Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "jacek" <o...@p...com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
References: <8...@p...net> <3Kcj4.2610$Hi2.56997@news.tpnet.pl>
<Rnfj4.3324$Hi2.70684@news.tpnet.pl>
Subject: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...
Lines: 42
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <mJcm4.35924$Hi2.807255@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 03 Feb 2000 10:26:26 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.218.43
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 949573586 195.117.218.43 (Thu, 03 Feb 2000 11:26:26 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 03 Feb 2000 11:26:26 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:23267
Ukryj nagłówki
Ryszard <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:Rnfj4.3324$Hi2.70684@news.tpnet.pl...
> dobra
>
> LDL-e ( i cholesterol ) trafiaja na poczatku z krwi- wiadomo.
> poprzez receptor dla LDL-i, przechodza w ten sposob przez srodblonek
> gromadza sie i zostaja utlenione oraz zglikozydowane przez makrofagi
> wybuch tlenowy itd ).
Czy chcesz powiedzieć ze przechodząc przez ten receptor do wnętrza komórki
nabłonka wychodzi po drugiej stronie tej samej komórki w stronę sciany
naczynia? Nie sądzę to by działało jak sitko.które akurat bardzo lubi
cholesterol z krwi. Ja optuję za tworzeniem sie tego cholesterolu w samej
tkance sciany naczynia. Są badania (niestety nie znam źródeł) potwierdzające
że glukoza spożywana jest w drodze pewnych przemian odkładana właśnie w
postaci cholesterolu, blaszki.
> Taki cholesterol nie jest zdolny do przyłączenia
> się poprzez receptor LDL lecz poprzez receptory "zmiatajace" , ktore pow.
> wchloniecie cholesterolu ale ten cholesterol ( pochodzacy z receptorow
> zmiatajacych ) nie wplywa na synteze cholesterolu w komorce np miocyta
> gladkiego ( nie blokuje reduktazy HMG-CoA albo cos w tym stylu ) i
> produkcja nie podlega zadnej regulacji
>
>
> wyklad z patofizjologi na lekarskim sprzed paru dni :-) w lodzi
>
>
> czemu w dyskusji nie ma mowy o komorkach typu makrofagi, monocyty ?
> czemu nikt nie podjal tematu wplywu wolnych rodnikow na rozwoj blaszki
> miazdzycowej ?
No właśnie!
a co jest znaczącym źródłem wolnych rodników?
czy nie są nimi utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe?
Jacek
>
>
> rycho
>
>
|