| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-04-22 17:02:07
Temat: Może i masło zacznę robić......ale do tego to podobno trzeba się z chłopem swoim porządnie pokłócić.
Moja babcia w takich razach musiała tylko uważać, żeby tego masełka nie
"zarobić", jak mówiła. Że niby cos nie tak - gorzkie było czy konsystencja
nieteges - może ktoś wie, o co chodzi?
:-D
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1312 //o maśle i fajnym
urządzonku do niego!!!
--
XL wiosenna :-)
Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
i...@g...pl., podany także w nagłówku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-04-22 19:28:00
Temat: Re: Może i masło zacznę robić...On 22 Kwi, 19:02, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> ...ale do tego to podobno trzeba się z chłopem swoim porządnie pokłócić.
> Moja babcia w takich razach musiała tylko uważać, żeby tego masełka nie
> "zarobić", jak mówiła. Że niby cos nie tak - gorzkie było czy konsystencja
> nieteges - może ktoś wie, o co chodzi?
> :-Dhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1312
//o maśle i fajnym
> urządzonku do niego!!!
> --
> XL wiosenna :-)
>
> Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
> i...@g...pl., podany także w nagłówku.
Portal nieszczególny.
Kup na Białorusi maszynkę domową do "robienia" śmietany i masła CM-50.
Nalewasz do niej lekko podgrzanego mleka świezo udojonego. Śmietanę
odwirowaną ukwaszasz i schładzasz. Kwaśną śmietanę wlewasz do maszynki
i po paru minutach masz masło. Później przepłukujesz je czystą zimna
wodą wygniatając parę razy łyżką w misce zmieniając wodę, aby usunać
resztę maślanki. Odtłuszczone mleko w pierwszej operacji (wirowania
mleka) zagotowujesz i używasz do celów kulinarnych, podobnie maślanke
jako napój, do młodych ziemniaków ze skwarkami i cebulką, lub na
barszcz biały.
Na Ukrainie można kupic wirówki do mleka, ale nie wiem, czy są z
oprzyrządowaniem do robienia masła. Produkuje je w Zaporożu
"Motorsicz".
Tu link do elektrycznej wirówki domowej:
http://www.motorsich.com/rus/products/consumers/sepa
rators/sp2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-04-22 19:32:59
Temat: Re: Może i masło zacznę robić...On 22 Kwi, 21:28, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On 22 Kwi, 19:02, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> > ...ale do tego to podobno trzeba się z chłopem swoim porządnie pokłócić.
> > Moja babcia w takich razach musiała tylko uważać, żeby tego masełka nie
> > "zarobić", jak mówiła. Że niby cos nie tak - gorzkie było czy konsystencja
> > nieteges - może ktoś wie, o co chodzi?
> > :-Dhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1312
//o maśle i fajnym
> > urządzonku do niego!!!
> > --
> > XL wiosenna :-)
>
> > Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
> > i...@g...pl., podany także w nagłówku.
>
> Portal nieszczególny.
> Kup na Białorusi maszynkę domową do "robienia" śmietany i masła CM-50.
> Nalewasz do niej lekko podgrzanego mleka świezo udojonego. Śmietanę
> odwirowaną ukwaszasz i schładzasz. Kwaśną śmietanę wlewasz do maszynki
> i po paru minutach masz masło. Później przepłukujesz je czystą zimna
> wodą wygniatając parę razy łyżką w misce zmieniając wodę, aby usunać
> resztę maślanki. Odtłuszczone mleko w pierwszej operacji (wirowania
> mleka) zagotowujesz i używasz do celów kulinarnych, podobnie maślanke
> jako napój, do młodych ziemniaków ze skwarkami i cebulką, lub na
> barszcz biały.
> Na Ukrainie można kupic wirówki do mleka, ale nie wiem, czy są z
> oprzyrządowaniem do robienia masła. Produkuje je w Zaporożu
> "Motorsicz".
> Tu link do elektrycznej wirówki
domowej:http://www.motorsich.com/rus/products/consum
ers/separators/sp2
Jest jeszcze wydajniejszy i solidniejszy separator, choć też niezbyt
drogi:
http://www.motorsich.com/rus/products/consumers/sepa
rators/spr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |