Data: 2000-02-03 10:26:26
Temat: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...
Od: "jacek" <o...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ryszard <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:Rnfj4.3324$Hi2.70684@news.tpnet.pl...
> dobra
>
> LDL-e ( i cholesterol ) trafiaja na poczatku z krwi- wiadomo.
> poprzez receptor dla LDL-i, przechodza w ten sposob przez srodblonek
> gromadza sie i zostaja utlenione oraz zglikozydowane przez makrofagi
> wybuch tlenowy itd ).
Czy chcesz powiedzieć ze przechodząc przez ten receptor do wnętrza komórki
nabłonka wychodzi po drugiej stronie tej samej komórki w stronę sciany
naczynia? Nie sądzę to by działało jak sitko.które akurat bardzo lubi
cholesterol z krwi. Ja optuję za tworzeniem sie tego cholesterolu w samej
tkance sciany naczynia. Są badania (niestety nie znam źródeł) potwierdzające
że glukoza spożywana jest w drodze pewnych przemian odkładana właśnie w
postaci cholesterolu, blaszki.
> Taki cholesterol nie jest zdolny do przyłączenia
> się poprzez receptor LDL lecz poprzez receptory "zmiatajace" , ktore pow.
> wchloniecie cholesterolu ale ten cholesterol ( pochodzacy z receptorow
> zmiatajacych ) nie wplywa na synteze cholesterolu w komorce np miocyta
> gladkiego ( nie blokuje reduktazy HMG-CoA albo cos w tym stylu ) i
> produkcja nie podlega zadnej regulacji
>
>
> wyklad z patofizjologi na lekarskim sprzed paru dni :-) w lodzi
>
>
> czemu w dyskusji nie ma mowy o komorkach typu makrofagi, monocyty ?
> czemu nikt nie podjal tematu wplywu wolnych rodnikow na rozwoj blaszki
> miazdzycowej ?
No właśnie!
a co jest znaczącym źródłem wolnych rodników?
czy nie są nimi utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe?
Jacek
>
>
> rycho
>
>
|