| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-22 20:01:00
Temat: Co w słoiki na wakacjeWyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już pulpety w
sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w sosie,
spagetti bolognese.
No i skończyły mi się pomysły.
Czy macie jakies propozycje
Dzięki za pomoc
Hani
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-22 20:09:51
Temat: Re: Co w słoiki na wakacjehani pisze:
> Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki.
Hmm? Czy ma to sens?
--
BBjk
(http://bajarka.fotolog.pl/)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-22 20:49:40
Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Użytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
news:4d09.000000a8.46534bfc@newsgate.onet.pl...
> Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już
> pulpety w
> sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w
> sosie,
> spagetti bolognese.
Po pierwsze, bałabym sie zatrucia (bedziesz to przechowywać bez
lodówki?)
Po drugie - wszedzie można teraz się wyzywić bez wożenia zapasów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-22 23:10:18
Temat: Re: Co w słoiki na wakacjehani napisał(a):
> Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już pulpety w
> sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w sosie,
> spagetti bolognese.
> No i skończyły mi się pomysły.
>
> Czy macie jakies propozycje
>
> Dzięki za pomoc
>
> Hani
Mam nadzieję, że masz pojęcie, że należy 3-krotnie tyndalizować takie
przetwory w odstępach 24-godzinnych?
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-23 04:48:37
Temat: Re: Co w słoiki na wakacjeWyżywić się można wszędzie ale dla niektórych problemem są koszty lub dieta.
To mam sens. Sam tak robię często ze względu na dietę. Żona nie znosi soli i
praktycznie w restauracji nic nie zje. JA robię mięsa w słoikach ale w sosie
"bezpłciowym". W trakcie podgrzewania dorabiam sos na bieżąco w zależności
od kaprysu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-23 04:52:41
Temat: Re: Co w słoiki na wakacjeTrochę przesadziłaś :)
3-krotna tyndalizacja wymaga 9 (dziewięciu pasteryzacji) ponieważ
tyndalizacja jest to trzykrotna pasteryzacja w odstępach 24-godzinnych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-23 04:58:43
Temat: Re: Co w słoiki na wakacjeNie wiem czy bigos długo wytrzyma. Wszystko co jest z kapustą lub orzechami
i nie ma konserwantów trudno się przechowuje. Chyba, że bigos jest bardzo
kwaśny. Moje słoiki po 2 krotnej pasteryzacji ale w odstępach 48 godzin
wytrzymywały 3 tygodnie bez lodówki a jeden ze słoików z mięsem o którym
zapomniałem zjadłem po 2 miesiącach i żyję.
Nasz rodzinny rekord to konserwa zrobiona przez mojego ojca (słoik) którą
zjadłem co najmniej po 5 latach od przygotowania w ramach testowania jakości
:))). Znalazłem taką konserwę z dziczyzny po latach w piwnicy i pamiętam, że
co najmniej od 5 lat ojciec już nie polował.
No i drób - jakoś nie bardzo chciał mi się przechowywać w słoikach ale może
to winna dodatku orzeszków bo robiłem go "po chińsku".
Na pierwsze dni doskonale przechowują się kotlety schabowe ale cienko
panierowane bez piany i cienko rozbite. Do 4 dni wytrzymają zawinięte w
folię aluminiową w lodówce samochodowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-23 05:28:14
Temat: Re: Co w słoiki na wakacje>
> Użytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:4d09.000000a8.46534bfc@newsgate.onet.pl...
> > Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już
> > pulpety w
> > sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w
> > sosie,
> > spagetti bolognese.
>
> Po pierwsze, bałabym sie zatrucia (bedziesz to przechowywać bez
> lodówki?)
> Po drugie - wszedzie można teraz się wyzywić bez wożenia zapasów.
>
Po pierwsze:słoiki bedą siedziec sobie w lodówce.
Po drugie: Można się wyżywić- ale akurat w moim przypadku bedzie to nie mozliwe
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-23 05:30:11
Temat: Re: Co w słoiki na wakacje> Nie wiem czy bigos długo wytrzyma. Wszystko co jest z kapustą lub orzechami
> i nie ma konserwantów trudno się przechowuje. Chyba, że bigos jest bardzo
> kwaśny. Moje słoiki po 2 krotnej pasteryzacji ale w odstępach 48 godzin
> wytrzymywały 3 tygodnie bez lodówki a jeden ze słoików z mięsem o którym
> zapomniałem zjadłem po 2 miesiącach i żyję.
> Nasz rodzinny rekord to konserwa zrobiona przez mojego ojca (słoik) którą
> zjadłem co najmniej po 5 latach od przygotowania w ramach testowania jakości
> :))). Znalazłem taką konserwę z dziczyzny po latach w piwnicy i pamiętam, że
> co najmniej od 5 lat ojciec już nie polował.
> No i drób - jakoś nie bardzo chciał mi się przechowywać w słoikach ale może
> to winna dodatku orzeszków bo robiłem go "po chińsku".
> Na pierwsze dni doskonale przechowują się kotlety schabowe ale cienko
> panierowane bez piany i cienko rozbite. Do 4 dni wytrzymają zawinięte w
> folię aluminiową w lodówce samochodowej.
>
>
Słoiki beda przechowywane w lodówce. A jedzenie bedzie zjedzone w przeciągu 3
tygodni
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-23 05:59:04
Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
"hani" <h...@v...pl> wrote in message
news:36af.0000002b.4653d0ed@newsgate.onet.pl...
Najlepsze są słoiki wecka - przetestowane przez żeglarzy - wszystkie
inne konserwy blaszane, w twistach, Feniksach, diabki wzięli.
Przetwory mięsne trzeba konserwować stosownie do pojemności trzykrotnie
pasteryzując. Nie stosować - po za konserwami kwaśnymi (gołąbki, pulpety w
pomidorach itp warzyw - zwłaszcza cebuli. Najwygodniejsze jest wykonanie
gulaszu lub mięsa duszonego w kawałkach - jako półproduktu - wykonanie
końcowej potrawy zostawiając na tuż przed konsumpcją.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |