Strona główna Grupy pl.misc.dieta Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-04 13:11:17

Temat: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Byłabym skłonna przypuszczać, że dr J.Kwaśniewski poszedł śladem badawczych
odkryć i wniosków dr. W. A. Price'a.

I całe szczęście, że istnieją tacy naukowcy... dzięki nim mogłam ich wnioski
sprawdzić na sobie i wyzdrowieć.

http://www.westonaprice.org/membership/wapfbrochure.
html.pol

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2004-04-04 15:07:52

Temat: Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "ali " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna*Opty* <K...@p...onet.pl> napisał(a):

> Byłabym skłonna przypuszczać, że dr J.Kwaśniewski poszedł śladem badawczych
> odkryć i wniosków dr. W. A. Price'a.
>
> I całe szczęście, że istnieją tacy naukowcy... dzięki nim mogłam ich wnioski
> sprawdzić na sobie i wyzdrowieć.
>
> http://www.westonaprice.org/membership/wapfbrochure.
html.pol
>
> Krystyna
>



Polish Translation by Tomasz Dudarski

Spis tresci

Doktor Weston A. Price
Charakterystyka tradycyjnych diet
Zalecenia Zywieniowe
Niebezpieczenstwa diet
Niepewny co do tluszczy?
Co jest nie tak z &#8220;politycznie poprawnym&#8221; odzywianiem?
Mity i Fakty na temat zywienia
Mity i Fakty na temat soi
Zasady holistycznej stomatologii
Fundacja Weston&#8217;a A. Price&#8217;a

----------------------------------------------------
--------------------------
--

DOKTOR WESTON A. PRICE
Dr Weston A. Price. stomatolog z Cleveland, byl nazywany &#8220;Karolem Darwinem
Zywienia&#8221;. W swoich poszukiwaniach przyczyn próchnicy zebów i degeneracji
fizycznych, które widzial w swojej praktyce stomatologicznej, odszedl od
probówek i mikroskopów w kierunku niezbadanych jeszcze wskazówek posród
ludzkich istot. Dr Price szukal czynników odpowiedzialnych za piekne zeby u
ludzi, którzy je posiadali &#8211; odosobnionych &#8222;prymitywnych&#8221; plemion.
Swiat stal
sie jego laboratorium. Podczas podrózy, jego odkrycia doprowadzily go do
przekonania, ze choroby przyzebia i zdeformowane luki zebowe prowadzace do
stloczonych, krzywych zebów i nieatrakcyjnego wygladu, sa tylko objawem
fizycznej degeneracji wywodzacej sie jak podejrzewal z deficytów zywieniowych.

Price przemierzyl caly swiat zeby badac wyizolowane grupy ludzi, wlaczajac w
to odizolowane szwajcarskie wioski, spolecznosci celtyckie na Hybrydach,
Eskimosów i Indian w Ameryce Pólnocnej, malinezyjskich i polinezyjskich
wyspiarzy na Morzu Poludniowym, plemiona afrykanskie, Aborygenów
australijskich, Maori z Nowej Zelandii o Indian z Ameryki Poludniowej.
Gdziekolwiek by nie byl, dr Price odkrywal, ze piekne proste zeby, wolne od
próchnicy, zdrowe cialo, odpornosc na choroby i piekne charaktery, sa typowe
dla ludzi prymitywnych bedacych na swojej tradycyjnej diecie bogatej w
istotne czynniki odzywcze.

Kiedy dr Price analizowal pozywienie uzywane przez odosobnione prymitywne
ludy, odkryl, ze dostarcza ono conajmniej cztery razy wiecej rozpuszczalnych
w wodzie witamin, wapnia i innych mineralów i conajmniej DZIESIEC razy wiecej
witamin rozpuszczalnych w tluszczach w zywnosci pochodzenia zwierzecego jak
maslo, ryby, jaja, skorupiaki i mieso.

Znaczenie wlasciwego odzywiania dla matek podczas ciazy znane bylo od dawna
ale badania dr Price&#8217;a pokazaly, ze ludzie prymitywni stosuja program
odzywiania pre-koncepcyjnego dla obojga rodziców. Wiele plemion wymaga okresu
odzywiania przedmalzenskiego i poczecie dziecka bylo opózniane aby pozwolic
matce osiagnac pelne zdrowie i sile a przez to zapewnic fizyczna doskonalosc
potomstwa. Ciezarnym i karmiacym kobietom dawano czesto specjalne pozywienie.
Tak samo dorastajacym chlopcom i dziewczetom, zeby przygotowac ich do
przyszlego rodzicielstwa. Dr Price odkryl, ze to pozywienie jest bardzo
bogate w witaminy A i D rozpuszczalne w tluszczach - skladniki znajdujace sie
jedynie w tluszczach zwierzecych.

Ci prymitywni ludzie ze swoimi pieknymi cialami, jednorodna reprodukcja,
stabilnoscia emocjonalna i wolnoscia od chorób degeneracyjnych, sa jaskrawym
przeciwienstwem tych utrzymujacych sie na zubozalym cywilizacyjnym
pozywieniu &#8211; cukier, biala maka, pasteryzowane mleko i gotowe przetwory pelne
wypelniaczy i dodatków.

Fotografie dr Weston&#8217;a Price&#8217;a obrazuja róznice w ukladzie twarzy
pomiedzy
dziecmi na tradycyjnej diecie a dziecmi, których rodzice
przyjeli &#8222;cywilizowana&#8221; diete zlozona z odwitaminizowanego,
przetworzonego
pozywienia.

&#8220;Prymitywna&#8221;dziewczynka z plemienia Semiloli (po lewej), ma szeroka
ladna
twarz z duza iloscia miejsca na luki zebowe. &#8222;Zmodernizowana&#8221;dziewczynka
z
tego samego plemienia (po prawej), urodzona z rodziców, którzy porzucili
tradycyjna diete, ma zwezona twarz, stloczone zeby i zredukowana odpornosc na
choroby.

Odkrycia i wnioski dr Price&#8217;a sa przedstawione w jego klasycznym wydaniu
Nutrition and Physical Degeneration (Odzywianie a Degeneracje Fizyczne).
Ksiazka zawiera uderzajace fotografie przystojnych, zdrowych prymitywnych
ludzi i pokazuje w niezapomniany sposób, fizyczna degeneracje, jaka ma
miejsc, kiedy grupy ludzi porzucaja pozywna tradycyjna diete na korzysc
nowoczesnego wygodnego pozywienia.

Jako dodatek do swoich prac nad pozywieniem, dr Price prowadzil intensywne
badania nad destrukcyjnymi skutkami zwiazanymi z kanalami zebowymi, opisane
dokladnie w jego dwutomowej pracy Dental Infections Oral & Systemic (Infekcje
Stomatologiczne Ustne i Ogólnoustrojowe) oraz Dental Infections & the
Degenerative Diseases (Infekcje Stomatologiczne i Choroby Degeneracyjne).
Jego wnioski, ignorowane przez smietanke ortodoksyjnych stomatologów przez
ponad 50 lat, zdobywaja od nowa akceptacje w miare jak holistyczni terapeuci
odkrywaja, ze pierwszym krokiem do uleczenia choroby degeneracyjnej, jest
czesto koniecznosc usuniecia u pacjenta wszystkich kanalów zebowych.


----------------------------------------------------
--------------------------
--

CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET
Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera
rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej
kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane,
oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje
roslinne, koncentraty bialkowe, sztuczne witaminy lub toksyczne dodatki i
barwniki.
Wszystkie tradycyjne kultury spozywaja jakis rodzaj bialka i tluszczu
zwierzecego pochodzacego z ryb, owoców morza, ptactwa wodnego i ladowego,
zwierzat ladowych, jaj, mleka i jego przetworów, gadów i owadów.
Prymitywne diety zawieraja conajmniej cztery razy wiecej wapnia i innych
mineralów i DZIESIEC razy wiecej witamin pochodzacych z tluszczy zwierzecych
(witamina A, witamina D i Czynnik Price&#8217;a) niz przecietna dieta amerykanska.
W kulturach tradycyjnych, niektóre produkty zwierzece jadane sa na surowo.
Prymitywne i tradycyjne diety maja wysoka zawartosc enzymów pochodzacych z
surowych produktów mleczarskich, surowego miesa, nieprzetworzonego miodu,
owoców tropikalnych, olejów pozyskiwanych na zimno, wina i niepasteryzowanego
piwa, owoców naturalnie konserwowanych w procesie laktofermentacji, owoców,
napojów, miesa i przypraw.
Nasiona, ziarna i orzechy sa moczone, kielkowane, fermentowane lub w
naturalny sposób modyfikowane, w celu neutralizacji naturalnie wystepujacych
szkodliwych substancji zawartych w pozywieniu, takich jak kwas fitynowy,
inhibitory enzymów, tanina i weglowodany zlozone.
Calkowita zawartosc tluszczu w tradycyjnych dietach waha sie pomiedzy 30% a
80% ale jedynie okolo 4% kalorii pochodzi z wielonienasyconych tluszczy
naturalnie zawartych w ziarnach, roslinach straczkowych, orzechach, rybach,
tluszczu zwierzecym i warzywach. Zachowana jest równowaga pomiedzy tlustymi
kaloriami w postaci nasyconych i jednonienasyconych kwasów tluszczowych.
Tradycyjne diety zawieraja prawie jednakowa ilosc kwasów tluszczowych omega-6
i omega-3.
Wszystkie diety prymitywne zawieraja sól.
Tradycyjne kultury spozywaja kosci zwierzece, zazwyczaj w postaci rosolów
bogatych w zelatyne pochodzenia kostnego.
Kultury tradycyjne zabezpieczaja zdrowie przyszlych pokolen przez
dostarczanie specjalnych skladników zywnosciowych przyszlym rodzicom,
ciezarnym kobietom i dorastajacym dzieciom, przez odpowiednie planowanie
urodzin i przez uczenie mlodych ludzi zasad prawidlowego odzywiania.

----------------------------------------------------
--------------------------
--

ZALECENIA ZYWIENIOWE
Jedz calkowicie naturalne pozywienie
Jedz tylko pozywienie, które sie psuje ale zanim sie popsuje
Jedz wyhodowane w sposób naturalny mieso, wlaczajac w to ryby, owoce morza,
drób, wolowine, baranine, dziczyzne, podroby i jaja.
Spozywaj cale, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na
pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pelnotlusty
jogurt, maslo pochodzace z naturalnych hodowli, pelnotlusty ser i swieza lub
kwasna smietane.
Uzywaj tylko tradycyjnych tluszczów i olejów, wlaczajac w to maslo i inne
tluszcze zwierzece, oliwe typu &#8222;virgin&#8221; (z pierwszego tloczenia na
zimno),
tloczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne &#8211; kokosowy i
palmowy.
Jedz swieze owoce i warzywa, zwlaszcza naturalnie hodowane, w salatkach i
zupach lub lekko parowane.
Uzywaj pelnych ziaren i orzechów przygotowanych przez moczenie, kielkowanie
albo kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitynowego i innych szkodliwych
substancji.
Wlacz do swojej regularnej diety warzywa, owoce, napoje i przyprawy
wzbogacone w enzymy dzieki laktofermentacji
Przygotowuj domowego wyrobu wywary z kosci kurzych, wolowych, baranich lub z
ryb i stosuj je w duzych ilosciach do zup i sosów.
Herbat ziolowych i substytutów kawy uzywaj w sposób umiarkowany.
Do gotowania i picia uzywaj filtrowanej wody.
Uzywaj nierafinowanej soli morskiej (nieoczyszczanej soli kamiennej) i
róznych ziól i przypraw aby poprawic smak potraw i stymulowac apetyt.
Przygotowuj wlasne sosy salatkowe uzywajac octu winnego, oliwy &#8220;virgin&#8221; z

oliwek i tloczonego na zimno oleju lnianego.
Uzywaj umiarkowanie naturalnych slodzików takich jak miód, syrop klonowy,
odwodniony sok trzcinowy (cukier trzcinowy) i proszku stevia (naturalny
slodzik).
Do posilków uzywaj umiarkowanie tylko niepasteryzowane wino i piwo.
Gotuj tylko w naczyniach ze stali nierdzewnej, zeliwa lub dobrej jakosci
naczyniach emaliowanych.
Uzywaj tylko naturalnych dodatków.
Duzo spij, cwicz i przebywaj w naturalnym oswietleniu.
Mysl pozytywnie i unikaj stresu.
Praktykuj przebaczanie.

----------------------------------------------------
--------------------------
--

NIEBEZPIECZENSTWA ZYWIENIOWE
Nie jedz przemyslowo przetwarzanego pozywienia jak ciastka, torty, chrupki,
krakersy, napoje, sosy i zupy w paczce (dipy).
Unikaj wszystkich rafinowanych slodzików takich jak cukier, dekstroza,
glukoza i wysokoslodzony olej kukurydziany.
Unikaj bialej maki i jej przetworów oraz bialego ryzu.
Unikaj wszystkich utwardzanych lub czesciowo utwardzanych tluszczy i olejów.
Unikaj wszystkich olejów roslinnych pochodzacych z soi, kukurydzy, szafranu,
rzepaku i bawelny.
Nie uzywaj wielonienasyconych olejów do gotowania, smazenia ani pieczenia.
Unikaj smazonego pozywienia.
Nie praktykuj scislego wegetarianizmu (lub weganizmu); produkty pochodzenia
zwierzecego dostarczaja istotnych skladników pokarmowych, których nie mozna
znalezc w pokarmach roslinnych.
Unikaj produktów zawierajacych sproszkowane proteiny.
Unikaj pasteryzowanego mleka, nie pij niskotluszczowego, odtluszczonego,
sproszkowanego mleka ani produktów mlekopodobnych.
Unikaj przemyslowo produkowanych jaj i miesa.
Unikaj wysokoprzetworzonych mielonek i pasztetów zawierajacych glutaminian
sodu (MSG) i inne dodatki.
Unikaj zjelczalych i nieprawidlowo przygotowanych nasion, orzechów i ziaren
znajdujacych sie w musli i platkach sniadaniowych gdyz blokuja one
przyswajanie mineralów i powoduja dolegliwosci zoladkowe.
Unikaj puszkowanych, opryskiwanych, woskowanych, genetycznie modyfikowanych
lub napromieniowanych owoców i warzyw.
Unikaj sztucznych dodatków do zywnosci, szczególnie glutaminianu sodowego
(MSG), hydrolizowanych protein roslinnych i aspartamu (slodzik), które sa
neurotoksynami. Wiekszosc zup, sosów, kostek rosolowych i przemyslowo
produkowanych przypraw zawiera glutaminian sodu (MSG) nawet, kiedy nie jest
to napisane na etykiecie.
Unikaj napojów zawierajacych kofeine takich jak kawa, herbata i napoje.
Unikaj czekolady.
Unikaj pozywienia zawierajacego aluminium, takiego jak sól przemyslowa,
proszek do pieczenia i alkalizatory. Nie uzywaj aluminiowych garnków ani
dezodorantów zawierajacych aluminium.
Nie pij fluoryzowanej wody.
Unikaj syntetycznych witamin i pozywienia, które je zawiera.
Nie pij destylowanych napojów.
Nie uzywaj kuchenki mikrofalowej.

----------------------------------------------------
--------------------------
--

NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY?
Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez
tysiace lat:

Maslo
Lój wolowy i barani
Smalec
Tluszcz kurzy, gesi i kaczy
Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe
Olej z oliwek tloczony na zimno
Olej lniany tloczony na zimno
Oleje z ryb morskich
Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, choroby serca, zaburzenia w
dzialaniu ukladu odpornosciowego, bezplodnosc, niezdolnosc do nauki, klopoty
z dorastaniem i osteoporoze:

Wszystkie tluszcze utwardzane (hydrogenizowane)
Olej sojowy, kukurydziany i szafranowy
Olej bawelniany
Olej rzepakowy
Wszystkie tluszcze podgrzewane do wysokich temperatur w procesie wytwarzania
lub smazenia.

----------------------------------------------------
--------------------------
--

CO JEST NIE TAK Z &#8220;POLITYCZNIE POPRAWNYM&#8221; ODZYWIANIEM?
&#8220;Unikaj tluszczów nasyconych&#8221;
Tluszcze nasycone odgrywaja wiele waznych ról w organizmie. Zapewniaja
spójnosc scianek komórkowych, zwiekszaja zdolnosc organizmu do przyswajania
podstawowych kwasów tluszczowych, zwiekszaja sprawnosc ukladu
odpornosciowego, chronia watrobe i przyczyniaja sie do wzmocnienia kosci.
Tluszcze nasycone nie powoduja chorób serca. W rzeczywistosci, tluszcze
nasycone sa najlepszym pozywieniem dla serca. Twoje cialo wytwarza kwasy
nasycone z weglowodanów.

&#8220;Ogranicz cholesterol&#8221;
Cholesterol zawarty w pozywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia scianek jelit
i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i ukladu nerwowego u niemowlaków i dzieci.
Zywnosc, która zawiera cholesterol, dostarcza takze wiele innych waznych
skladników pokarmowych. Jedynie utleniony cholesterol, który mozna znalezc w
sproszkowanym mleku i jajach, przyczynia sie do chorób serca. Mleko w proszku
jest dodawane w ilosci 1% do 2% do mleka.

&#8220;Uzywaj wiecej wielonienasyconych olejów&#8221;
Wielonienasycone oleje spozywane w wiekszych ilosciach przyczyniaja sie do
nowotworów, chorób serca, chorób autoagresywnych (choroby ukladu
immunologicznego), zaburzen uczenia sie, chorób ukladu pokarmowego, i
przedwczesnego starzenia sie. Duze ilosci wielonienasyconych tluszczy to
nowosc w diecie czlowieka spowodowana przemyslowym wytwarzaniem olejów
roslinnych.

&#8220;Unikaj czerwonego miesa&#8221;
Czerwone mieso jest bogatym zródlem skladników odzywczych, które chronia
serce i uklad nerwowy. Zawiera witaminy B12 i B6, cynk, fosfor, karnityne i
koenzym Q10

&#8220;Ogranicz spozycie jaj&#8221;
Jaja sa najdoskonalszym pozywieniem stworzonym przez przyrode, sa zródlem
doskonalych protein i cala game skladników odzywczych i waznych kwasów
tluszczowych, które przyczyniaja sie do zdrowego stanu mózgu i ukladu
nerwowego. Amerykanie cierpieliby na mniej chorób serca, gdyby jedli wiecej
jaj. Substytuty jaj powoduja nagla smierc zwierzat testowych.

&#8220;Jedz chude mieso i pij niskotluszczowe mleko&#8221;
Chude mieso i niskotluszczowe mleko jest ubogie w witaminy rozpuszczalne w
tluszczach, niezbedne w procesie przyswajania bialka i mineralów zawartych w
miesie i mleku. Spozywanie niskotluszczowych pokarmów moze prowadzic do
naruszenia rezerw witaminy A i D.

&#8220;Ogranicz spozycie tluszczu do 30% kalorii&#8221;
30% kalorii w postaci tluszczu to za malo dla wiekszosci ludzi, prowadzi do
obnizenia poziomu cukru we krwi i zmeczenia. Tradycyjne diety zawieraly 40%
do 80% kalorii w postaci zdrowych tluszczy, w wiekszosci pochodzenia
zwierzecego.

&#8220;Jedz 6-11 posilków zbozowych dziennie&#8221;
Wiekszosc produktów zbozowych jest produkowana z bialej maki, która jest
pozbawiona skladników odzywczych. Dodatki zawarte w bialej mace moga
powodowac deficyt witamin. Pelnoziarniste produkty zbozowe, jezeli nie sa
wlasciwie przygotowane, moga powodowac deficyty mineralów i problemy z
przewodem pokarmowym.

&#8220;Ogranicz spozycie soli&#8221;
Sól odgrywa kluczowa role w procesie trawienia i przyswajania. Sól jest takze
niezbedna dla rozwoju i dzialania ukladu nerwowego.

&#8220;Conajmniej 5 dan z owoców i warzyw dziennie&#8221;
Owoce i warzywa otrzymuja srednio 10 dawek pestycydów zanim przejda od ziarna
do sklepu. Konsument powinien szukac produktów wysokiej jakosci. Jakosc sie
liczy!

&#8220;Jedz wiecej soi&#8221;
Nowoczesna zywnosc sojowa blokuje przyswajanie mineralów, spowalnia
przyswajanie bialka, wplywa negatywnie na funkcjonowanie tarczycy i zawiera
potencjalnie rakotwórcze zwiazki.


----------------------------------------------------
--------------------------
--

MITY I FAKT NA TEMAT ZYWIENIA
Mit: Choroby serca w Ameryce sa spowodowane spozyciem cholesterolu i tluszczy
nasyconych pochodzenia zwierzecego.
Fakt: W okresie gwaltownego wzrostu zachorowan na choroby serca (1920-1960),
spozycie tluszczy w Ameryce spadlo ale spozycie utwardzanych i przemyslowo
przetwarzanych tluszczy roslinnych wzroslo dramatycznie (USDA-HNI)

Mit: Tluszcze nasycone zatykaja tetnice.
Fakt: Kwasy tluszczowe znajdowane w zapchanych tetnicach sa w wiekszosci
nienasycone (74%) a w tej liczbie 41% to kwasy wielonienasycone (Lancet 1994
344:1195)

Mit: Wegetarianizm jest zdrowy.
Fakt: Roczny wskaznik smiertelnosci (z róznych powodów) wsród mezczyzn
wegetarian jest nieco wyzszy niz wsród mezczyzn nie-wegetarian (0,93% na
0,89%) roczny wskaznik smiertelnosci wsród kobiet wegetarian jest znacznie
wyzszy niz wsród kobiet nie-wegetarian (0,86% do 0,54%) (Am J Clin Nutr 1982
36:873)

Mit: Witamina B12 moze byc pozyskiwana z pewnych zródel roslinnych takich jak
niebiesko-zielone algi albo soja.
Fakt: Witamina B12 nie jest pozyskiwana ze zródel roslinnych. Nowoczesne
produkty sojowe zwiekszaja zapotrzebowanie organizmu na B12 (Soybeans:
Chemistry & Technology Vol 1 1972)

Mit: Dla dobrego zdrowia nalezy utrzymac poziom cholesterolu w osoczu na
poziomie 180 mg%
Fakt: Ogólny wskaznik smiertelnosci jest wyzszy u osób z poziomem
cholesterolu nizszym niz. 180 mg% (Circulation 1992 86:3:1026-1029)

Mit: Tluszcz zwierzecy jest przyczyna nowotworów i chorób serca.
Fakt: Tluszcze zwierzece zawieraja wiele skladników odzywczych, które chronia
przed nowotworami i chorobami serca; podniesiony poziom zachorowalnosci na
nowotwory i choroby serca jest wiazany ze spozyciem duzych ilosci olejów
roslinnych.

Mit: Dieta niskotluszczowa jest korzystna dla dzieci.
Fakt: Dzieci odzywiane dieta niskotluszczowa cierpia na problemy wzrostu,
klopoty ogólnorozwojowe i uposledzenie zdolnosci uczenia sie (Food Chem News
10/3/94)

Mit: Dieta niskotluszczowa daje ci lepsze samopoczucie &#8220;czuj sie lepiej . . .
miej wiecej radosci z zycia&#8221;
Fakt: Diety niskotluszczowe sa zwiazane z podwyzszonym poziomem depresji,
problemami psychologicznymi, zmeczeniem, przemoca i samobójstwami. (Lancet
3/21/92 v339)

Mit: Aby uniknac chorób serca, powinnismy uzywac margaryny zamiast masla.
Fakt: Zjadacze margaryny maja dwa razy wyzsza zapadalnosc na choroby serca
niz. zjadacze masla. (Nutrition Week 3/22/91 21:12)

Mit: Amerykanie nie spozywaja wystarczajacej ilosci podstawowych kwasów
tluszczowych.
Fakt: Amerykanie spozywaja o wiele za duzo jednego rodzaju EFA (podstawowych
kwasów tluszczowych) (kwasy tluszczowe omega-6 znajdujace sie w wiekszosci
wielonienasyconych olejach roslinnych) ale niewystarczajaco duzo innego
rodzaju EFA (kwasy tluszczowe omega-3 znajdujace sie w rybach, oleju rybnym,
jajach pochodzacych od wlasciwie karmionych kur, ciemnozielonych warzywach i
ziolach, olejach z niektórych ziaren jak len i nasiona chia (roslina
poludniowoamerykanska), orzechów wloskich i w niewielkiej ilosci w pelnych
ziarnach. (Am J Clin Nutr 1991 54:438-63)

Mit: Dieta wegetarianska ochroni ciebie przed arterioskleroza.
Fakt: International Sclerosis Project (Miedzynarodowy Projekt Badan Sklerozy)
wykazal, ze wegetarianie maja prawie tak duzo arteriosklerozy jak zjadacze
miesa. (Lab Invest 1968 18:498)

Mit: Niskotluszczowe diety chronia przed rakiem piersi.
Fakt: Ostatnie badania pokazaly, ze kobiety na bardzo niskotluszczowej diecie
(ponizej 20%) maja ten sam wskaznik zachorowalnosci na raka piersi jak
kobiety, które spozywaja duze ilosci tluszczu. (NEJM 2/8/96)

Mit: Dieta czlowieka jaskiniowego byla uboga w tluszcz.
Fakt: Na calym swiecie, ludzie pierwotni poszukiwali i spozywali tluszcz
pochodzacy z ryb i skorupiaków, ptactwa wodnego, ssaków morskich, ptaków
ladowych, owadów, gadów, gryzoni, niedzwiedzi, psów, swin, bydla, owiec, kóz,
dziczyzny, jaj, orzechów i produktów mlecznych. (Abrams, Food & Evolution
1987)

Mit: Olej kokosowy (powoduje choroby serca.
Fakt: Kiedy olej kokosowy zostal podany jako 7% dodatek energetyczny
pacjentom po zawale serca, pacjenci ci czynili wieksze postepy w porównaniu
do grupy kontrolnej i nie wykazywali róznic w stosunku do grupy, której
podawano olej kukurydziany lub szafranowy. Populacje spozywajace olej
kokosowy wykazuja niski wspólczynnik zachorowalnosci na choroby serca. Olej
kokosowy moze tez byc jednym z najbardziej uzytecznych olejów zapobiegajacych
chorobom serca dzieki swoim antywirusowym i antybakteryjnym cechom. (JAMA
1967 202:1119-1123; Am J Clin Nutr 1981 34:1552)

Mit: Nasycone tluszcze hamuja produkcje prostaglandyn przeciwzapalnych .
Fakt: Tluszcze nasycone w rzeczywistosci zwiekszaja produkcje wszystkich
prostaglandyn przez ulatwianie przemian podstawowych kwasów tluszczowych.
(Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)

Mit: Kwas arachidonowy zawarty w pokarmach takich jak watroba, maslo i zóltka
jaj, powoduje produkcje &#8222;zlych&#8221; prostaglandyn zapalnych.
Fakt: Grupa 2 prostaglandyn, która jest wytwarzana przez organizm z kwasu
arachidonowego, w okreslonych warunkach zarówno wzmaga jak i powstrzymuje
zapalenie. Kwas arachidonowy jest istotny dla dzialania mózgu i systemu
nerwowego. (Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)

Mit: Wolowina powoduje raka okreznicy.
Fakt: Argentyna, z najwiekszym spozyciem wolowiny, ma nizszy poziom raka
okreznicy niz USA. Mormoni maja nizszy wskaznik raka okreznicy niz
wegetarianscy Adwentysci Dnia Siódmego. (Cancer Res 35:3513 1975)


----------------------------------------------------
--------------------------
--

MITY I FAKT NA TEMAT SOI
Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu.
Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii
Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona
soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari.

Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi.
Fakt: Przecietne spozycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 lyzeczki
do herbaty) dziennie. Azjaci spozywaja soje w malych ilosciach jako przyprawe
a nie jako zamiennik potraw pochodzenia zwierzecego.

Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadaja takie same zalety zdrowotne jak
tradycyjne fermentowane potrawy sojowe.
Fakt: Wiekszosc nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w celu
neutralizacji toksyn zawartych w ziarnach a dodatkowo przetwarzana jest w
sposób, który redukuje zawartosc protein i zwieksza poziom kancerogenów.

Mit: Przetwory sojowe dostarczaja kompletnego zestawu protein.
Fakt: Jak wszystkie rosliny straczkowe, nasiona soi zawieraja niewiele
aminokwasów siarkowych methioniny i cysteiny. Dodatkowo, nowoczesne metody
przetwarzania niszczy delikatna lizyne.

Mit: Fermentowane przetwory sojowe w diecie wegetarianskiej dostarczaja
witaminy B12.
Fakt: Zwiazek znajdujacy sie w soi, który przypomina witamine B12, nie moze
byc uzyty przez organizm czlowieka. W rzeczywistosci, przetwory sojowe
powoduja zwiekszone zapotrzebowanie na B12.

Mit: Receptury sojowe sa bezpieczne dla niemowlaków.
Fakt: Przetwory sojowe zawieraja inhibitory trypsiny, które spowalniaja
przyswajanie bialek i wplywaja na funkcjonowanie trzustki. W testach na
zwierzetach, dieta bogata w inhibitory trypsiny prowadzila do zahamowania
wzrostu i zaburzen funkcjonowania trzustki. Przetwory sojowe zwiekszaja
zapotrzebowanie organizmu na witamine D, potrzebna dla wytworzenia mocnych
kosci i utrzymania normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w przetworach sojowych
skutkuje zmniejszeniem zdolnosci przyswajania zelaza i cynku, które sa
potrzebne dla zdrowia i rozwoju mózgu a takze systemu nerwowego. W soi
brakuje tez cholesterolu równiez potrzebnego do rozwoju mózgu i systemu
nerwowego. Megadawki fitoestrogenów w recepturach sojowych zostaly wlaczone w
wyniku obecnej tendencji ku coraz bardziej przedwczesnemu rozwojowi
seksualnemu dziewczynek i opóznionemu rozwojowi chlopców.

Mit: Przetwory sojowe chronia przed osteoporoza.
Fakt: Przetwory sojowe moga powodowac niedobory wapnia i witaminy D, obydwa
skladniki sa potrzebne dla zachowania zdrowych kosci. Wapn z rosolów na
kosciach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronia w krajach
azjatyckich przed osteoporoza &#8211;nie przetwory sojowe.

Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronia przed wieloma rodzajami nowotworów.
Fakt: Raport rzadu brytyjskiego zawiera wniosek, ze istnieja nikle wskazania
iz przetwory sojowe chronia przed rakiem piersi lub innymi rodzajami
nowotworów. W rzeczywistosci, przetwory sojowe moga spowodowac zwiekszenie
ryzyka zapadniecia na nowotwór.

Mit: Przetwory sojowe chronia przed chorobami serca.
Fakt: U niektórych osób, spozycie przetworów sojowych obniza poziom
cholesterolu ale nie ma dowodów, ze obnizenie poziomu cholesterolu wplywa na
ryzyko zapadniecia na choroby serca.

Mit: Estrogeny sojowe (izoflawony) sa dla ciebie korzystne.
Fakt: Izoflawony sojowe sa roslinno-dokrewnymi destruktorami. Na poziomie
zywienia, moga zapobiec jajeczkowaniu i stymulowac wzrost komórek
nowotworowych. Jedzenie zaledwie 30g (okolo 4 lyzeczko od herbaty) soi
dziennie, moze spowodowac niedoczynnosc tarczycy z objawami letargu,
zaparcia, przyrostu wagi i zmeczenia.

Mit: Przetwory sojowe sa bezpieczne i korzystne dla kobiet po menopauzie
Fakt: Przetwory sojowe moga pobudzac wzrost estrogeno-zaleznych guzów i
powodowac problemy z tarczyca. Niska aktywnosc tarczycy jest kojarzona z
trudnosciami podczas menopauzy.

Mit: Fitoestrogeny w przetworach sojowych zwiekszaja zdolnosci umyslowe.
Fakt: Ostatnie badania wykazaly, ze kobiety z wysokim poziomem estrogenów we
krwi mialy nizszy poziom funkcji poznawczych. U japonskich Amerykanów,
spozycie tofu w srednim wieku jest wiazane z przypadkami choroby Alzheimera w
pózniejszych latach.

Mit: Sojowe izoflawony i izolaty proteinowe maja status GRAS (Generally
Recognized As Safe &#8211; uznanych za calkowicie bezpieczne)
Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), w odpowiedzi na liczne protesty
spolecznosci naukowej, wycofalo ostatnio swoje podanie do FDA (Federal Drug
Administration &#8211; odpowiednik SANEPID-u) o nadanie statusu GRAS izoflawonoidom
sojowym. FDA nigdy nie nadalo statusu GRAS sojowym izolatom proteinowym z
powodu zastrzezen dotyczacych obecnosci toksyn i kancerogenów zawartych w
przetworzonej soi.

Mit: Przetwory sojowe sa wplywaja korzystnie na twoje zycie seksualne.
Fakt: Liczne badania na zwierzetach pokazaly, ze przetwory sojowe powodowaly
bezplodnosc u zwierzat. Spozycie soi przyspiesza wzrost wlosów u mezczyzn w
srednim wieku wskazujac na obnizony poziom testosteronu. Japonskie zony
czesto serwowaly tofu swoim mezom, kiedy chcialy obnizyc ich witalnosc.

Mit: Nasiona soi sa dobre dla srodowiska.
Fakt: Wiekszosc soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu
umozliwienia farmerom uzywania duzej ilosci herbicydów.

Mit: Nasiona soi sprzyjaja rozwojowi narodów
Fakt: W krajach trzeciego swiata, nasiona soi zastepuja tradycyjne uprawy i
przenosza wartosc dodana wytworzona w przetwórstwie z lokalnych populacji do
wielonarodowych korporacji.


----------------------------------------------------
--------------------------
--

ZASADY HOLISTYCZNEJ STOMATOLOGII
Jako dodatek do swoich prac na temat zywienia, dr Price przeprowadzal
intensywne badania nad destrukcyjnym dzialaniem kanalów zebowych, opisanych
szczególowo w jego dwutomowej pracy Dental Infections Oral & Systemic
(Infekcje Stomatologiczne Ustne i Ogólnoustrojowe) oraz Dental Infections &
the Degenerative Diseases (Infekcje Stomatologiczne i Choroby Degeneracyjne).
Jego wnioski, ignorowane przez smietanke ortodoksyjnych stomatologów przez
ponad 50 lat, zdobywaja od nowa akceptacje w miare jak holistyczni terapeuci
odkrywaja, ze pierwszym krokiem do uleczenia choroby degeneracyjnej, jest
czesto koniecznosc usuniecia u pacjenta wszystkich kanalów zebowych. Zasady
holistycznej stomatologii opartej o badania Weston&#8217;a Price&#8217;a sa
nastepujace:

Jedz bogate w skladniki odzywcze pozywienie, wlasciwie uprawiane i
przyrzadzane.
Unikaj kanalów zebowych. Jezeli masz kanaly zebowe, które podejrzewasz, ze sa
przyczyna choroby, polec ich usuniecie dobremu stomatologowi.
Unikaj wypelnien rteciowych (amalgamatów). Jezeli masz wypelnienia
amalgamatowe, polec ich usuniecie holistycznemu stomatologowi, który
specjalizuje sie w wymianie wypelnien amalgamatowych.
Narzedzia ortodontyczne powinny zawierac srodki do rozszerzenia podniebienia.
Usuwaj zeby jedynie kiedy to konieczne i w takich przypadkach w taki sposób,
zeby uniknac pozostawiania kosci szczekowej z ubytkiem, gdyz moze stac sie to
centralnym punktem infekcji.

----------------------------------------------------
--------------------------
--

FUNDACJA WESTON A. PRICE
Fundacja Weston&#8217;a A. Price&#8217;a jest niedochodowa, zwolniona z podatków
organizacja charytatywna zalozona w roku 1999 aby upowszechniac prace
pioniera zywienia dr Weston&#8217;a Price&#8217;a, którego badania odosobnionych
nieprzemyslowych kultur, ustanowily parametry zdrowia czlowieka i okreslily
optymalna charakterystyke diety czlowieka. Prace dr Price&#8217;a pokazaly, ze
ludzie osiagaja idealna fizyczna postac i idealne zdrowie z pokolenia na
pokolenie, tylko wtedy, kiedy spozywaja bogate w skladniki odzywcze, pelne
pozywienie oraz istotne, rozpuszczalne w tluszczach aktywatory, które mozna
znalezc jedynie w tluszczach zwierzecych.

Celem Fundacji jest poprzez edukacje, badania i aktywne dzialania, ponowne
wprowadzenie do diety czlowieka, pozywienia bogatego w skladniki odzywcze.
Fundacja wspiera wiele ruchów, które popieraja ten cel, wlaczajac w to
instytuty wlasciwego zywienia, organiczne i biodynamiczne hodowle,
pastwiskowe zywienie inwentarza, lokalne spóldzielcze gospodarstwa rolne,
uczciwe i pouczajace etykietowanie, swiadome rodzicielstwo i terapie
hodowlane. Szczególnymi celami jest ustanowienie ogólnego dostepu do
czystego, certyfikowanego surowego mleka i ustanowienie zakazu uzywania
receptur sojowych w pokarmach dla niemowlat.

Fundacja szuka mozliwosci zalozenia laboratorium aby testowac zawartosc
skladników pokarmowych w pozywieniu, szczególnie w masle produkowanym w
róznych warunkach. Takze, w celu prowadzenia badan nad Czynnikiem &#8222;X&#8221;
odkrytym przez dr Price&#8217;a. Celem Fundacji jest takze okreslenie efektów
tradycyjnych metod przygotowania pozywienia na zawartosc skladników
pokarmowych i przyswajalnosci pozywienia.

Zarzad i czlonkowie Fundacji Weston&#8217;a A. Price&#8217;a sa zgodnie przekonani,
ze
nowoczesna technologia powinna byc zaprzegnieta do uslug madrej i pozywnej
tradycji naszych przodków zamiast byc uzywana jako sila niszczaca srodowisko
i zdrowie ludzi. Nauka i tradycja powinny oceniac i potwierdzac te tradycje.

Kwartalny magazyn Fundacji Wise Traditions in Food, Farming, and the Healing
Arts (Madre Tradycje w Pozywieniu, Hodowli i Sztukach Leczenia) jest
poswiecony poszukiwaniu naukowych dowodów zywieniowych, rolniczych i
medycznych tradycji calego swiata. Zawiera pouczajace i prowokujace artykuly
traktujace o biezacych badaniach naukowych, diety czlowieka, nietoksycznego
rolnictwa i terapii holistycznych. Magazyn dostarcza takze odniesien
dotyczacych pozywienia, które jest wlasciwie uprawiane i przetwarzane.








HOME

The Weston A. Price Foundation, PMB 106-380, 4200 Wisconsin Avenue, NW,
Washington, DC 20016
Phone: 202.333.HEAL, Email: W...@m...com , Web: www.westonaprice.org







--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2004-04-05 10:43:12

Temat: OT Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "Musta" <mustafa8[usun]@poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ZASADY HOLISTYCZNEJ STOMATOLOGII

> Unikaj kanalów zebowych. Jezeli masz kanaly zebowe, które podejrzewasz, ze
sa
> przyczyna choroby, polec ich usuniecie dobremu stomatologowi.


jak sie usuwa kanaly albo ich unika???

wydawalo mi sie ze kanal jest czescia zeba na nerw.


> Narzedzia ortodontyczne powinny zawierac srodki do rozszerzenia
podniebienia.

co to znaczy???

musta pod wrazeniem holistycznej teori wszechrzeczy.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2004-04-05 11:03:33

Temat: Re: OT Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Musta" <mustafa8[usun]@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:c4rd9h$2lj4$1@news2.ipartners.pl...
> > ZASADY HOLISTYCZNEJ STOMATOLOGII
>
> > Unikaj kanalów zebowych. Jezeli masz kanaly zebowe, które podejrzewasz,
ze
> sa przyczyna choroby, polec ich usuniecie dobremu stomatologowi.
>
> jak sie usuwa kanaly albo ich unika???
>
> wydawalo mi sie ze kanal jest czescia zeba na nerw.
>
> > Narzedzia ortodontyczne powinny zawierac srodki do rozszerzenia
> podniebienia.
>
> co to znaczy???
>
> musta pod wrazeniem holistycznej teori wszechrzeczy.

Też się nad tym zastanawiałam...
Takie, niestety nieudolne, jest tłumaczenie z angielskiego.
Można się jedynie domyślać, że chodzi o dokładne leczenie istniejących
stanów zapalnych w kanałach zębowych.

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2004-04-05 16:02:30

Temat: Re: OT Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > musta pod wrazeniem holistycznej teori wszechrzeczy.
>
> Też się nad tym zastanawiałam...
> Takie, niestety nieudolne, jest tłumaczenie z angielskiego.


czy zastanawiałaś się też nad innymi rewelacjami z tej strony??czy może
pominęłaś je ze względu ,ze idealnie wpasowywały się w twój obraz świata???


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2004-04-05 20:03:03

Temat: Re: OT Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c4rvrd$h3d$1@news.onet.pl...
>
> > > musta pod wrazeniem holistycznej teori wszechrzeczy.
> >
> > Też się nad tym zastanawiałam...
> > Takie, niestety nieudolne, jest tłumaczenie z angielskiego.
>
> czy zastanawiałaś się też nad innymi rewelacjami z tej strony??czy może
> pominęłaś je ze względu ,ze idealnie wpasowywały się w twój obraz
świata???

No, może nie idealnie, ale jednak...
i w wielu wnioskach z poczynionych obserwacji Kwaśniewski nie był pierwszy
:)
Różnice różnicami, ale te podobieństwa bardzo mi się podobają :)

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2004-04-06 08:06:00

Temat: Re: OT Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > > Takie, niestety nieudolne, jest tłumaczenie z angielskiego.

mozesz zrobic lepsze,skoro dostrzegasz błedy w tym tłumaczeniu

> >
> > czy zastanawiałaś się też nad innymi rewelacjami z tej strony??czy może
> > pominęłaś je ze względu ,ze idealnie wpasowywały się w twój obraz
> świata???
>
> No, może nie idealnie, ale jednak...
> i w wielu wnioskach z poczynionych obserwacji Kwaśniewski nie był pierwszy
> :)

widze,ze straciłas wiare w to ,ze kwasniewski wynalazł koło i ogień

> Różnice różnicami, ale te podobieństwa bardzo mi się podobają :)

na tym przykładzie widać wybiorczy sposób traktowania wiadomości,nauki etc.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2004-04-06 17:22:11

Temat: Re: Mity i fakty w dietetyce - wg dr. W.A. Price'a
Od: "s(00)mal" <s...@g...xxx> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 4 Apr 2004 15:07:52 +0000 (UTC), ali <a...@W...gazeta.pl>
napisał:

[ciach 34kb]

I po co to tu wklejales?

--
s(00)mal + gg:1337396 + w:88.5
"Nie ma rzeczy o którą byłoby warto się spierać" - TAK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

multi-sansotol a MM ??????
Grupa krwi
Jak się pozbyć tłuszczu?
piramidy zywieniowe
niezla maksyma

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »