« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-16 07:09:04
Temat: Mexico
Mam takie pytanie: nie znacie przypadkiem jakiejś dobrej książki
poświęconej wyłącznie kuchni meksykańskiej? Ewentualnie strony
internetowej? Uwielbiam smak wszystkiego co przyrządzają w tym kraju, a co
sama potrafię zrobić, to jedynie marne chili con carne.. :)
Pozdrawiam serdecznie
Sheala
--
"Wino czyni człowieka łatwiejszym do zniesienia dla samego siebie, ale nie
można powiedzieć, że również dla innych"
Samuel Johnson
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-16 07:33:43
Temat: Re: MexicoSheala <k...@a...com.pl> wrote:
>
>
> Mam takie pytanie: nie znacie przypadkiem jakiejś dobrej książki
>poświęconej wyłącznie kuchni meksykańskiej? Ewentualnie strony
>internetowej? Uwielbiam smak wszystkiego co przyrządzają w tym kraju, a co
>sama potrafię zrobić, to jedynie marne chili con carne.. :)
a czy przypadkiem zona pana Mrozka nie napisala takiej "
historyczno, beletrystycznej, przepisowej ksiazki" o kuchni
Meksyku.?.....Co by nie powiedziec - perelka !
Szukamy w rozbudowanych ksiegarniach i w zasadzie w kazdym
miejscu (dziale) moze byc.......ja widzialam swego czasu w
podrozniczym, w kuchennym
.....ale uwaga przepisy sa tam raczej zakamuflowane ..to takie
przegladowe dzielo......
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 07:54:48
Temat: Re: Mexico
>
> Mam takie pytanie: nie znacie przypadkiem jakiejś dobrej książki
> poświęconej wyłącznie kuchni meksykańskiej? Ewentualnie strony
> internetowej? Uwielbiam smak wszystkiego co przyrządzają w tym kraju, a co
> sama potrafię zrobić, to jedynie marne chili con carne.. :)
...które ma z Meksykiem tyle wspólnego, co cevapcici z Polską ;-)
Była chyba książka z serii kuchnia pod lampionami. Taka mała, formatu
C6. Ja mam w miarę przyzwoitą, niemiecką "Mexikanische Küche", choć to
też raczej kuchnia texańska. W przypadkach awaryjnych mogę zadzwonić do
kolegi, a właściwie do żony kolegi. Rodowita meksykanka ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 08:09:36
Temat: Re: MexicoWaldemar Krzok wrote:
>
> ...które ma z Meksykiem tyle wspólnego, co cevapcici z Polską ;-)
Poważnie??? No to nic nie potrafię... jakie to smutne ;)
> Była chyba książka z serii kuchnia pod lampionami. Taka mała, formatu
> C6. Ja mam w miarę przyzwoitą, niemiecką "Mexikanische Küche", choć to
> też raczej kuchnia texańska.
Bardzo dziękuję, rozejrzę się coś niecoś.
> W przypadkach awaryjnych mogę zadzwonić do
> kolegi, a właściwie do żony kolegi. Rodowita meksykanka ;-)
Nie no, aż tak ważne to to nie jest, ale dobrze będzie mieć na przyszłość
takie konszachty :P
Pozdrawiam
Sheala
--
"Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć"
Alfons Alais
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 08:13:09
Temat: Re: MexicoAgataW wrote:
> Sheala <k...@a...com.pl> wrote:
>
>>
>>
>> Mam takie pytanie: nie znacie przypadkiem jakiejś dobrej książki
>>poświęconej wyłącznie kuchni meksykańskiej? Ewentualnie strony
>>internetowej? Uwielbiam smak wszystkiego co przyrządzają w tym kraju, a co
>>sama potrafię zrobić, to jedynie marne chili con carne.. :)
>
> a czy przypadkiem zona pana Mrozka nie napisala takiej "
> historyczno, beletrystycznej, przepisowej ksiazki" o kuchni
> Meksyku.?.....Co by nie powiedziec - perelka !
> Szukamy w rozbudowanych ksiegarniach i w zasadzie w kazdym
> miejscu (dziale) moze byc.......ja widzialam swego czasu w
> podrozniczym, w kuchennym
>
> .....ale uwaga przepisy sa tam raczej zakamuflowane ..to takie
> przegladowe dzielo......
>
> AgataW.
Jak tylko pojawię się w stolicy ruszam na nalot na księgarnie.. :) Dziękuję
bardzo.
Pozdrawiam serdecznie
Sheala
--
"Cnota - suma rzeczy, których nie zrobiliśmy z lenistwa, tchórzostwa lub
głupoty."
Henry Miller
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 09:13:40
Temat: Re: MexicoA moze tutaj sobie pogrzebiesz?
http://www.google.com.pl/search?q=mexican+kitchen&ie
=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 11:16:48
Temat: Re: MexicoTue, 16 Jul 2002 07:33:43 GMT, AgataW <a...@g...com.pl> napisala w
odpoiedzi na post Sheali <k...@a...com.pl>:
>> Mam takie pytanie: nie znacie przypadkiem jakiejś dobrej książki
>>poświęconej wyłącznie kuchni meksykańskiej? Ewentualnie strony
>>internetowej? Uwielbiam smak wszystkiego co przyrządzają w tym kraju, a co
>>sama potrafię zrobić, to jedynie marne chili con carne.. :)
>
>a czy przypadkiem zona pana Mrozka nie napisala takiej "
>historyczno, beletrystycznej, przepisowej ksiazki" o kuchni
>Meksyku.?.....Co by nie powiedziec - perelka !
>Szukamy w rozbudowanych ksiegarniach i w zasadzie w kazdym
>miejscu (dziale) moze byc.......ja widzialam swego czasu w
>podrozniczym, w kuchennym
>
>.....ale uwaga przepisy sa tam raczej zakamuflowane ..to takie
>przegladowe dzielo......
napisała, napisała
dokładnych przepisów jest pięć:
zupa z tortilli, ryż po meksykańsku, chili w sosie orzechowym, mole z
indyka i frijoles refritos (odsmażana fasola)
reszta zakamuflowana bądź z wapnem :-)
Susana Osorio-Mrożek
"Meksyk od kuchni - książka niekucharska"
Towarzystwo Autorów i Wydawców Prac Naukowych UNIVERSITAS,
Kraków 1999 (ale pewnie były wznowienia)
ponoć można sobie zamówić (przesyłka na koszt Universitas)
b...@u...dnd.com.pl
hmmm
(nie mająca żadnych korzyści z udzielania powyższych informacji i z
wydawnictwem Universitas takoż nie związana :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |