« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-23 12:33:18
Temat: Najlepsze Restauracje Europy 2007 (w tym warszawskie) - zagłosuj i otrzymaj przewodnikCzęsto jadasz w warszawskich restauracjach? Regularnie bywasz na obiadach biznesowych
z racji swojego zawodu lub po prostu lubisz
dobrą kuchnię? Masz swoje ulubione lokale gastronomiczne, warte polecenia innym?
Możesz mieć swój wkład w stołeczny dział
renomowanego przewodnika po najlepszych restauracjach Europy, powstający wyłącznie w
oparciu o oceny konsumentów.
Pomysł tego typu przewodnika narodził się w Stanach Zjednoczonych, gdzie małżeństwo
prawników z Nowego Jorku, Nina i Tim Zagat,
wpadło na pomysł opracowania przewodnika opartego na ankietach częstych bywalców
restauracji - bardziej obiektywnego i wiarygodnego
niż recenzji jednego lub garstki krytyków gastronomicznych. Pierwszy przewodnik
wydany w 1979 r. oparty został na opiniach 200
przyjaciół i znajomych Zagatów i miał formę niewielkiej broszurki, jednak spotkał się
z ogromnym sukcesem i szybko rozrósł do
obszernej książki, zdobywając niekwestionowaną pozycję lidera. Obecnie wydawnictwo
corocznie publikuje ponad 50 przewodników
obejmujących niemal 70 metropolii, na całym świecie ma przeszło 250 tysięcy aktywnych
respondentów-wolontariuszy, a Zagat Survey
jest jednym z największych bestsellerów, jaki kiedykolwiek pojawił się w
amerykańskich księgarniach. Za Oceanem, ale i we Francji
czy Wielkiej Brytanii marka Zagat Survey znana jest tak dobrze, jak słynne "Le Guide
Rouge" wydawnictwa Michelin, "Gault Millau" czy
"Routard". Od 2001 roku corocznie ukazuje się również edycja "Europe's Top
Restaurants", obejmująca obecnie (na podstawie recenzji
ponad 13,500 respondentów) na przeszło 260 stronach dogłębny przegląd ponad 1,500
restauracji w 25 metropoliach Europy, od
Amsterdamu przez Londyn, Paryż i Warszawę do Zurychu. Poza poręcznym wydaniem
książkowym przewodnik jest również dostępny w wersji
elektronicznej na palmtop, BlackBerry i telefony komórkowe (pakiet oprogramowania pod
nazwą ZAGAT-TO-GO).
Recenzent kulinarny rzadko odwiedza więcej niż jedną-dwie restauracje tygodniowo, tym
bardziej trudno mu spróbować wszystkich potraw
z dodatkowo ulegającego częstym zmianom menu. W dodatku osoba taka jest najczęściej
postacią rozpoznawalną, co nierzadko kwestionuje
wiarygodność późniejszych recenzji. Recenzent może też nie przepadać za określoną
kuchnią, co również nie pozostanie bez wpływu na
obiektywizm tekstów. Dlatego najbardziej rzetelne, wiarygodne i aktualne opinie o
lokalach pochodzą od większej liczby przeciętnych
klientów, jadających w nich za swoje własne pieniądze, choć profesjonalni krytycy
kulinarni również chętnie uczestniczą w tworzeniu
przewodników Zagat Survey.
Podstawą przewodnika Zagat Survey jest ankieta on-line, w której restauracje
podlegają ocenie punktowej w czterech kategoriach:
jakości serwowanych dań, wystroju wnętrza, obsługi oraz wymaganej zasobności
portfela. Obok skali punktowej jest również miejsce na
krótki komentarz opisowy. Na podstawie ankiety w listopadzie zostanie wydana kolejna
edycja przewodnika z rankingiem najwyżej
ocenionych lokali, ich alfabetycznym wykazem dla każdej metropolii oraz indeksem
wszystkich opisanych restauracji. Podstawę
punktacji stanowi średnia wyciągana z ocen respondentów, towarzyszy jej również
krótki opis skompilowany z nadesłanych komentarzy.
Aby wziąć udział w ankiecie, wystarczy wejść na stronę www.zagat.com/survey/, wybrać
opcję 'Vote', zarejestrować się (bezpłatnie) i
zrecenzować swoje ulubione restauracje stolicy. Zbieranie opinii potrwa do 1 lipca.
Każda osoba biorąca udział w ankiecie otrzyma po
weryfikacji egzemplarz najnowszego wydania przewodnika "Zagat Survey Europe's Top
Restaurants 2008" bezpłatnie po jego publikacji.
Media o przewodnikach Zagat:
"A necessity second only to a valid credit card." New York Times
"The gastronomic bible." Wall Street Journal
"The people's choice empire." Chicago Tribune
"Obliterates the need for any other guide." Daily Telegraph
"Accurate and fair. What more can you ask from a guide?" The Independent
"Fabulously reliable." Vogue
"As good as Michelin." Le Figaro
"For once the customer is king." Le Monde
"The ultimate in good taste." Paris Match
"The gurus of gourmet." CNN
"The most up-to-date, comprehensive and reliable guides ever published." Newhouse
Syndicate
"Najkompetentniejszy przewodnik po nowojorskiej gastronomii." Piotr Bikont (GW
16/01/98)
"Zagat to przewodnik demokratyczny." Monika Kucia (RP 29/04/05)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |