Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Melony

Grupy

Szukaj w grupach

 

Melony

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-18 14:53:33

Temat: Melony
Od: "bożka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i nie
wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do obiadu /w
niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-18 15:14:05

Temat: Re: Melony
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

bożka <b...@w...pl> napisał(a):

> Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i nie
> wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do
obiadu /w
> niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a

A jaki to melon (sa dziesiatki odmian...) i mnostwo przpisow np.
na "chutney" melonowe, miesa z melonem (np. z grilla) i takie tam. Mozna
tez podawac melon jako "przybranie" - ladnie pokrojony (kulki, polksiezyce,
itp.) poukladane na brzegu polmiskow, etc. Mozna tez np. podac jako napoj -
meksykanska Agua De Melon

1 melon, obrany, nasiona wyjete, pociapany
1/2 szklanki cukru (mozna wiecej lub mniej - do smaku)
6 szklanek wody

Melon zmiksowac z woda i cukrem. Dobrze schlodzic. Podawac w szklankach z
duza ilsocia lodu przybrany np. listkami miety, truskawka, etc. (w
zaleznosci od koloru melona...) Mozna dodac (troche) bialego winka albo
jakiegos neutralnego likieru. Nie odcedzac i nie przesadzac z miksowaniem -
wlokienka melona sa czescia tego napoju.

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 18:38:06

Temat: Re: Melony
Od: "Margola Sularczyk" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bożka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cauvs5$2n5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i
nie
> wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do obiadu
/w
> niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a


Moje ukochane zestawienie to melon/abuz w sałatce z serem pleśniowym typu
błękitnego. Sałata, pomidor, może być jajko, plus ser, plus oliwa (z
oliwek), trochę pieprzu - ew. soli dla ortodoksyjnie solących.

Generalnie melon komponuje się doskonale jako przeciwwaga dla smaków słonych
i ostrych. Może być nawet śledź z melonem, jabłkiem i koperkiem - śledzia
namoczyć, pokroić, pmieszać z kawałkami jabłka i melona, przesypać świeżym
koperkiem, zalac olejem i odstawić. Najmniej 24 godziny, trzy dni mogą być
zbawienne ;) Tylko mieszać nieco w trakcie!

Margola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 23:57:58

Temat: Re: Melony
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"bożka" wrote:

> Może ktos mi podpowie, jak podać melony. Właśnie dostałam dwie sztuki i nie
> wiem, jak je wykorzystać. Czy można na przykład podać je jakoś do obiadu /w
> niedzielę przychodzą do mnie goście na obiad/. B-a

Przekroic wzdluz na pol, wyjac pestki i flaki lyzeczka. Kazda polowke pokroic
razem ze skorka w 8 czesci. Obrac ze skorki kazda czesc, zawinac w bardzo
cienko pokrojona szynke parmenska, przymocowac wykalaczka lub zaostrzona
galazka rozmarynu.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-20 20:19:38

Temat: Re: Melony
Od: "bożka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:40D38182.FE745462@olypen.com...

Przekroic wzdluz na pol, wyjac pestki i flaki lyzeczka. Kazda polowke
pokroic
> razem ze skorka w 8 czesci. Obrac ze skorki kazda czesc, zawinac w bardzo
> cienko pokrojona szynke parmenska, przymocowac wykalaczka lub zaostrzona
> galazka rozmarynu.

Bardzo dziękuję za rady. Ostatecznie podałam melon tak jak radziła
Magda, z szynką. Dziękuję Magdo za taki dokładny, konkretny przepis. B-a


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

placek marchwekowy
tagiatelle ze szpinakiem i pomidorami [p]
sezon na szpinak i jarmuz - kiedy?
Sosik do leczo na zime
Ile dać imbiru?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »