Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Moje pyszności

Grupy

Szukaj w grupach

 

Moje pyszności

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-08 16:08:41

Temat: Moje pyszności
Od: "danusia" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z okazji Naszego Święta dla wszyskich grupowiczek i nie tylko z najlepszymi
życzeniami załączam takie oto przepisy:

Ciasto kakaowo-orzechowe ,,SNIKERS,,

Ciasto ciemne:
8 jajek
3/4 szkl.cukru ( lub 8 dużych łyżek cukru)
6 dużych łyżek mąki pszennej
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z tego ubić biszkopt i piec ok.30 min. Upieczony i ostudzony przekroić na 2
części.

Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów ( posiekać )
5 białek ( żółtka idą do masy)
3/4 szkl.cukru
1 1/2 duże łyżki miodu naturalnego
1 duża łyżka mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijać do sztywności , dodać cukier i dalej ubijać. Gdy białka z
cukrem są już ubite na sztywno, dodać orzechy , miód i mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wymieszać i wylać do blaszki wysmarowanej i wyłożonej papierem do
pieczenia
.Piec ok. 30 min.

Masa:
2 szkl.mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1/2 szkl.cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostkę masła
3/4 kostki margaryny ,,Palmy,,
Z 2 szkl. mleka odlać 1/2 szkl. , pozostałe mleko (tzn. 1 i 1/2 szkl.)
zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl.mleka rozmieszać mąkę
ziemniaczaną i żółtka , wlać do gotującego się mleka z cukrem cały czas
mieszając budyń. Gotować ok 5 min.
Przestudzony budyń dodać do utartego masła i margaryny , poucierać jeszcze
chwilkę. Podzielić masę na dwie części. Jedna zostaje biała , a do drugiej
dodać kakao .

Przełożenie ciasta :
1.ciasto ciemne (spód)
2. masa biała
3. ciasto orzechowe
4. masa ciemna
5. ciasto ciemne

Na wierzch polewa czekoladowa. Jeżeli ktoś chce może ciasta zwilżyć ponczem
. Ja robię bez ponczowania , jest to ulubione ciasto mojego synka (5 lat) i
córeczki (10 lat).

KURCZAK NADZIEWANY

1 kurczak ok. 1,5 kg

Nadziewka:
3 bułki wodne
6 jaj całych
3/4 kostki margaryny
2 duże cebule
30 dag kiełbasy wiejskiej
pęczek pietruszki
pieprz, sól, wegeta
ok. 1 szkl.mleka

Sposób wykonania:
Z kurczaka wyciągnąć kadłub , skrzydełka i nóżki mogą zostać. Kurczaka
natrzeć czosnkiem i wegetą , odstawić na chwilkę. W między czasie bułki
pokroić w drobną kostkę i skropić mlekiem, cebulę usmażyć na margarynie na
złoty kolor. Do bułek wbić całe jajka , dodać przestudzoną podsmażoną
cebulkę, kiełbasę pokrojoną w kostkę ( można ją też troszkę podsmażyć bez
tłuszczu ) , pietruszkę , pieprz,wegetę i wymieszać na jednolitą masę.
Włożyć nadzienie do kurczaka , pozszywać dziury igłą i nitką lub
wykałaczkami (jak kto lubi).Piec w temp. 220 C ok. 1,5 godz. Podawać na
zimno z sałatkami lub samego .
SMACZNEGO!!!

Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze jakieś szczegóły proszę pisać d...@o...pl
Z pozdrowieniami , Danusia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[Nowy] / [?] Pomidorowa włoska
do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Sosy do sałatek
serca indycze
kuchnia japonska - gatunki ryb...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »