| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-11 18:05:54
Temat: Moja patelniaMoże mi poradzicie, co mogłabym zrobic ze swoją patelnią, żeby znów się
dobrze sprawowała. Jest ciężka tytanowo-krzemowa. Przez parę miesięcy byłam
z niej bardzo zadowolona, a teraz wszystko do niej przywiera. Może macie z
tym problemem jakies doświadczenia? Dzięki z góry.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-11 20:06:58
Temat: Odp: Moja patelnia
Spróbuj wyprażyć na niej gruboziarnistą sól. Może pomoże.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-12 17:42:20
Temat: Re: Moja patelnia
Użytkownik "PaPa" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b9mahl$3f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Spróbuj wyprażyć na niej gruboziarnistą sól. Może pomoże.
Dziękuję. Czy dobrze rozumiem? Wyprażyć to znaczy nasypać soli na
patelnię i podgrzewać? Tak robiłam, mimo że nie miałam grubej soli tylko
miałką. Rezultatów szczegółnych nie widzę. A Wam nic nie przywiera na
Waszych patelniach? Czy myjecie patelnię wodą? E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-12 21:13:04
Temat: Re: Moja patelniaUżytkownik Ewa napisał:
> Użytkownik "PaPa" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b9mahl$3f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>Spróbuj wyprażyć na niej gruboziarnistą sól. Może pomoże.
>
>
> Dziękuję. Czy dobrze rozumiem? Wyprażyć to znaczy nasypać soli na
> patelnię i podgrzewać? Tak robiłam, mimo że nie miałam grubej soli tylko
> miałką. Rezultatów szczegółnych nie widzę. A Wam nic nie przywiera na
> Waszych patelniach? Czy myjecie patelnię wodą? E.
>
>
Prawdę mówiąc, z takiej patelni nie korzystałem. Podejrzewam jednak, że
przestała być równa i gładka. W tego typu naczyniach nie można dopuścić
do pozostawania przypalonego tłuszczu lub odparowanej wody po myciu. Na
początek sugerowałbym solidne wyczyszczenie. Na początek, żeby nie
uszkodzić powierzchni, dobra będzie świeża myjka viledy ze zwykłym
detergentem. Odradzam stosowanie aktywnych proszków, ze względu na
możliwość pozostawienia zapachu.
Sól i wypalanie to raczej dla klasycznych patelni stalowych (cygańskich)
lub żeliwnych (naleśnikowych), których powierzchnie są chropowate.
Ponadto stal i żeliwo są mniej odporne na działanie środków chemicznych;
potrzebna jest więc warstwa ochronna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |