Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-ma
il
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...
Date: Sun, 23 Jan 2000 00:57:38 -0600
Organization: The World's Best Free Newsreader: Microsoft Outlook Express
Lines: 45
Message-ID: <8...@p...net>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
NNTP-Posting-Host: petro.petrovend.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 948610832 5131 199.245.228.164 (23 Jan 2000 07:00:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2000 07:00:32 GMT
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.11.0
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:22252
Ukryj nagłówki
Mam przed oczami pewien artykuł z czasopisma "Poblemy".
Autorem jego jest lek. med. Józef Kobos z AM w Łodzi.
Artykuł ten opublikowany był w maju 1983 roku...
Autor stwierdza tam m.inn.:
"Obecnie uważa się, że miażdzyca powstaje w wyniku reakcji
komórek mięśni gładkich w tętnicach na niedokładnie jeszcze
poznane bodźce. Reakcje te polegają na nadmiernym tworzeniu
estrów cholesterolu, a ponadto kolagenu, elastyny, aminoglikanów
oraz na migracji i rozplemie komórek mięśni gładkich. Lipidem,
który odkłada się w ogniskach miażdzycowych, jest cholesterol
a ściśle jego estry. W ostatnich latach zaobserwowano, że
estry te są wytwarzane miejscowo przez komórki mięśni gładkich
a nie pochodzą z pożywienia i nie przedostają się wtórnie
do ściany naczynia"
[...]
"Początkowo uważano, że podwyższony poziom cholesterolu we
krwi prowadzi do zmian miażdzycowych. Obecnie sądzi się, że
cholesterol nie jest właściwym bodźcem miażdzycotwórczym
i sam nie wyzwala zmian w tkance łącznej tętnic. Obserwacje
te zostały potwierdzone podczas badań na zwierzętach
o najbardziej do ludzkiego zbliżonym metaboliźmie i podobnej
budowie tętnic (małpy, świnie), gdzie zmiany miażdzycowe
pojawiały się dużo częściej w przypadkach, w których stwierdzono
w osoczu znaczne podwyższony poziom lipidów o małej gęstości.
Udowodniono, że cholesterol pochodzący z diety stanowi zaledwie
1/4 do 1/3 całkowitej ilości cholesterolu w osoczu, pozostałe
3/4 do 2/3 wytwarza ustrój w zależności od potrzeb. W ten sposób
wykazano eksperymentalnie, że nie wysoka podaż cholesterolu
w diecie, lecz inne czynniki prowadzą do miażdzycy."
Mam w związku z tym kilka pytań... Czy w ciągu ostatnich lat
dokonano jakiś przełomowych odkryć w dziedzinie miażdzycy,
które podważałyby opisane powyżej spostrzeżenia? Czy tekst
z 83 roku ma wciąż wartość naukową czy już jest przestarzały?
Idealnie tekst ten koreluje się z Dietą Optymalną, w której
mimo drastycznie zwiększonej podaży cholesterolu (jajka
i wiele tłuszczów zwierzęcychy) nie ma problemów z miażdzycą!
Czy macie na ten temat jakieś nowsze materiały? Czy są takie
źródła dostępne w internecie? Bardzo proszę o informacje...
Czy ktoś może jest w stanie zaprzeczyć temu co zostało tam
powiedziane w 1983 roku i podeprzeć się czymś nowszym?
|