Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mazurek orzechowy
Date: Wed, 22 Mar 2000 17:47:50 +0000
Organization: -
Lines: 25
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red210.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25315
Ukryj nagłówki
Wielkanoc już za miesiąc, pomyślałam więc, że podzielę się z Wami moim
wypróbowanym i rewelacyjnym przepisem na mazurek orzechowy - wypiek
stricte wielkanocny. Uprzedzam - jest to bardzo słodkie (jak to zwykle
mazurki) no i trudno się kroi, ale jest naprawdę przepyszne.
25 orzechów zmielonych + dwie uczciwe garście najładniejszych połówek do
przybrania, 20 dag cukru do masy + 12 dag cukru do piany, 12 dag mąki,
12 dag masła, szczypta soli, 3 jajka, cukier waniliowy, sok z cytryny
(jakieś 2 łyżki), andruty do wyłożenia formy
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać masło i sok z cytryny i
ucierać, aż dokładnie się zrówna. Połączyć z mąką, szczyptą soli i
zmielonymi orzechami (masa wychodzi bardzo twarda, ale proszę się nie
zrażać). Prostokątną blachę posmarować masłem, wyłożyć andrutem, na tym
rozciągnąć masę orzechową (na grubość mniej więcej palca - masa bardzo
lepi się do łyżki, więc polecam lekko zwilżać łyżkę zimną wodą),
wyrównać. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, pokryć nią masę orzechową
(ja zawsze zostawiam takie lekkie górki i dolinki, ładniej się zapieka),
przybrać połówkami orzechów.
Piec w nie bardzo gorącym piekarniku, aż się ślicznie zezłoci.
Smacznego!
Joanna
|