| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-18 12:52:18
Temat: Sosik do leczo na zimeWitam
Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie nie
zepsuje
Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko rozgotowana cukinie z
papryka i pomidorami.
Ewentualnie moge dodac cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe ??
Pozdrawiami z gory dziekuje za odpowiedz
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-18 12:56:16
Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Użytkownik "PawelB" <pebryl@[NOSPAM]pronet.lublin.pl> napisał w wiadomości
news:cauohr$tui$1@news.lublin.pl...
> Witam
> Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
> Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie nie
> zepsuje
> Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko rozgotowana cukinie z
> papryka i pomidorami.
Wlasnie tak to sie robi.
> Ewentualnie moge dodac cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe
??
Lepiej cebule z miesem podsmazyc i polaczyc z leczem ze sloika przed
podaniem. Cebula przyspiesza psucie sie potraw, no i uwazam, ze lepsza
swiezo usmazona.
Moja mama tak zaprawiala leczo (papryka + pomidor + cukinia), a ja to sobie
w akademiku wzbogacalam o kielbase i cebule i calkiem smaczne to bylo. Ale
to dawne czasy ;).
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 13:54:35
Temat: Re: Sosik do leczo na zimeWitam,
i od razu nie moge sie powstrzymac zeby nie zapytac: czy bedziesz
sciagal skore z papryki czy nie?
Moja znajoma robila zawsze podobny sos do leczo, po przesmazeniu i
przelozeniu do sloikow pasteryzowala jakies 20 minut, i trzymalo sie
toto cala zime bez problemu. No ale ona sciagala skore z tej papryki, co
mnie sie wydawalo strasznie pracochlownne i dlatego nigdy sie nie nie
pokusilam o takie przetwory.
Sciagac czy nie sciagac?
Pozdrawiam,
Ewa MN
PawelB wrote:
> Witam
> Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
> Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie nie
> zepsuje
> Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko rozgotowana cukinie z
> papryka i pomidorami.
> Ewentualnie moge dodac cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe ??
>
> Pozdrawiami z gory dziekuje za odpowiedz
> Pawel
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 14:53:16
Temat: Re: Sosik do leczo na zimeEva MN wrote:
> Sciagac czy nie sciagac?
===
Ściągać, ale nie z papryki.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 18:43:09
Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cauvjj$36m$1@inews.gazeta.pl...
> Eva MN wrote:
>
> > Sciagac czy nie sciagac?
> ===
> Ściągać, ale nie z papryki.
mmm.
rozwiniesz?
zaintrygowana m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 19:01:30
Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Użytkownik "m." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cavd96$gmb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cauvjj$36m$1@inews.gazeta.pl...
> > Eva MN wrote:
> >
> > > Sciagac czy nie sciagac?
> > ===
> > Ściągać, ale nie z papryki.
>
> mmm.
> rozwiniesz?
Ja nie Waldek, ale skorke to sciagam z, hmmmm....
:-D
> zaintrygowana m.
Swintuszaca Dorota:)))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 19:19:53
Temat: Re: Sosik do leczo na zimeDorka wrote:
> Ja nie Waldek, ale skorke to sciagam z, hmmmm....
...
> Swintuszaca Dorota:)))))))
Naciąć na krzyż ostrym nożem, sparzyć wrzątkiem i ściągać skórkę... :D
Po namyśle, chyba nie jest to wizja skłaniająca do mechatych myśli, hre,
hre. Może jeszcze posypać pieprzem kajeńskim?
Nessie,
ze straszną ochotą na coś słodkiego i bez kalorii
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 20:17:32
Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Użytkownik "Nessie" <r...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:40D34059.6090503@poczta.gazeta.pl...
> Dorka wrote:
> > Ja nie Waldek, ale skorke to sciagam z, hmmmm....
> ...
> > Swintuszaca Dorota:)))))))
>
> Naciąć na krzyż ostrym nożem, sparzyć wrzątkiem i ściągać skórkę... :D
> Po namyśle, chyba nie jest to wizja skłaniająca do mechatych myśli, hre,
> hre. Może jeszcze posypać pieprzem kajeńskim?
===
Czytasz w moich myślach :-)
===
> Nessie,
> ze straszną ochotą na coś słodkiego i bez kalorii
===
Ja teeeeż...
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 18:12:33
Temat: Re: Sosik do leczo na zimeIn <cauohr$tui$1@news.lublin.pl> PawelB wrote:
> Witam
> Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
> Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie
> nie zepsuje Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko
> rozgotowana cukinie z papryka i pomidorami. Ewentualnie moge dodac
> cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe ??
Rozumiem, że chodzi Ci nie o żaden sosik, lecz po prostu o leczo?
Klasyczne leczo składa się z pomidorów papryki i cebuli duszonych
najlepiej na smalcu. Cukinia w skład leczo nie wchodzi. Ten dodatek
przeszedł z francuskiego ratatouile. Przepisy na leczo znajdziesz z
łatwości; w archiwach grupy.
Władysław
--
Young men think old men are fools; but old men know young men are fools.
G. Chapman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 18:58:02
Temat: Re: Sosik do leczo na zime PS.In <2...@n...onet.pl> Wladyslaw Los wrote:
A propos leczo i jego wekowania na zimę. Karoly Gundel, największy
autorytet kuchni węgierskiej, stanowczo przeciwstawiał się stosowanu w
tej kuchni przecieru pomidorowego. Natomiast zalecał, żeby w porze kiedy
brak świeżych pomidorów, używać właśnie wekowanego leczo.
Władysław
--
Conscia mens recti famae mendacia risit
Ovid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |