Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individual.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Minogi
Date: Sat, 9 Apr 2005 14:25:20 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 43
Message-ID: <5765777148$20050409142524@ewcia.kloups>
References: <u...@4...com>
<b...@4...net> <d33v1r$21s$2@news.onet.pl>
<1p9fpnmi4vjco$.d667jwawu31w$.dlg@40tude.net>
<h...@4...com>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net Ic2ZezEpKPIZ84OWGjSkawdgW0+ukRf7r9mZAUa330sIcnsmnV
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <h...@4...com>
X-Comment-To: Maciek 'Babcia' Dobosz
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236669
Ukryj nagłówki
Le samedi 9 avril 2005 ŕ 12:13:00, dans <h...@4...com>
vous écriviez :
> No to już wiemy że minogi mozna łowić. Ale z przepisami nadal posuch
> :( Może jednak ktoś w starych książkach coś o przyrządzaniu minogów
> ma? Byłbym dźwięczny.
Z tego co widze na francuskich miejscach internetowych (i z Larousse),
jednym z najbardziej znanych przepisow jest minog a la bordelaise.
Niestety przygotowuje sie ten przepis z zywego minoga (poniewaz
zwierze przed zgonem nalezy wykrwawic, krew jest nastepnie dodana do
sosu).
Przypuszczam ze twoje minogi sa juz niezywe... wiec omijam w przepisie
te historie z krwia :
Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
Pokropic koniakiem i zapalic (fr. "flambage").
Dorzucic pokrojone i lekko podduszone warzywa (marchewka, lodygi
selera, cebula, czosnek, szalotka), wszystko zalac butelka czerwonego
wina i gotowac 10 minut. Dodac pokrojone biale czesci porow podduszone
osobno na masle i troche pocietej surowej szynki (tej w stylu Aoste).
Gotowac jeszcze przez 15 minut, w tym czasie zrobic zasmazke,
rozpowadzic sosem w ktorym gotuje sie ryba. Dodac to reszty [no i na sam
koniec dodac to krew ktorej pewnie nie masz]. Ulozyc kawalki ryby na
polmisku i oblac sosem.
IMHO ryz do tego pasuje...
Aha, poza tym przepisem, informacja ze wiekszosc przepisow na wegorza
ztosuje sie rowniez do minoga.
HTH
Ewcia
--
Niesz
|