Data: 2000-03-23 15:31:01
Temat: Re: MAZURKI Wielkanocne
Od: Slavek <s...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Sereinig wrote:
> Wielkanoc już za miesiąc, pomyślałam więc, że podzielę się z Wami moim
> wypróbowanym i rewelacyjnym przepisem na mazurek orzechowy - wypiek
> stricte wielkanocny. Uprzedzam - jest to bardzo słodkie (jak to zwykle
> mazurki) no i trudno się kroi, ale jest naprawdę przepyszne.
>
> 25 orzechów zmielonych + dwie uczciwe garście najładniejszych połówek do
> przybrania, 20 dag cukru do masy + 12 dag cukru do piany, 12 dag mąki,
> 12 dag masła, szczypta soli, 3 jajka, cukier waniliowy, sok z cytryny
> (jakieś 2 łyżki), andruty do wyłożenia formy
>
> Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać masło i sok z cytryny i
> ucierać, aż dokładnie się zrówna. Połączyć z mąką, szczyptą soli i
> zmielonymi orzechami (masa wychodzi bardzo twarda, ale proszę się nie
> zrażać). Prostokątną blachę posmarować masłem, wyłożyć andrutem, na tym
> rozciągnąć masę orzechową (na grubość mniej więcej palca - masa bardzo
> lepi się do łyżki, więc polecam lekko zwilżać łyżkę zimną wodą),
> wyrównać. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, pokryć nią masę orzechową
> (ja zawsze zostawiam takie lekkie górki i dolinki, ładniej się zapieka),
> przybrać połówkami orzechów.
> Piec w nie bardzo gorącym piekarniku, aż się ślicznie zezłoci.
>
> Smacznego!
>
> Joanna
Joasiu,
Zapoczatkowalas bardzo piekny temat Mazurki Wielkanocne.
Mam nadzieje, ze na tym jednym nie poprzestaniesz a i inni sie dolacza.
Ja obiecuje tez cos od siebie nagryzmolic.
pozdrawiam,
Slav
|