Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Tysia" <t...@b...plNOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nadmiar pieczarek
Date: Thu, 30 Oct 2003 12:34:44 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 43
Sender: t...@b...pl@212.122.200.38
Message-ID: <bnqst9$s4n$1@news.onet.pl>
References: <bnqs0u$jq2$1@flis.man.torun.pl>
Reply-To: "Tysia" <t...@b...plNOSPAM>
NNTP-Posting-Host: 212.122.200.38
X-Trace: news.onet.pl 1067513577 28823 212.122.200.38 (30 Oct 2003 11:32:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Oct 2003 11:32:57 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177884
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Małgosia" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bnqs0u$jq2$1@flis.man.torun.pl...
> Witam,
> Zostałam obdarowana sporą iloscią pieczarek. Wczoraj podsmażyłam na
patelni
> do drugiego dania, dziś zrobiłam sos pieczarkowy do mięsa, jutro ugotuję
> zupę pieczarkową. Można by jeszcze do zapiekanki dodać....Ale czy nam się
> nie znudzi? Czy jakbym obsmażyła i wstawiła do lodówki to by trochę dłużej
> się przetrzymały? Nie wiem, podpowiedzcie, co z nimi zrobić? Szkoda
wyrzucić
> do kosza...Dziękuję,
> Małgosia
>
>
Polecam pasztet z pieczarek. Oto przepis (grupowy z reszta:)))))
Składniki: ok 60 dkg pieczarek, 2 całe jajka, 3 łyżki stołowe bułki tartej,
natka pietruszki, 1/4 kostki tłuszczu, (masło/margaryna), sól i pieprz
Wykonanie: Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i
pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych
oczkach,
dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość
dokładnie
wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki
tłuszczu.
Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty
kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub
chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do
pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to
prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są
rozdrobnione.
Sama zrobilam i rodzina sie zachwycala.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
Tysia
|