziękuję, na pewno wypróbuję ten sposób. Choć dziwna rzecz, bo
>>> ciasto pierogowe wychodzi mi mięciutkie, więc stwierdziłam, ze może
>>> makaronowe jest twardsze z powodu duzej ilości jajek...
>>>
>>> Fakt za duzo jajek, moze daj mniej jajek a odrobine masla i ciepla wode
>>> pozdr Misia
>>
>> Makaron z ciasta na pierogi? Dziwne.
> Moja babcia tak robila i wychodzil znakomicie
Nie dziwię się - na stare lata łatwiej kroi się miękie ciasto, a po
ususzeniu da się ugotować. Do maszynki nie daje się podsuszonego paska
ciasta na walce krojące, będzie się rwało. Dlatego lepsze to ciasto z 10 jaj
na 1kg mąki i bez deka wody i nie musi to być seminiola (durum). Ta ilość
jajek gwarantuje nie tylko bardzo wysoką jakość makaronu ale i jego
wartość - dla dietetyczek dowolnej proweniencji wystarczy zjeść go mniej...
:-p))) A i czas gotowania nie jest krytyczny - można ugotować do końca,
czyli do utraty posmaku surowizny i będzie al dente, w przeciwieństwie do
makaronów sklepowych...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2006-12-06 14:36:19
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:el6k41$e4j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
> news:el6jm4$ckh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:el6il3$8ss$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
>>> news:el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1165182759.586194.292500@16g2000cwy.googlegroup
s.com...
>>>>
>>>> Misia napisał(a):
>>>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:1165162715.285152.68080@j44g2000cwa.googlegroup
s.com...
>>>>>
>>>>>
>>>>> Mój dzisiejszy (robiony wczoraj i podsuszony) był z mąki tortowej i
>>>>> wyszedł właśnie al dente, choć dość długo gotowałam.
>>>>>
>>>>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i
>>>>> wrzucić
>>>>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod
>>>>> przykryciem.
>>>>> Pozdr.Misia
>>>> Dziękuję, na pewno wypróbuję ten sposób. Choć dziwna rzecz, bo
>>>> ciasto pierogowe wychodzi mi mięciutkie, więc stwierdziłam, ze może
>>>> makaronowe jest twardsze z powodu duzej ilości jajek...
>>>>
>>>> Fakt za duzo jajek, moze daj mniej jajek a odrobine masla i ciepla wode
>>>> pozdr Misia
>>>
>>> Makaron z ciasta na pierogi? Dziwne.
>> Moja babcia tak robila i wychodzil znakomicie
>
> Nie dziwię się - na stare lata łatwiej kroi się miękie ciasto, a po
> ususzeniu da się ugotować. Do maszynki nie daje się podsuszonego paska
> ciasta na walce krojące, będzie się rwało. Dlatego lepsze to ciasto z 10
> jaj na 1kg mąki i bez deka wody i nie musi to być seminiola (durum). Ta
> ilość jajek gwarantuje nie tylko bardzo wysoką jakość makaronu ale i jego
> wartość - dla dietetyczek dowolnej proweniencji wystarczy zjeść go
> mniej... :-p))) A i czas gotowania nie jest krytyczny - można ugotować do
> końca, czyli do utraty posmaku surowizny i będzie al dente, w
> przeciwieństwie do makaronów sklepowych...
... na stare lata! calkiem nie zle wychodzi jej ten makaron i nie krojony a
wlasnie przez maszynke!
a ze ty nie potrafisz tak zrobic coz moze jeszcze za smarkaty jestes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2006-12-06 14:42:29
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
"Misia" <M...@p...fm> wrote in message
news:el6ki2$fo3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> a ze ty nie potrafisz tak zrobic coz moze jeszcze za smarkaty jestes
Może, ale maszynkę mam i używam bezproblemowo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2006-12-06 15:00:28
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Użytkownik "Misia" <M...@p...fm> napisał w wiadomości
news:el6hju$4uv$1@atlantis.news.tpi.pl...
[...]
> Sam jestes Fe! :)))
> Twardy tez jest nie zdrowy, moje dziecko woli miekki.
>
Dziękuję za komplement.
Czytaj i komentuj ze zrozumieniem. Nie napisałem "twardy".
Na prk było 301 razy. Makaron gotuje się na "al dente"( wł., dosł. 'na ząb',
potrawa nie nazbyt miękka; czyli ani na "twardo" "ani na "miękko"), ponieważ
tylko wtedy jest najlepiej trawiony i dlatego zdrowy. No, ale de gustibus...
BTW, "niezdrowy".
--
Harold
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2006-12-06 16:27:06
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.Ovo wrote:
> nie musi to być seminiola (durum).
Ten sam blad widzialam wczoraj w cytacie z postu zbyt czesto cytowanego
kretyna. Czyzby sie ukrywal?
Seminole - szczep indianski na Florydzie
Semolina - maka z pszenicy durum
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2006-12-06 21:01:40
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:el6l2s$kk0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
> news:el6ki2$fo3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> a ze ty nie potrafisz tak zrobic coz moze jeszcze za smarkaty jestes
>
> Może, ale maszynkę mam i używam bezproblemowo...
pewnie latwa w obsludze :)))))) chwalipieta :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2008-09-25 11:14:45
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robie 1/4 le? + Mum ma jednak wady.To że ktoś czegoś nie lubi nie znaczy, że tego nie robi :) Poza tym mogą to
zrobić inni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |