Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Minogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Minogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-04-09 12:25:20

Temat: Re: Minogi
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 9 avril 2005 ŕ 12:13:00, dans <h...@4...com>
vous écriviez :

> No to już wiemy że minogi mozna łowić. Ale z przepisami nadal posuch
> :( Może jednak ktoś w starych książkach coś o przyrządzaniu minogów
> ma? Byłbym dźwięczny.

Z tego co widze na francuskich miejscach internetowych (i z Larousse),
jednym z najbardziej znanych przepisow jest minog a la bordelaise.
Niestety przygotowuje sie ten przepis z zywego minoga (poniewaz
zwierze przed zgonem nalezy wykrwawic, krew jest nastepnie dodana do
sosu).

Przypuszczam ze twoje minogi sa juz niezywe... wiec omijam w przepisie
te historie z krwia :

Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
Pokropic koniakiem i zapalic (fr. "flambage").
Dorzucic pokrojone i lekko podduszone warzywa (marchewka, lodygi
selera, cebula, czosnek, szalotka), wszystko zalac butelka czerwonego
wina i gotowac 10 minut. Dodac pokrojone biale czesci porow podduszone
osobno na masle i troche pocietej surowej szynki (tej w stylu Aoste).
Gotowac jeszcze przez 15 minut, w tym czasie zrobic zasmazke,
rozpowadzic sosem w ktorym gotuje sie ryba. Dodac to reszty [no i na sam
koniec dodac to krew ktorej pewnie nie masz]. Ulozyc kawalki ryby na
polmisku i oblac sosem.

IMHO ryz do tego pasuje...

Aha, poza tym przepisem, informacja ze wiekszosc przepisow na wegorza
ztosuje sie rowniez do minoga.

HTH


Ewcia




--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-04-11 06:51:19

Temat: Re: Minogi
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 9 Apr 2005 14:25:20 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:

>Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.

Mała uwaga: minogi to nie ryby choć wyglądają podobnie. To
bezżuchwowce - jedna z ich gromad. Ryby należa do innej gromady -
żuchwowców.

>Pokropic koniakiem i zapalic (fr. "flambage").
>Dorzucic pokrojone i lekko podduszone warzywa (marchewka, lodygi
>selera, cebula, czosnek, szalotka), wszystko zalac butelka czerwonego
>wina i gotowac 10 minut. Dodac pokrojone biale czesci porow podduszone
>osobno na masle i troche pocietej surowej szynki (tej w stylu Aoste).
>Gotowac jeszcze przez 15 minut, w tym czasie zrobic zasmazke,
>rozpowadzic sosem w ktorym gotuje sie ryba. Dodac to reszty [no i na sam
>koniec dodac to krew ktorej pewnie nie masz]. Ulozyc kawalki ryby na
>polmisku i oblac sosem.
>
>IMHO ryz do tego pasuje...
>
>Aha, poza tym przepisem, informacja ze wiekszosc przepisow na wegorza
>ztosuje sie rowniez do minoga.

Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
pozosraje.

Zdrówko

--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-11 09:03:29

Temat: Re: Minogi
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> writes:

> On Sat, 9 Apr 2005 14:25:20 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
> <n...@y...com> wrote:
>
>>Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
>
> Mała uwaga: minogi to nie ryby choć wyglądają podobnie. To
> bezżuchwowce - jedna z ich gromad. Ryby należa do innej gromady -
> żuchwowców.

Prawie dobrze, tylko że żuchwowce to nie jest gromada. Ba, nawet ryby
ostatnio podzielono na kilka gromad.

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-11 10:25:50

Temat: Re: Minogi
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Maciek 'Babcia' Dobosz wrote:

> Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
> pozosraje.

niezła literówka ci wyszła ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-11 14:34:16

Temat: Re: Minogi
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Apr 2005 11:03:29 +0200, Michal Jankowski
<m...@f...edu.pl> wrote:


>Prawie dobrze, tylko że żuchwowce to nie jest gromada. Ba, nawet ryby
>ostatnio podzielono na kilka gromad.

A bo klasyfikacja od czasu jak się jej uczyłem w szkole się zmieniła.
Kiedyś było prosto: były królestwa roslin i zwierząt. A potem się
porobiło. Tak w drugiej połowie lat 80-tych było już tych królestw 5
bo wyodrębno grzyby i coś jeszcze. Przestałem wtedy nadążać za bieżącą
klasyfikacją ;-)

Zdrówko

--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-11 14:35:14

Temat: Re: Minogi
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Apr 2005 12:25:50 +0200, Waldemar Krzok
<w...@c...de> wrote:

>Maciek 'Babcia' Dobosz wrote:
>
>> Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
>> pozosraje.
>
>niezła literówka ci wyszła ;-)

Ech... Jak szybko piszę to coraz częściej literówki robię pod palcami
lewej ręki. :-(

Zdrówko

--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeśli chodzi o kurczaka :)
o deseczce sztorcowej słów kilka
sklepy dla diabetyków w Opolu
Kapusta w mirofali
Jak sciągną skórkę z papryki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »