Data: 2005-04-11 06:51:19
Temat: Re: Minogi
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 9 Apr 2005 14:25:20 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Rybe pociac na kilkucentymetrowe kawalki, obtoczyc w mace i obsmazyc.
Mała uwaga: minogi to nie ryby choć wyglądają podobnie. To
bezżuchwowce - jedna z ich gromad. Ryby należa do innej gromady -
żuchwowców.
>Pokropic koniakiem i zapalic (fr. "flambage").
>Dorzucic pokrojone i lekko podduszone warzywa (marchewka, lodygi
>selera, cebula, czosnek, szalotka), wszystko zalac butelka czerwonego
>wina i gotowac 10 minut. Dodac pokrojone biale czesci porow podduszone
>osobno na masle i troche pocietej surowej szynki (tej w stylu Aoste).
>Gotowac jeszcze przez 15 minut, w tym czasie zrobic zasmazke,
>rozpowadzic sosem w ktorym gotuje sie ryba. Dodac to reszty [no i na sam
>koniec dodac to krew ktorej pewnie nie masz]. Ulozyc kawalki ryby na
>polmisku i oblac sosem.
>
>IMHO ryz do tego pasuje...
>
>Aha, poza tym przepisem, informacja ze wiekszosc przepisow na wegorza
>ztosuje sie rowniez do minoga.
Dzięki - zawsze to lepiej niż nic choć ciekawość innych przepisów
pozosraje.
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl
|