« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-07 15:37:00
Temat: MieloneTroche wstyd sie przyznac, ale nie wychodzi mi mielone, na usprawiedliwienie
podam ze jestem kawalerem :-)))
Moze rzuci ktos na grupe przepis?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-07 16:29:29
Temat: Re: MieloneOn Sat, 07 Dec 2002 16:37:00 +0100 I had a dream that Herpi
<m...@n...pl> wrote:
>Troche wstyd sie przyznac, ale nie wychodzi mi mielone, na usprawiedliwienie
>podam ze jestem kawalerem :-)))
>Moze rzuci ktos na grupe przepis?
A co to oznacza "nie wychodzi"? Bo nie wyobrażam sobie, jak może nie wyjść :)
A poza tym człowieku.... wejdź na www.google.com, wpisz "mielone" i od razu
dostajesz masę przepisów...
--
Grzegorz Janoszka
www.consulta.pl odpowiadając POPRAW adres
Na newsy piszę prywatnie i wyrażam swoje prywatne poglądy, które nie mają
nic wspólnego z moimi byłymi, obecnymi i przyszłymi pracodawcami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-07 17:31:08
Temat: Re: Mielone
Uzytkownik "Herpi" <m...@n...pl> napisal w wiadomosci
news:ast4i7$o1m$1@news.tpi.pl...
> Troche wstyd sie przyznac, ale nie wychodzi mi mielone, na
usprawiedliwienie
> podam ze jestem kawalerem :-)))
> Moze rzuci ktos na grupe przepis?
Za moich kawalerskich czasów robilem tak:
1 kg mielonego miesa (tylko nie z Leclerca, brrrr.... to lubelskie
warunki)
3 duze cebule
2 kajzerki w mleku moczone
2 jaja
duza garsc natki pietruszki
lyzeczka do herbaty czarnego mielonego pieprzu
pól lyzeczki cayenne
kaszy jaglanej drobnej surowej ile wejdzie - a wchodzi czasami i pól
szklanki (odstawic wymieszane na pól godziny, az zwiaze)
sól
lyzeczka cynamonu mielonego (koniecznie!)
formowac
toczyc w mace lub bulce lub jak kto woli
smazyc
i tyle.....
Pzdr
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 22:09:45
Temat: Re: Mielonebazyli4 wrote:
>
> Za moich kawalerskich czasów robilem tak:
No to fajnie dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 22:11:47
Temat: Re: MieloneGrzegorz Janoszka wrote:
> co to oznacza "nie wychodzi"? Bo nie wyobrażam sobie, jak może nie wyjść
> :)
Glupia odpowiedz
> A poza tym człowieku.... wejdź na www.google.com, wpisz "mielone" i od
> razu dostajesz masę przepisów...
To co tu robisz......?
wpisz sobie i zobacz, znajdziesz cennik restauracji, pare nieaktywnych
linkow, oraz owszem przepisy ale na jakies kombinatorskie mielone, a ja
chce poprostu zwykle kotlety mielone.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 23:06:06
Temat: Re: Mielone
Użytkownik "Herpi" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:at0g29$oku$2@news.tpi.pl...
> Grzegorz Janoszka wrote:
>
> > co to oznacza "nie wychodzi"? Bo nie wyobrażam sobie, jak może nie
wyjść
> > :)
> Glupia odpowiedz
>
>
> > A poza tym człowieku.... wejdź na www.google.com, wpisz "mielone" i od
> > razu dostajesz masę przepisów...
>
> To co tu robisz......?
>
> wpisz sobie i zobacz, znajdziesz cennik restauracji, pare nieaktywnych
> linkow, oraz owszem przepisy ale na jakies kombinatorskie mielone, a ja
> chce poprostu zwykle kotlety mielone.
Wydawalo mi sie , ze grupa pl.rec.kuchnia jest dla ludzi ktorzy chca
podyskutowac o tym jak lepiej przyrzadzic dana potrawe, chca sie dowiedziec
o pochodzeniu pewnych rzadko spotykanych skladnikow, dyskutowac o
skladnikach przepisow (np. czy do zupy cebulowej nalezy dodac musztarde czy
tez bedzie to pelne zlamanie smakow ) A 90 % postow dotyczy " jak zrobic
mielone, jak ugotowc zupe pomidorowa, czy do jajecznicy koniecznie trzeba
dodac jajka itp. )
Kochani, nie dziwcie sie,ze co raz mniej osob znajacych sie na gotowaniu
wlacza sie do dyskusji. A moze stworzyc grupe ABC kuchni ? albo Kulinarne
przedszkole i pogodzimy wtedy responedentow ?
Z powazaniem
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 08:54:37
Temat: Re: MieloneUżytkownik "Gray" <f...@w...pl> napisał:
> Wydawalo mi sie , ze grupa pl.rec.kuchnia jest dla ludzi ktorzy chca
> podyskutowac o tym jak lepiej przyrzadzic dana potrawe,
Czyli dokladnie o tym, o czym chcial sie dowiedziec Herpi;
robil juz mielone, ale mu nie smakuja, wiec chce sie dowiedziec,
jak mozna ich zrobic lepiej.
BTW, ciekawe co na ten temat jest w opisie grupy...
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 09:19:11
Temat: Re: MieloneUżytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@U...onet.pl>
napisał:
> >Troche wstyd sie przyznac, ale nie wychodzi mi mielone, na usprawiedliwienie
> A co to oznacza "nie wychodzi"? Bo nie wyobrażam sobie, jak może nie wyjść :)
Zapytaj o to Mechci, bo ona jest tu specjalistka od mielonych ;-)
> A poza tym człowieku.... wejdź na www.google.com, wpisz "mielone" i od razu
> dostajesz masę przepisów...
I krecka w glowie, ktory z nich jest najlepszy...
Niektorzy w takim wypadku biora za pewnik przepis Magdaleny Bassett,
bo jej nazwisko gwarantuje sukces. Oto rady, ktore kiedys udzielala MB
na grupie w podobnych okolicznosciach:
"Ale co to znaczy nie wyszly?
Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu. Tluszczu (pol
na pol maslo z olejem) musi byc tyle, zeby sie babelkowalo miedzy
mielonymi.
Ja robie tak:
1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
1/2 kg mielonej wieprzowiny
1 duze lub 2 male jaja
2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka maggi
2 lyzki posiekanego koperku lub pietruszki
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka soli
bulka tarta
maslo i olej do smazenia
wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az gladkie i
klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm, splaszczac na
talerzu z buleczka i smazyc po obu stronach na malym ogniu."
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 12:42:02
Temat: Re: MieloneIn <ast4i7$o1m$1@news.tpi.pl>, Herpi <m...@n...pl> writes:
>Troche wstyd sie przyznac, ale nie wychodzi mi mielone, na usprawiedliwienie
>podam ze jestem kawalerem :-)))
>Moze rzuci ktos na grupe przepis?
np. coś takiego :
- mielone z indyka ( Tesco ) 0.5 kg
- 1 mała sucha bułka lub taka sama ilość zaschniętych kawałków chleba
zalana wodą
- 1 średnia cebula
- 1 łyka musztardy
- 1 kopiasta łyżka majeranku ( ja daję dwie )
- sól, pieprz do smaku
Uwaga ! nie dodajemy jajka !
Namoczoną bułkę rozdrobnić widelcem ,odcisnąć , wrzucic do miski.
Utrzeć na tarce cebulę, dodac do bułki
wraz z mielonym mięsem , musztardą i majerankiem.
Dodać pieprz , ew. dosolić ( mielone jest
już z dodatkiem soli ) i wymieszać na jednolitą masę :)
Zamoczyć łapy w zimnej wodzie (*) , wyrabiać sznycle
ulubionej wielkości , obtoczyć w bułce tartej , smażyć ,
pożerać gorące prosto z patelni zagryzając bagietką i popijająć
czerwonym winem :)
(*) masa nie klei się do rąk - wyczytałem w starym
kalendarzu :))
Marek
--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 18:33:56
Temat: Re: Mielone
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:at1n6g$f6p$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@U...onet.pl>
> napisał:
> > >Troche wstyd sie przyznac, ale nie wychodzi mi mielone, na
usprawiedliwienie
Osobiscie to zrobil bym to w ten sposob ( w tajemnicy powiem ze tak robi
moja babcia)
>1/2 kg mielonej wolowiny
>1/2 kg mielonej wieprzowiny
>!!! UWAGA !!! mielone sprzedawane w supermarketach to nie mielone
>po zmieleniu dodac 1 do 2 jajek
>nastepnie (substytucyjnie) kromka namoczonego, wycisnietego chleba lub
bulka >tarta
>sol
>pieprz
>a teraz dwa najwazniejsze skladniki bez ktorych mielone (dla mnie nie
istnieja)
>MAJRANEK i CZOSNEK im wiecej tym lepiej
>orginalny przepis babci zawiera wzmianke o nie umawianiu sie na randki po
>mielonych z czosneczkiem. POZDRAWIAM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |