Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!b64g2000hsa.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Może i masło zacznę robić...
Date: Tue, 22 Apr 2008 12:32:59 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 43
Message-ID: <b...@b...googlegroups.com>
References: <6...@4...net>
<d...@b...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.6.254.250
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1208892779 7704 127.0.0.1 (22 Apr 2008 19:32:59 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Apr 2008 19:32:59 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: b64g2000hsa.googlegroups.com; posting-host=83.6.254.250;
posting-account=XNek0wkAAACfiHk-7MfHtkAXdmFtd0XV
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:312993
Ukryj nagłówki
On 22 Kwi, 21:28, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On 22 Kwi, 19:02, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> > ...ale do tego to podobno trzeba się z chłopem swoim porządnie pokłócić.
> > Moja babcia w takich razach musiała tylko uważać, żeby tego masełka nie
> > "zarobić", jak mówiła. Że niby cos nie tak - gorzkie było czy konsystencja
> > nieteges - może ktoś wie, o co chodzi?
> > :-Dhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1312
//o maśle i fajnym
> > urządzonku do niego!!!
> > --
> > XL wiosenna :-)
>
> > Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
> > i...@g...pl., podany także w nagłówku.
>
> Portal nieszczególny.
> Kup na Białorusi maszynkę domową do "robienia" śmietany i masła CM-50.
> Nalewasz do niej lekko podgrzanego mleka świezo udojonego. Śmietanę
> odwirowaną ukwaszasz i schładzasz. Kwaśną śmietanę wlewasz do maszynki
> i po paru minutach masz masło. Później przepłukujesz je czystą zimna
> wodą wygniatając parę razy łyżką w misce zmieniając wodę, aby usunać
> resztę maślanki. Odtłuszczone mleko w pierwszej operacji (wirowania
> mleka) zagotowujesz i używasz do celów kulinarnych, podobnie maślanke
> jako napój, do młodych ziemniaków ze skwarkami i cebulką, lub na
> barszcz biały.
> Na Ukrainie można kupic wirówki do mleka, ale nie wiem, czy są z
> oprzyrządowaniem do robienia masła. Produkuje je w Zaporożu
> "Motorsicz".
> Tu link do elektrycznej wirówki
domowej:http://www.motorsich.com/rus/products/consum
ers/separators/sp2
Jest jeszcze wydajniejszy i solidniejszy separator, choć też niezbyt
drogi:
http://www.motorsich.com/rus/products/consumers/sepa
rators/spr
|