Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sosik do leczo na zime

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sosik do leczo na zime

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-18 12:52:18

Temat: Sosik do leczo na zime
Od: "PawelB" <pebryl@[NOSPAM]pronet.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie nie
zepsuje
Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko rozgotowana cukinie z
papryka i pomidorami.
Ewentualnie moge dodac cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe ??

Pozdrawiami z gory dziekuje za odpowiedz
Pawel


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-18 12:56:16

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "PawelB" <pebryl@[NOSPAM]pronet.lublin.pl> napisał w wiadomości
news:cauohr$tui$1@news.lublin.pl...
> Witam
> Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
> Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie nie
> zepsuje
> Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko rozgotowana cukinie z
> papryka i pomidorami.

Wlasnie tak to sie robi.

> Ewentualnie moge dodac cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe
??

Lepiej cebule z miesem podsmazyc i polaczyc z leczem ze sloika przed
podaniem. Cebula przyspiesza psucie sie potraw, no i uwazam, ze lepsza
swiezo usmazona.
Moja mama tak zaprawiala leczo (papryka + pomidor + cukinia), a ja to sobie
w akademiku wzbogacalam o kielbase i cebule i calkiem smaczne to bylo. Ale
to dawne czasy ;).

Pozdrawiam,
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 13:54:35

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: Eva MN <e...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
i od razu nie moge sie powstrzymac zeby nie zapytac: czy bedziesz
sciagal skore z papryki czy nie?
Moja znajoma robila zawsze podobny sos do leczo, po przesmazeniu i
przelozeniu do sloikow pasteryzowala jakies 20 minut, i trzymalo sie
toto cala zime bez problemu. No ale ona sciagala skore z tej papryki, co
mnie sie wydawalo strasznie pracochlownne i dlatego nigdy sie nie nie
pokusilam o takie przetwory.

Sciagac czy nie sciagac?
Pozdrawiam,
Ewa MN


PawelB wrote:

> Witam
> Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
> Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie nie
> zepsuje
> Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko rozgotowana cukinie z
> papryka i pomidorami.
> Ewentualnie moge dodac cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe ??
>
> Pozdrawiami z gory dziekuje za odpowiedz
> Pawel
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 14:53:16

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Eva MN wrote:

> Sciagac czy nie sciagac?
===
Ściągać, ale nie z papryki.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 18:43:09

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: "m." <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cauvjj$36m$1@inews.gazeta.pl...
> Eva MN wrote:
>
> > Sciagac czy nie sciagac?
> ===
> Ściągać, ale nie z papryki.

mmm.
rozwiniesz?

zaintrygowana m.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 19:01:30

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "m." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cavd96$gmb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cauvjj$36m$1@inews.gazeta.pl...
> > Eva MN wrote:
> >
> > > Sciagac czy nie sciagac?
> > ===
> > Ściągać, ale nie z papryki.
>
> mmm.
> rozwiniesz?

Ja nie Waldek, ale skorke to sciagam z, hmmmm....
:-D

> zaintrygowana m.

Swintuszaca Dorota:)))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 19:19:53

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: Nessie <r...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dorka wrote:
> Ja nie Waldek, ale skorke to sciagam z, hmmmm....
...
> Swintuszaca Dorota:)))))))

Naciąć na krzyż ostrym nożem, sparzyć wrzątkiem i ściągać skórkę... :D
Po namyśle, chyba nie jest to wizja skłaniająca do mechatych myśli, hre,
hre. Może jeszcze posypać pieprzem kajeńskim?

Nessie,
ze straszną ochotą na coś słodkiego i bez kalorii

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 20:17:32

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Nessie" <r...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:40D34059.6090503@poczta.gazeta.pl...
> Dorka wrote:
> > Ja nie Waldek, ale skorke to sciagam z, hmmmm....
> ...
> > Swintuszaca Dorota:)))))))
>
> Naciąć na krzyż ostrym nożem, sparzyć wrzątkiem i ściągać skórkę... :D
> Po namyśle, chyba nie jest to wizja skłaniająca do mechatych myśli, hre,
> hre. Może jeszcze posypać pieprzem kajeńskim?
===
Czytasz w moich myślach :-)
===

> Nessie,
> ze straszną ochotą na coś słodkiego i bez kalorii
===
Ja teeeeż...

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-19 18:12:33

Temat: Re: Sosik do leczo na zime
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <cauohr$tui$1@news.lublin.pl> PawelB wrote:
> Witam
> Czy ktos probowal zawekowac sosik do leczo na zime ??
> Bede chcial cos takiego zrobic w tym roku tylko nie wiem czy to sie
> nie zepsuje Sosik nie bedzie zawieral miesa ani cebuli, tylko
> rozgotowana cukinie z papryka i pomidorami. Ewentualnie moge dodac
> cebule tylko nie wiem czy to potem bedzie zjadliwe ??

Rozumiem, że chodzi Ci nie o żaden sosik, lecz po prostu o leczo?
Klasyczne leczo składa się z pomidorów papryki i cebuli duszonych
najlepiej na smalcu. Cukinia w skład leczo nie wchodzi. Ten dodatek
przeszedł z francuskiego ratatouile. Przepisy na leczo znajdziesz z
łatwości; w archiwach grupy.

Władysław

--
Young men think old men are fools; but old men know young men are fools.
G. Chapman

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-19 18:58:02

Temat: Re: Sosik do leczo na zime PS.
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <2...@n...onet.pl> Wladyslaw Los wrote:

A propos leczo i jego wekowania na zimę. Karoly Gundel, największy
autorytet kuchni węgierskiej, stanowczo przeciwstawiał się stosowanu w
tej kuchni przecieru pomidorowego. Natomiast zalecał, żeby w porze kiedy
brak świeżych pomidorów, używać właśnie wekowanego leczo.

Władysław

--
Conscia mens recti famae mendacia risit
Ovid

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile dać imbiru?
Wątróbka
Formy silikonowe - smarowac ?
kartofle
jak mrozic warzywa?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »