| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-09 12:25:20
Temat: Re: Minogi
Le samedi 9 avril 2005 ŕ 12:13:00, dans <h...@4...com>
vous écriviez :
> No to już wiemy że minogi mozna łowić. Ale z przepisami nadal posuch
> :( Może jednak ktoś w starych książkach coś o przyrządzaniu minogów
> ma? Byłbym dźwięczny.
Z tego co widze na francuskich miejscach internetowych (i z Larousse),
jednym z najbardziej znanych przepisow jest minog a la bordelaise.
Niestety przygotowuje sie ten przepis z zywego minoga (poniewaz
zwierze przed zgonem nalezy wykrwawic, krew jest nastepnie dodana do
sosu).
Przypuszczam ze twoje minogi sa juz niezywe... wiec omijam w przepisie
te historie z krwia :
Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
Pokropic koniakiem i zapalic (fr. "flambage").
Dorzucic pokrojone i lekko podduszone warzywa (marchewka, lodygi
selera, cebula, czosnek, szalotka), wszystko zalac butelka czerwonego
wina i gotowac 10 minut. Dodac pokrojone biale czesci porow podduszone
osobno na masle i troche pocietej surowej szynki (tej w stylu Aoste).
Gotowac jeszcze przez 15 minut, w tym czasie zrobic zasmazke,
rozpowadzic sosem w ktorym gotuje sie ryba. Dodac to reszty [no i na sam
koniec dodac to krew ktorej pewnie nie masz]. Ulozyc kawalki ryby na
polmisku i oblac sosem.
IMHO ryz do tego pasuje...
Aha, poza tym przepisem, informacja ze wiekszosc przepisow na wegorza
ztosuje sie rowniez do minoga.
HTH
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-11 06:51:19
Temat: Re: MinogiOn Sat, 9 Apr 2005 14:25:20 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
Mała uwaga: minogi to nie ryby choć wyglądają podobnie. To
bezżuchwowce - jedna z ich gromad. Ryby należa do innej gromady -
żuchwowców.
>Pokropic koniakiem i zapalic (fr. "flambage").
>Dorzucic pokrojone i lekko podduszone warzywa (marchewka, lodygi
>selera, cebula, czosnek, szalotka), wszystko zalac butelka czerwonego
>wina i gotowac 10 minut. Dodac pokrojone biale czesci porow podduszone
>osobno na masle i troche pocietej surowej szynki (tej w stylu Aoste).
>Gotowac jeszcze przez 15 minut, w tym czasie zrobic zasmazke,
>rozpowadzic sosem w ktorym gotuje sie ryba. Dodac to reszty [no i na sam
>koniec dodac to krew ktorej pewnie nie masz]. Ulozyc kawalki ryby na
>polmisku i oblac sosem.
>
>IMHO ryz do tego pasuje...
>
>Aha, poza tym przepisem, informacja ze wiekszosc przepisow na wegorza
>ztosuje sie rowniez do minoga.
Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
pozosraje.
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-11 09:03:29
Temat: Re: MinogiMaciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> writes:
> On Sat, 9 Apr 2005 14:25:20 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
> <n...@y...com> wrote:
>
>>Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
>
> Mała uwaga: minogi to nie ryby choć wyglądają podobnie. To
> bezżuchwowce - jedna z ich gromad. Ryby należa do innej gromady -
> żuchwowców.
Prawie dobrze, tylko że żuchwowce to nie jest gromada. Ba, nawet ryby
ostatnio podzielono na kilka gromad.
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-11 10:25:50
Temat: Re: MinogiMaciek 'Babcia' Dobosz wrote:
> Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
> pozosraje.
niezła literówka ci wyszła ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-11 14:34:16
Temat: Re: MinogiOn Mon, 11 Apr 2005 11:03:29 +0200, Michal Jankowski
<m...@f...edu.pl> wrote:
>Prawie dobrze, tylko że żuchwowce to nie jest gromada. Ba, nawet ryby
>ostatnio podzielono na kilka gromad.
A bo klasyfikacja od czasu jak się jej uczyłem w szkole się zmieniła.
Kiedyś było prosto: były królestwa roslin i zwierząt. A potem się
porobiło. Tak w drugiej połowie lat 80-tych było już tych królestw 5
bo wyodrębno grzyby i coś jeszcze. Przestałem wtedy nadążać za bieżącą
klasyfikacją ;-)
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-11 14:35:14
Temat: Re: MinogiOn Mon, 11 Apr 2005 12:25:50 +0200, Waldemar Krzok
<w...@c...de> wrote:
>Maciek 'Babcia' Dobosz wrote:
>
>> Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
>> pozosraje.
>
>niezła literówka ci wyszła ;-)
Ech... Jak szybko piszę to coraz częściej literówki robię pod palcami
lewej ręki. :-(
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |