Data: 2000-03-26 02:36:26
Temat: Re: MAZURKI Wielkanocne
Od: "Slavek S." <s...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kontynuujac temat mazurki:
MAZUREK "KROLEWSKI"
35 dkg masla,
12 dkg cukru pudru,
12 dkg migdalow obranych i drobno posiekanych,
37 gkg maki pszennej,
4 zoltka na twardo i przetarte prez sitko,
1 zoltko,
sol,
otarta skorka z cytryny,
Maslo utrzec "na piane", dodac cukier puder i migdaly i skorke cytrynowa, make,
zoltkai szczypte soli. Zagniesc ciasto do momentu aby bylo w jednolitej
konsystencji. Odstawic ciasto na 1 godz. w chlodne miejsce. 2/3 czesci ciasta
rozwalkowac na grubosc 1.5 cm i wylozyc nim natluszczona maslem i lekko opruszona
maka blache. Z pozostalej ilosci ciasta utoczyc waleczki grubosci olowka i ulozyc
je na ciescie w ten sposob aby utworzyly kratke.
Caly mazurek "malujemy" roztrzepanym surowym zoltkiem i pieczemy w piekarniku na
jasnozloty kolor. Po upieczeniu, gdy mazurek ostygnie, wkladamy do kratek
kandyzowane owoce lub owoce z konfitury. Mazurek mozna polac lekkim lukrem.
Lekki lukier.
10 dkg cukru pudru utrzec z lyzka goracej wody i lyzka soku cytrynowego
pozdrawiam,
Slav
|