Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Moja pierwsza kapusta kiszona :-}

Grupy

Szukaj w grupach

 

Moja pierwsza kapusta kiszona :-}

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-02 16:22:27

Temat: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=====
Pusto tu dzisiaj, a ja mam czas, więc napiszę Wam jak wyszła (zaryzykuję
nawet obsztorcowanie przez W.L.:-).
Tydzień temu poszatkowałem dwie kapuchy, ubiłem w pięciolitrowym garze
kamiennym, przesypując solą, docisnąłem i czekałem. Na dnie ułożyłem
wszcześniej osiem całych liści - czekają na gołąbki.
Nie ukrywam, że codziennie z niecierpliwością próbowałem. Trzeciego dnia
kapusta była już lekko kwaskowa i na tyle miękka, że dała się chrupać.
Całkiem dobra zrobiła się wczoraj: kruchutka, w środku jeszcze lekko
słodkawa, ale z pysznym, soczystym, kwaśnym w sam raz i piekielnie
aromatycznym sokiem. Po prostu cudo.
Specjalnie na tą okazję zakupiłem i przyrządziłem schaboszczaki, a do nich
moją suróweczkę. Okazało się, że trzeba było trochę jej jeszcze dorobić, z
efektem takim, że po obiedzie zostało 2/3 garnka.
Wieczorem machnąłem kapuśniak na kościach pozostałych ze schabu, z myślą o
dzisiejszym obiedzie, ale udało mu się przetrwać godzinę... Tu dodam, że
wiele razy kłóciłem się o konieczność wyciskania, a nawet płukania kiszonej
kapusty przed gotowaniem. Tej kapusty nie trzeba było nawet wyciskać! Na
kwaśność była idealna.
Kiszone liście, które zostały jeszcze w garze przetrzymam z tydzień lub dwa
i użyję je do gołąbków.,,

W najbliższych dniach kupuję następny gar, tym razem 10l.
Niech żyje domowa kapusta kiszona! Precz z przemysłowym chłamem!
(ale mi hasełka wyszły, chyba zostanę agitatorem albo lobbystą)

waldek

P.S. Napisałem w zdrobnieniu "suróweczka", ale użyłem też zgrubienia
"schaboszczak". Wychodzi więc na zero :-}
=====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-02 18:50:33

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bqie84$m3k$1@inews.gazeta.pl...
> =====
> Pusto tu dzisiaj, a ja mam czas, więc napiszę Wam jak wyszła (zaryzykuję
> nawet obsztorcowanie przez W.L.:-).
> Tydzień temu poszatkowałem dwie kapuchy, ubiłem w pięciolitrowym garze
> kamiennym, przesypując solą, docisnąłem i czekałem. Na dnie ułożyłem
> wszcześniej osiem całych liści - czekają na gołąbki.
<ciach>

Nastepnym razem dodaj troche kminku i/lub garsc zurawin, takich surowych...
mniamm...

Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 07:49:18

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nastepnym razem dodaj troche kminku i/lub garsc zurawin, takich
surowych...
> mniamm...
=====
Dziękuję za porady :-}
Myślałem nad dodaniem jakiś ziół, szczególnie kminku, ale po zastanowieniu
zrezygnowałem. Chyba dlatego, że kapusty z ziołami kupowane w sklepach są
gorzkie. Nie wiem, który składnik ziołowy jest za to odpowiedzialny. Bałem
się ryzykować. Kminek bardzo lubię i chętnie go dodam do następnego nastawu,
jeśli mi przyrzekniesz, że kapusta nie nabierze goryczki :-} Surowych
żurawin nie mam. Dostępne są tylko takie słodzone, do mięsa. Ale sprawdzę na
hali targowej, może tam?

waldek
=====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 11:32:38

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "Maciuros" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bqie84$m3k$1@inews.gazeta.pl...
> =====
, >
> W najbliższych dniach kupuję następny gar, tym razem 10l.

Ja proponuje gar minimum 30l, poniewaz wtedy do niego wejdzie zgrabna nóżka
kobietki, co jest bardzo ważne jeżeli chodzi o ubijanie i nadaje
niepowtarzalny smak owej kapuście. Sam taką jadam od kilku lat i gwarantuję,
że te 30l to do końca zimy nie starczy:))
życzę smacznego

Maciuros


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 12:17:20

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "jot.be" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> kamiennym, przesypując solą, docisnąłem i czekałem.

Ile soli na te 5 litrow/2głowy ???



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 12:35:03

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "M.W." <tangaroa@Nospam_poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciuros" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:bqkhs0$hi3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:bqie84$m3k$1@inews.gazeta.pl...
> > =====
> , >
> > W najbliższych dniach kupuję następny gar, tym razem 10l.
>
> Ja proponuje gar minimum 30l, poniewaz wtedy do niego wejdzie zgrabna
nóżka
> kobietki, co jest bardzo ważne jeżeli chodzi o ubijanie i nadaje
> niepowtarzalny smak owej kapuście. Sam taką jadam od kilku lat i
gwarantuję,
> że te 30l to do końca zimy nie starczy:))
> życzę smacznego
>

I tu sie kolego mylisz...

Męska ma wejsc..noga i to taka co to onuce z tydzien na nodze trzymała..a
słomy w butach nie
zmieniała z pare tygodni...

tu chodzi o aromat i smaczek :)

A poza tym do ugniatania siły trzeba

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 19:00:56

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bqk4hv$gbp$1@inews.gazeta.pl>, waldek <x...@o...pl> wrote:

> > Nastepnym razem dodaj troche kminku i/lub garsc zurawin, takich
> surowych...
> > mniamm...
> =====
> Dziękuję za porady :-}

Narobiłeś mi smaku na tę kapustę kiszoną. Chcciałbym też spróbować,
ale moja pomoc kuchenna pyta się, jaką metodą ma ją w poszatkować w
kuchni w bloku?


Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 19:39:33

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "M.W." <tangaroa@Nospam_poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:031220032000568910%wlalos@onet.pl...
> In article <bqk4hv$gbp$1@inews.gazeta.pl>, waldek <x...@o...pl> wrote:
>
> > > Nastepnym razem dodaj troche kminku i/lub garsc zurawin, takich
> > surowych...
> > > mniamm...
> > =====
> > Dziękuję za porady :-}
>
> Narobiłeś mi smaku na tę kapustę kiszoną. Chcciałbym też spróbować,
> ale moja pomoc kuchenna pyta się, jaką metodą ma ją w poszatkować w
> kuchni w bloku?
>
>
> Władysław

Zalezy ile tej kapuchy....

tak główke czy dwie to mozna nozykiem potraktowac...
a wiecej...no sa takie rózne wynalazki po cepeliach itp...

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-04 07:14:25

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Narobiłeś mi smaku na tę kapustę kiszoną. Chcciałbym też spróbować,
> ale moja pomoc kuchenna pyta się, jaką metodą ma ją w poszatkować w
> kuchni w bloku?
=====
To tylko dwie główki. Nożem szatkowałem to 15 min.

waldek
=====



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-04 07:19:04

Temat: Re: Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ile soli na te 5 litrow/2głowy ???
======
Dawałem 2dkg soli na 1 kg. Było w sam raz. Ale jak już puści sok na
drugi-trzeci dzień to chyba można to doregulować. Jak za mało słone -
dosypać soli, jak za dużo - dolać wody. A w takim małym garnku to i
wymieszać po domieszkach łatwo.

waldek
======


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Thermomix - i jak TO smakuje
placek- b. dziwolag
soczek :)
problem z facetem
Ogladaliscie "Wyznania kucharzy i kelnerow"?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »