Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!newsfeed.fr
eenet.de!newsfeed.kamp.net!newsfeed.kamp.net!news.germany.com!news.nask.pl!news
.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Ovo" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Date: Wed, 6 Dec 2006 15:28:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <el6k41$e4j$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@j...googlegroups.com>
<ekunuo$lfe$1@atlantis.news.tpi.pl> <ekur6f$ige$1@news.onet.pl>
<ekural$3p7$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@j...googlegroups.com>
<ekvb2f$n6n$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@1...googlegroups.com>
<el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl> <el6il3$8ss$1@atlantis.news.tpi.pl>
<el6jm4$ckh$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcz116.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1165415362 14483 83.6.241.116 (6 Dec 2006 14:29:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Dec 2006 14:29:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0654-0, 2006-12-06), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285063
Ukryj nagłówki
"Misia" <M...@p...fm> wrote in message
news:el6jm4$ckh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:el6il3$8ss$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
>> news:el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1165182759.586194.292500@16g2000cwy.googlegroup
s.com...
>>>
>>> Misia napisał(a):
>>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1165162715.285152.68080@j44g2000cwa.googlegroup
s.com...
>>>>
>>>>
>>>> Mój dzisiejszy (robiony wczoraj i podsuszony) był z mąki tortowej i
>>>> wyszedł właśnie al dente, choć dość długo gotowałam.
>>>>
>>>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i
>>>> wrzucić
>>>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod przykryciem.
>>>> Pozdr.Misia
>>> Dziękuję, na pewno wypróbuję ten sposób. Choć dziwna rzecz, bo
>>> ciasto pierogowe wychodzi mi mięciutkie, więc stwierdziłam, ze może
>>> makaronowe jest twardsze z powodu duzej ilości jajek...
>>>
>>> Fakt za duzo jajek, moze daj mniej jajek a odrobine masla i ciepla wode
>>> pozdr Misia
>>
>> Makaron z ciasta na pierogi? Dziwne.
> Moja babcia tak robila i wychodzil znakomicie
Nie dziwię się - na stare lata łatwiej kroi się miękie ciasto, a po
ususzeniu da się ugotować. Do maszynki nie daje się podsuszonego paska
ciasta na walce krojące, będzie się rwało. Dlatego lepsze to ciasto z 10 jaj
na 1kg mąki i bez deka wody i nie musi to być seminiola (durum). Ta ilość
jajek gwarantuje nie tylko bardzo wysoką jakość makaronu ale i jego
wartość - dla dietetyczek dowolnej proweniencji wystarczy zjeść go mniej...
:-p))) A i czas gotowania nie jest krytyczny - można ugotować do końca,
czyli do utraty posmaku surowizny i będzie al dente, w przeciwieństwie do
makaronów sklepowych...
|