Data: 2006-12-06 14:28:51
Temat: Re: Maszynka do makaronu - co robię źle? + Mum ma jednak wady.
Od: "Ovo" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misia" <M...@p...fm> wrote in message
news:el6jm4$ckh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ovo" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:el6il3$8ss$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Misia" <M...@p...fm> wrote in message
>> news:el6hm8$d4q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1165182759.586194.292500@16g2000cwy.googlegroup
s.com...
>>>
>>> Misia napisał(a):
>>>> Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1165162715.285152.68080@j44g2000cwa.googlegroup
s.com...
>>>>
>>>>
>>>> Mój dzisiejszy (robiony wczoraj i podsuszony) był z mąki tortowej i
>>>> wyszedł właśnie al dente, choć dość długo gotowałam.
>>>>
>>>> Aby makaron był miekki, należy po ugotowaniu przelać zimną wodą i
>>>> wrzucić
>>>> jeszcze raz do czystego wrzątku i pozostawić na trochę pod przykryciem.
>>>> Pozdr.Misia
>>> Dziękuję, na pewno wypróbuję ten sposób. Choć dziwna rzecz, bo
>>> ciasto pierogowe wychodzi mi mięciutkie, więc stwierdziłam, ze może
>>> makaronowe jest twardsze z powodu duzej ilości jajek...
>>>
>>> Fakt za duzo jajek, moze daj mniej jajek a odrobine masla i ciepla wode
>>> pozdr Misia
>>
>> Makaron z ciasta na pierogi? Dziwne.
> Moja babcia tak robila i wychodzil znakomicie
Nie dziwię się - na stare lata łatwiej kroi się miękie ciasto, a po
ususzeniu da się ugotować. Do maszynki nie daje się podsuszonego paska
ciasta na walce krojące, będzie się rwało. Dlatego lepsze to ciasto z 10 jaj
na 1kg mąki i bez deka wody i nie musi to być seminiola (durum). Ta ilość
jajek gwarantuje nie tylko bardzo wysoką jakość makaronu ale i jego
wartość - dla dietetyczek dowolnej proweniencji wystarczy zjeść go mniej...
:-p))) A i czas gotowania nie jest krytyczny - można ugotować do końca,
czyli do utraty posmaku surowizny i będzie al dente, w przeciwieństwie do
makaronów sklepowych...
|