| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-28 10:00:46
Temat: MikrofalówkaCo może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2001-06-28 10:21:17
Temat: Re: Mikrofalówkakonserwanty, chyba że używasz świerzych produktów to nie,
albo foilia ?
pzdr
dr
Użytkownik "Beve" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9hev27$a56$1@news.tpi.pl...
> Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2001-06-28 10:43:52
Temat: Re: Mikrofalówka
Beve napisał:
> Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?
moze nie tyle szkodliwego, ale ostatnio czytalem, ze mikrofalowka
niedostatecznie nagrzewa potrawy i nie zabija ewentualnych bakterii
znajdujcych sie w produktach zywnosciowych.
Gotowanie czy smazenie trwa dluzej i dokonywane jest w wyzszej temperaturze
i aktywniej dziala powierzchniowo.
Natromiast kuchenka zagrzewa, odgrzewa potrawy w calej objetosci, tak ze
temperatura uzyskiwana na powierzchni nie musi przekraczac 100 st. C.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2001-06-28 14:07:30
Temat: Re: Mikrofalówka
Użytkownik "Jacek" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3B3B0A68.46993250@poczta.onet.pl...
> moze nie tyle szkodliwego, ale ostatnio czytalem, ze mikrofalowka
> niedostatecznie nagrzewa potrawy i nie zabija ewentualnych bakterii
> znajdujcych sie w produktach zywnosciowych.
> Gotowanie czy smazenie trwa dluzej i dokonywane jest w wyzszej
temperaturze
> i aktywniej dziala powierzchniowo.
No właśnie mnie wytłumaczyła koleżanka studiująca technologię żywności że
tam się podobno takie temperatury wytwarzają (zwłaszcza jak się grzeje na
najwyższych obrotach) że pękają łańcuchy białkowe i wytwarzają się wolne
rodniki działające rakotwórczo (może coś pochrzaniłem ale na pewno chodziło
o rakotwórczość). No nic, chyba by coś napisali w Internecie gdyby tak było,
a nie znalazłem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2001-06-28 21:49:03
Temat: Re: MikrofalówkaBeve wrote:
> tam się podobno takie temperatury wytwarzają (zwłaszcza jak się grzeje na
> najwyższych obrotach) że pękają łańcuchy białkowe i wytwarzają się wolne
> rodniki działające rakotwórczo (może coś pochrzaniłem ale na pewno chodziło
> o rakotwórczość).
Gdzieś widziałem pracę, że nawet woda utleniona jest rakotwórcza i
powinna być wycofana (aż mi się przypominają czasy, kiedy postawienie
słupów telegraficznych miało spowodować, że krowy stracą mleko). Jak na
razie nikt nie przedstawił pracy bezspornie wykazującej jakąkolwiek
znaczącą szkodliwość kuchenki mikrofalowej i/lub rodników wytwarzających
się w żywności w czasie jej pracy. Być może są jakieś długotrwałe
trendy; na to jednak trzeba poczekać i to nasze pokolenie stanie się
królikiem doświadczalnym.
Ja w każdym razie zawsze grzeję mleko na pełną moc w mikrofalówce (od
kilku lat) i jeszcze żyję :)
--
* Lukasz Komsta * ICQ 14892426 *
* http://www.luke.eu.org/ *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2001-06-30 00:13:41
Temat: Re: MikrofalówkaPrzebywanie w jej bezposredniej bliskosci podczas pracy ,poza tym nic
Jesli wiesz jak dziala ,to powinno cie to uspokoic .
To nie jest reaktor atomowy i nie napromienia zywnosci promieniami gamma !
Wyluzuj rodniki ,srodniki ,czy ta znajoma oswiecila cie w kwestii
udowodnionej ! szkodliwosci substancji powstajacych podczas smazenia kotleta
na oleju lub innym tluszczu - nie? no to spytaj o to...
W porownaniu z tradycyjna kuchnia mikrofala to luksus bezpieczenstwa ,ale
niestety nie wszystko sie da zrobic : lekko wysmazonego steka nie zrobisz
!!!
Taaa rodniki ... owszem szkodliwe ale jak wspomnialem porownaj szkodliwosc
tradycyjnej kuchni...
A tak a'propos to autorytety medyczne Nie chca sie wypowiedziec na temat
szkodliwosci mikrofal!!! Moi nauczyciele nie chcieli puscic pary z ust i to
ludzie zajmujacy sie szkodliwoscia roznych czynnikow
Osobiscie uzywam mikrofalowki od 10ciu z gora lat i nie jestem szczegolnie
schorowany :-)
Piotr Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2001-06-30 08:44:12
Temat: Re: Mikrofalówka> Co może być szkodliwego w jedzeniu odgrzanym/ugotowanym w mikrofalówce?
>
Odpowiem krótko. Używałem mikrofalówki dwa lata. Jednak w porównaniu z
tradycyjnym sposobem obróbki wychodzi nie tak, czasami wręcz ohyda, i nie jest
to spowodowane nieznajomością obsługi. To po prostu źle smakuje, ale, gusta to
gusta...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2001-06-30 10:30:05
Temat: Re: MikrofalówkaDokładnie! Kuchenka mikrofalowa ze wzgledu na to, ze gotuje krocej ROZBIJA
mniej DNA,RNA i BIAŁEK(a zatem i aminokasow) niz gotowanie ( czyli nie
powoduje takiej degeneracji. Pod pojeciem rozbicie mam na mysli denaturacje
i delecie, insercie itp.(UWAGA! nie wszystkie pojecia dotycza DNA(RNA) i
Białek) ( przeprowadzone testy i zajecia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2001-06-30 16:39:48
Temat: Re: MikrofalówkaJa używam mikrofalówki od 10-ciu lat i nie stwierdziłem żadnych chorób,wadą
mikrofali to że nie wszystko można zrobić smacznie oraz pewne
niebespieczęństwo kiedy mikrofalówka jest nieszczelna (przebywając w
bezpośredniej bliskości urządzenia)
Włodek
Użytkownik "Noctee" <n...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9hj5rn$e8h$1@news.tpi.pl...
> Przebywanie w jej bezposredniej bliskosci podczas pracy ,poza tym nic
> Jesli wiesz jak dziala ,to powinno cie to uspokoic .
>
> To nie jest reaktor atomowy i nie napromienia zywnosci promieniami gamma !
> Wyluzuj rodniki ,srodniki ,czy ta znajoma oswiecila cie w kwestii
> udowodnionej ! szkodliwosci substancji powstajacych podczas smazenia
kotleta
> na oleju lub innym tluszczu - nie? no to spytaj o to...
> W porownaniu z tradycyjna kuchnia mikrofala to luksus bezpieczenstwa ,ale
> niestety nie wszystko sie da zrobic : lekko wysmazonego steka nie zrobisz
> !!!
> Taaa rodniki ... owszem szkodliwe ale jak wspomnialem porownaj szkodliwosc
> tradycyjnej kuchni...
>
> A tak a'propos to autorytety medyczne Nie chca sie wypowiedziec na temat
> szkodliwosci mikrofal!!! Moi nauczyciele nie chcieli puscic pary z ust i
to
> ludzie zajmujacy sie szkodliwoscia roznych czynnikow
> Osobiscie uzywam mikrofalowki od 10ciu z gora lat i nie jestem szczegolnie
> schorowany :-)
> Piotr Sowa
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2001-07-02 07:59:45
Temat: Re: MikrofalówkaLukasz Komsta <l...@a...pl> wrote in message
news:<3B3BA64F.5E9C947D@ariadna.pl>...
> Ja w każdym razie zawsze grzeję mleko na pełną moc w mikrofalówce (od
> kilku lat) i jeszcze żyję :)
( Przepraszam, za tekst tylko w jez. angielskim )
Valentine published the results of this study in Search for Health in
the Spring of 1992. But the follow-up information is available only in
a later edition, and also in Acres, USA.
In intervals of two to five days, the volunteers in the study received
one of the food variants on an empty stomach.
The food variants were: raw milk from a biofarm (no. 1);
the same milk conventionally cooked (no. 2); pasteurised milk from
Intermilk Berne (no. 3); the same raw milk cooked in a microwave oven
(no. 4); raw vegetables from an organic farm (no. 5); the same
vegetables cooked conventionally (no. 6); the same vegetables frozen
and defrosted in the microwave oven (no. 7); and the same vegetables
cooked in the microwave oven (no. 8).
The overall experiment had some of the earmarks of the Pottenger cat
studies, except that now human beings were test objects, the
experiment's time-frame was shorter, and a new heat form was tested.
Once the volunteers were isolated at the resort hotel, the test began.
Blood samples were taken from every volunteer immediately before
eating. Then blood samples were taken at defined intervals after
eating from the above-numbered milk or vegetable preparations.
Significant changes were discovered in the blood of the volunteers who
consumed foods cooked in the microwave oven. These changes included :
- a decrease in all haemoglobin values and cholesterol values,
especially the HDL (good cholesterol) and LDL (bad cholesterol) values
and ratio.
- Lymphocytes (white blood cells) showed a more distinct short-term
decrease following the intake of microwaved food than after the intake
of all the other variants.
Each of these indicators point in a direction away from robust health
and toward degeneration.
The results of erythrocyte, haemoglobin, haematocrit and leukocyte
determinations were at the "lower limits of normal" in those tested
following the eating of the microwaved samples.
"These results show anaemic tendencies. The situation became even more
pronounced during the second month of the study," Hertel added. "And
with those decreasing values, there was a corresponding increase of
cholesterol values."
NAJCIEKAWSZE JEST JEDNAK TO ( zreszta do przewidzenia ) :
As soon as Hertel and Blanc announced their results, the hammer of
authority slammed down on them. A powerful trade organisation, the
Swiss Association of Dealers for Electroapparatuses for Households and
Industry, known simply as FEA, struck swiftly. They forced the
President of the Court of Seftigen, Kanton Bern, to issue a 'gag
order' against Hertel and Blanc.
Tego jest jeszcze wiecej.
Jerzy Zieba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |