Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pieczona lopatka..

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pieczona lopatka..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-02 16:44:14

Temat: Pieczona lopatka..
Od: "USER" <t...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich serdecznie.
Pisze z prosba o wskazowki. Czy mozecie mi poradzic jak najlepiej upiec
kawal miesa z lopatki.
Po pirwsze chodzi mi o sposob zaprawienia miesa tj jakas dobra marynate a po
wtore, czy mieso takie sie czyms nadziewa czy nie.?
Prosze o sugestie i
pozdrawiam
Piotr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-02 17:21:01

Temat: Re: Pieczona lopatka..
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Po pirwsze chodzi mi o sposob zaprawienia miesa tj jakas dobra marynate
======
Marynat jest mnóstwo, np:
1. czosnek, wino, miód (niekoniecznie), sos sojowy, sól, pieprz.
2. można bez wina i miodu, ale z ziołami (np.: jałowiec, tymianek).
3. można bez sosu sojowego (tylko po co): olej, czosnek, zioła i ew. trochę
startych jarzyn.
======
a po
> wtore, czy mieso takie sie czyms nadziewa czy nie.?
======
Łopatkę to raczej nie. Jak chcesz nadziewać to kup schab lub polędwicę.

waldek
======


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 17:32:43

Temat: Re: Pieczona lopatka..
Od: jakub <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora




> 3. można bez sosu sojowego (tylko po co): olej, czosnek, zioła i ew. trochę
> startych jarzyn.

jak komuś się chce, to zamiast startych jarzyn (prawdę mówiąc nie bardzo
wierzę że cokolwiek dają) bardzo gęsty i esencjonalny wywar z
włoszczyzny etc, ew. gęsty rosół. Efekt niesamowity... (bulionu z kostki
nie polecam, za dużo glutaminianu, żeby ktoś nie miał potem pretensji)

> ======
> a po
>
>>wtore, czy mieso takie sie czyms nadziewa czy nie.?
>
> ======
> Łopatkę to raczej nie. Jak chcesz nadziewać to kup schab lub polędwicę.
>

nadziewać byłoby ciężko, faktycznie ;-) ale szpikować można... ja bym
preferował plasterki czosnku, ale nie każdy lubi... może być słonina,
albo i kawałki boczku... a jak kto ma staroświecki (średniowieczny?)
gust, to mogą być i goździki... ;-)

jakub


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 18:04:36

Temat: Re: Pieczona lopatka..
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jak komuś się chce, to zamiast startych jarzyn (prawdę mówiąc nie bardzo
> wierzę że cokolwiek dają)
======
Dają. Tak jak ja daję przepisy, które stosuję i lubię. Tyle, że w
przeciwieństwie do dwóch pierwszych marynat, w tej mięso musi leżeć
przynajmniej dobę (a i trzy będzie dobrze) i być kilka razy przewracane.

waldek
======


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 18:43:19

Temat: Re: Pieczona lopatka..
Od: jakub <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> ======
> Dają. Tak jak ja daję przepisy, które stosuję i lubię. Tyle, że w
> przeciwieństwie do dwóch pierwszych marynat, w tej mięso musi leżeć
> przynajmniej dobę (a i trzy będzie dobrze) i być kilka razy przewracane.
>

ok, przyjmuje do wiadomosci. Ale dlaczego tych jarzyn po prostu nie
wygotujesz?

(bez urazy)
:-)

jakub

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 07:38:01

Temat: Re: Pieczona lopatka..
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ok, przyjmuje do wiadomosci. Ale dlaczego tych jarzyn po prostu nie
> wygotujesz?
=====
Z tego samego powodu, z którego nie robię surówek z gotowanych jarzyn. Mają
przecież inny smak.

waldek
=====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 08:28:26

Temat: Re: Pieczona lopatka..
Od: jakub <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> =====
> Z tego samego powodu, z którego nie robię surówek z gotowanych jarzyn. Mają
> przecież inny smak.
>

to oczywiste, ale mieso potem obrabiasz termicznie?... no dobrze, juz
nie marudze. Wydaje mi sie ze Twoja metoda jest niezbyt efektywna, ale
mozliwe, ze bardziej aromatyczne warzywa (marchewka raczej nie wchodzi
chyba w gre ;-) ) rzeczywiscie dorzucaja cos ciekawego moknac na
surowo... nie jadam juz miesa, wiec nawet nie sprobuje zweryfikowac... ;-)

jakub

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moja pierwsza kapusta kiszona :-}
Thermomix - i jak TO smakuje
placek- b. dziwolag
soczek :)
problem z facetem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »