Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek orzechowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek orzechowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-22 17:47:50

Temat: Mazurek orzechowy
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wielkanoc już za miesiąc, pomyślałam więc, że podzielę się z Wami moim
wypróbowanym i rewelacyjnym przepisem na mazurek orzechowy - wypiek
stricte wielkanocny. Uprzedzam - jest to bardzo słodkie (jak to zwykle
mazurki) no i trudno się kroi, ale jest naprawdę przepyszne.

25 orzechów zmielonych + dwie uczciwe garście najładniejszych połówek do
przybrania, 20 dag cukru do masy + 12 dag cukru do piany, 12 dag mąki,
12 dag masła, szczypta soli, 3 jajka, cukier waniliowy, sok z cytryny
(jakieś 2 łyżki), andruty do wyłożenia formy

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać masło i sok z cytryny i
ucierać, aż dokładnie się zrówna. Połączyć z mąką, szczyptą soli i
zmielonymi orzechami (masa wychodzi bardzo twarda, ale proszę się nie
zrażać). Prostokątną blachę posmarować masłem, wyłożyć andrutem, na tym
rozciągnąć masę orzechową (na grubość mniej więcej palca - masa bardzo
lepi się do łyżki, więc polecam lekko zwilżać łyżkę zimną wodą),
wyrównać. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, pokryć nią masę orzechową
(ja zawsze zostawiam takie lekkie górki i dolinki, ładniej się zapieka),
przybrać połówkami orzechów.
Piec w nie bardzo gorącym piekarniku, aż się ślicznie zezłoci.

Smacznego!

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-23 15:31:01

Temat: Re: MAZURKI Wielkanocne
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Sereinig wrote:

> Wielkanoc już za miesiąc, pomyślałam więc, że podzielę się z Wami moim
> wypróbowanym i rewelacyjnym przepisem na mazurek orzechowy - wypiek
> stricte wielkanocny. Uprzedzam - jest to bardzo słodkie (jak to zwykle
> mazurki) no i trudno się kroi, ale jest naprawdę przepyszne.
>
> 25 orzechów zmielonych + dwie uczciwe garście najładniejszych połówek do
> przybrania, 20 dag cukru do masy + 12 dag cukru do piany, 12 dag mąki,
> 12 dag masła, szczypta soli, 3 jajka, cukier waniliowy, sok z cytryny
> (jakieś 2 łyżki), andruty do wyłożenia formy
>
> Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać masło i sok z cytryny i
> ucierać, aż dokładnie się zrówna. Połączyć z mąką, szczyptą soli i
> zmielonymi orzechami (masa wychodzi bardzo twarda, ale proszę się nie
> zrażać). Prostokątną blachę posmarować masłem, wyłożyć andrutem, na tym
> rozciągnąć masę orzechową (na grubość mniej więcej palca - masa bardzo
> lepi się do łyżki, więc polecam lekko zwilżać łyżkę zimną wodą),
> wyrównać. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, pokryć nią masę orzechową
> (ja zawsze zostawiam takie lekkie górki i dolinki, ładniej się zapieka),
> przybrać połówkami orzechów.
> Piec w nie bardzo gorącym piekarniku, aż się ślicznie zezłoci.
>
> Smacznego!
>
> Joanna

Joasiu,

Zapoczatkowalas bardzo piekny temat Mazurki Wielkanocne.
Mam nadzieje, ze na tym jednym nie poprzestaniesz a i inni sie dolacza.
Ja obiecuje tez cos od siebie nagryzmolic.

pozdrawiam,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-24 18:12:34

Temat: Re: MAZURKI Wielkanocne
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



Slavek napisał(a):

> Joasiu,
>
> Zapoczatkowalas bardzo piekny temat Mazurki Wielkanocne.
> Mam nadzieje, ze na tym jednym nie poprzestaniesz a i inni sie dolacza.
> Ja obiecuje tez cos od siebie nagryzmolic.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav

Witaj, Sławku,

prawdę mówiąc, od lat zadowalamy się na Wielkanoc jednym mazurkiem, właśnie
tym orzechowym (moja rodzina tak za nim szaleje, że pichcę go nawet na...
składkowe Wigilie i nie ma żadnego tłumaczenia, że to nie te święta!), bo
oprócz niego są jeszcze baby drożdżowe i ukochany przeze mnie sernik, dlatego
nie jestem ekspertem w temacie mazurków. Kiedyś, dawno temu, próbowałam
innych i owszem, były smaczne, ale żaden nas tak nie zachwycił jak ten
orzechowy. Niemniej podaję jeszcze przepis na mazurek nieco mniej wyszukany,
ale będący smacznym kąskiem dla kogoś, kto tak jak ja uwielbia smażoną skórkę
pomarańczową.

Mazurek z mąki ziemniaczanej

10 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej,
15 dag masła, 20 dag cukru pudru, 5 jajek, cukier waniliowy,
szczypta soli, 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
(można dać i więcej, ale to grozi opadnięciem wszystkiego na spód i
zakalcowatą "podeszwą" ciasta, z tym że ja i tak sypię ciut więcej)
Polewa czekoladowa:
10 łyżek cukru, 2 łyżeczki masła, 4 łyżki kakao, 6 łyżek wody

Masło na ciasto utrzeć na pulchną masę, stale ucierając przez 20 minut,
dodawać cukier, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową pokrojoną w kosteczkę,
jajka i przesiane obie mąki z dodatkiem szczypty soli. Ciasto wlać na
wysmarowaną masłem blachę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30
minut (przypominam, że mazurki to ciasta z natury raczej "plaskate", więc ten
czas pieczenia dotyczy większej blaszki, ale jak się robi ciasto wyższe, to
trzeba piec dłużej).
Teraz polewa:
wszystkie składniki połączyć w niedużym rondelku i stale pilnie mieszając na
niewielkim ogniu, gotować do średniego zgęstnienia. Polewać ciasto od razu,
bo szybko twardnieje. Przy tej polewie potrzeba ciut wyczucia - jeśli będzie
się gotować zbyt długo, stanie się potem twarda jak beton i będzie się
brzydko łamać, dlatego nie przesadzajmy z tym gotowaniem i zagęszczaniem.
:)))))))))
Na polewie zwykle jeszcze robię jakieś wzroki z białego i kolorowego lukru -
masa bałaganienia i zabawy! :))))
Smacznego!

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-26 02:36:26

Temat: Re: MAZURKI Wielkanocne
Od: "Slavek S." <s...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Kontynuujac temat mazurki:

MAZUREK "KROLEWSKI"

35 dkg masla,
12 dkg cukru pudru,
12 dkg migdalow obranych i drobno posiekanych,
37 gkg maki pszennej,
4 zoltka na twardo i przetarte prez sitko,
1 zoltko,
sol,
otarta skorka z cytryny,

Maslo utrzec "na piane", dodac cukier puder i migdaly i skorke cytrynowa, make,
zoltkai szczypte soli. Zagniesc ciasto do momentu aby bylo w jednolitej
konsystencji. Odstawic ciasto na 1 godz. w chlodne miejsce. 2/3 czesci ciasta
rozwalkowac na grubosc 1.5 cm i wylozyc nim natluszczona maslem i lekko opruszona
maka blache. Z pozostalej ilosci ciasta utoczyc waleczki grubosci olowka i ulozyc
je na ciescie w ten sposob aby utworzyly kratke.
Caly mazurek "malujemy" roztrzepanym surowym zoltkiem i pieczemy w piekarniku na
jasnozloty kolor. Po upieczeniu, gdy mazurek ostygnie, wkladamy do kratek
kandyzowane owoce lub owoce z konfitury. Mazurek mozna polac lekkim lukrem.

Lekki lukier.
10 dkg cukru pudru utrzec z lyzka goracej wody i lyzka soku cytrynowego


pozdrawiam,

Slav

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-28 10:07:38

Temat: Re: Mazurek orzechowy
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@j...krakow.pl...
> Wielkanoc już za miesiąc, pomyślałam więc, że podzielę się z Wami moim
> wypróbowanym i rewelacyjnym przepisem na mazurek orzechowy - wypiek
> stricte wielkanocny. [ciach]> Smacznego!
>
> Joanna
>
Serdecznie zapraszam do mojej "mazurkowej" strony :
www.kuchnia.com.pl/DiD/mazurki.html
Wkrótce jeszcze wiecej przepisow!
DanaB


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kluski śląskie
Poparzona kaczka
Jak to jest z tym/ta sushi?
Pytanko
bez mleka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »