| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-30 11:17:26
Temat: Nadmiar pieczarekWitam,
Zostałam obdarowana sporą iloscią pieczarek. Wczoraj podsmażyłam na patelni
do drugiego dania, dziś zrobiłam sos pieczarkowy do mięsa, jutro ugotuję
zupę pieczarkową. Można by jeszcze do zapiekanki dodać....Ale czy nam się
nie znudzi? Czy jakbym obsmażyła i wstawiła do lodówki to by trochę dłużej
się przetrzymały? Nie wiem, podpowiedzcie, co z nimi zrobić? Szkoda wyrzucić
do kosza...Dziękuję,
Małgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-30 11:25:04
Temat: Re: Nadmiar pieczarekZobacz w archiwum grupy.Temat był już omawiany.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 11:34:44
Temat: Re: Nadmiar pieczarek
Użytkownik "Małgosia" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bnqs0u$jq2$1@flis.man.torun.pl...
> Witam,
> Zostałam obdarowana sporą iloscią pieczarek. Wczoraj podsmażyłam na
patelni
> do drugiego dania, dziś zrobiłam sos pieczarkowy do mięsa, jutro ugotuję
> zupę pieczarkową. Można by jeszcze do zapiekanki dodać....Ale czy nam się
> nie znudzi? Czy jakbym obsmażyła i wstawiła do lodówki to by trochę dłużej
> się przetrzymały? Nie wiem, podpowiedzcie, co z nimi zrobić? Szkoda
wyrzucić
> do kosza...Dziękuję,
> Małgosia
>
>
Polecam pasztet z pieczarek. Oto przepis (grupowy z reszta:)))))
Składniki: ok 60 dkg pieczarek, 2 całe jajka, 3 łyżki stołowe bułki tartej,
natka pietruszki, 1/4 kostki tłuszczu, (masło/margaryna), sól i pieprz
Wykonanie: Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i
pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych
oczkach,
dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość
dokładnie
wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki
tłuszczu.
Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty
kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub
chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do
pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to
prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są
rozdrobnione.
Sama zrobilam i rodzina sie zachwycala.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
Tysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 11:44:00
Temat: Re: Nadmiar pieczarek=======
Dużą ilość pieczarek można szybko zużyć do pierogów (z kapustą), na farsz do
krokietów i do gołąbków.
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 11:46:35
Temat: Re: Nadmiar pieczarek
> Nie wiem, podpowiedzcie, co z nimi zrobić? Szkoda wyrzucić
> do kosza...Dziękuję,
Wydaje mi się, że można je umyć, obrać pokroić w plasterki i zamrozić
porcjami, a potem wykorzystywać w miarę potrzeb do zup, sosów itp. Jednak
nie próbowałam nigdy tak robić, to tylko pomysł.
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 11:47:53
Temat: Re: Nadmiar pieczarekWojti <j...@w...pl> napisał(a):
> Zobacz w archiwum grupy.Temat był już omawiany.
> Pozdrawiam
> Kucharz Amator
> Wojti
Krokiety z pieczarkami i np. serem żółtym.
Mich'ata
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 11:48:16
Temat: Re: Nadmiar pieczarekWojti <j...@w...pl> napisał(a):
> Zobacz w archiwum grupy.Temat był już omawiany.
> Pozdrawiam
> Kucharz Amator
> Wojti
Krokiety z pieczarkami i np. serem żółtym.
Mich'ata
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 11:49:56
Temat: Re: Nadmiar pieczarekPodsmaż z cebulką (lub bez) i do słoiczków. Po prostu zapasteryzuj.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 12:39:15
Temat: Re: Nadmiar pieczarek
>
> Wydaje mi się, że można je umyć, obrać pokroić w plasterki i zamrozić
> porcjami, a potem wykorzystywać w miarę potrzeb do zup, sosów itp. Jednak
> nie próbowałam nigdy tak robić, to tylko pomysł.
>
witam
ja właśnie tak zrobiłam
umyłam, pociachałam, zapakowałam w woreczki i do zamrażalnika .
wczoraj wykorzystałam do sosu pieczarkowego i było ok
pozdr
Małgorzata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 17:26:31
Temat: Re: Nadmiar pieczarek>Nie wiem, podpowiedzcie, co z nimi zrobić?
Nalesniki z pieczarkami (pieczarki i cebula drobniutko pokrojone).
Pozdr.Dot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |