| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-18 14:53:33
Temat: MelonyMoże ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i nie
wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do obiadu /w
niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-18 15:14:05
Temat: Re: Melonybożka <b...@w...pl> napisał(a):
> Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i nie
> wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do
obiadu /w
> niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a
A jaki to melon (sa dziesiatki odmian...) i mnostwo przpisow np.
na "chutney" melonowe, miesa z melonem (np. z grilla) i takie tam. Mozna
tez podawac melon jako "przybranie" - ladnie pokrojony (kulki, polksiezyce,
itp.) poukladane na brzegu polmiskow, etc. Mozna tez np. podac jako napoj -
meksykanska Agua De Melon
1 melon, obrany, nasiona wyjete, pociapany
1/2 szklanki cukru (mozna wiecej lub mniej - do smaku)
6 szklanek wody
Melon zmiksowac z woda i cukrem. Dobrze schlodzic. Podawac w szklankach z
duza ilsocia lodu przybrany np. listkami miety, truskawka, etc. (w
zaleznosci od koloru melona...) Mozna dodac (troche) bialego winka albo
jakiegos neutralnego likieru. Nie odcedzac i nie przesadzac z miksowaniem -
wlokienka melona sa czescia tego napoju.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 18:38:06
Temat: Re: Melony
Użytkownik "bożka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cauvs5$2n5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i
nie
> wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do obiadu
/w
> niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a
Moje ukochane zestawienie to melon/abuz w sałatce z serem pleśniowym typu
błękitnego. Sałata, pomidor, może być jajko, plus ser, plus oliwa (z
oliwek), trochę pieprzu - ew. soli dla ortodoksyjnie solących.
Generalnie melon komponuje się doskonale jako przeciwwaga dla smaków słonych
i ostrych. Może być nawet śledź z melonem, jabłkiem i koperkiem - śledzia
namoczyć, pokroić, pmieszać z kawałkami jabłka i melona, przesypać świeżym
koperkiem, zalac olejem i odstawić. Najmniej 24 godziny, trzy dni mogą być
zbawienne ;) Tylko mieszać nieco w trakcie!
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 23:57:58
Temat: Re: Melony
"bożka" wrote:
> Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i nie
> wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do obiadu /w
> niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a
Przekroic wzdluz na pol, wyjac pestki i flaki lyzeczka. Kazda polowke pokroic
razem ze skorka w 8 czesci. Obrac ze skorki kazda czesc, zawinac w bardzo
cienko pokrojona szynke parmenska, przymocowac wykalaczka lub zaostrzona
galazka rozmarynu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 20:19:38
Temat: Re: Melony
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:40D38182.FE745462@olypen.com...
Przekroic wzdluz na pol, wyjac pestki i flaki lyzeczka. Kazda polowke
pokroic
> razem ze skorka w 8 czesci. Obrac ze skorki kazda czesc, zawinac w bardzo
> cienko pokrojona szynke parmenska, przymocowac wykalaczka lub zaostrzona
> galazka rozmarynu.
Bardzo dziękuję za rady. Ostatecznie podałam melon tak jak radziła
Magda, z szynką. Dziękuję Magdo za taki dokładny, konkretny przepis. B-a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |