« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-07 12:05:34
Temat: Nalesniki z bryndzaWitam szanownych grupowiczów.
Tydzień temu Robert Makłowicz w swoim programie kulinarnym prezentował
przepis i "produkcje" naleśników z bryndzą. Niestety nie zdążyłem nigdzie
zanotować tego przepisu. Jeśli ktoś dysponuje tym przepisem, byłbym
wdzięczny za udostępnienie.
Pozdrawiam Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-12 20:12:54
Temat: Re: Nalesniki z bryndza [P]TATRZAŃSKIE NALEŚNIKI Z BRYNDZĄ
C.K. kuchnia
Naleśniki (12 szt.):
? 300 g mąki
? półtorej szklanki mleka
? około szklanki wody sodowej,
? 3 jajka
? sól
? olej do smażenia
Farsz.:
? 300 g bryndzy,
? 2 łyżki masła
? szklanka śmietany
? żółtko
? pęczek koperku
? sól
? oscypek
Do mąki wlewamy mleko, wbijamy jajka, mieszamy na jednorodną
masę, dolewamy wody sodowej, solimy i ubijamy, aż powstanie
dość luźne ciasto. Wlewamy go chochlą porcja po porcji na
rozgrzaną, wcześniej nasmarowaną olejem patelnię. Smażymy z
obu stron, odkładamy.
Bryndzę mieszamy z połową śmietany i posiekanym koper-kiem,
ewentualnie solimy. Masą nadziewamy naleśniki, ukła-damy je
w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Resztę śmietany
mieszamy z żółtkiem, polewamy naleśniki, posypujemy tartym
oscypkiem i za-piekamy w piekarniku. Podajemy na gorąco.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |