Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co w słoiki na wakacje

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co w słoiki na wakacje

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 34


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-05-22 20:01:00

Temat: Co w słoiki na wakacje
Od: "hani" <h...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już pulpety w
sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w sosie,
spagetti bolognese.
No i skończyły mi się pomysły.

Czy macie jakies propozycje

Dzięki za pomoc

Hani


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-05-22 20:09:51

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

hani pisze:
> Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki.

Hmm? Czy ma to sens?
--
BBjk
(http://bajarka.fotolog.pl/)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-05-22 20:49:40

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "EnTe" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
news:4d09.000000a8.46534bfc@newsgate.onet.pl...
> Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już
> pulpety w
> sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w
> sosie,
> spagetti bolognese.

Po pierwsze, bałabym sie zatrucia (bedziesz to przechowywać bez
lodówki?)
Po drugie - wszedzie można teraz się wyzywić bez wożenia zapasów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-05-22 23:10:18

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

hani napisał(a):
> Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już pulpety w
> sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w sosie,
> spagetti bolognese.
> No i skończyły mi się pomysły.
>
> Czy macie jakies propozycje
>
> Dzięki za pomoc
>
> Hani

Mam nadzieję, że masz pojęcie, że należy 3-krotnie tyndalizować takie
przetwory w odstępach 24-godzinnych?
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-05-23 04:48:37

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "Szymuś" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wyżywić się można wszędzie ale dla niektórych problemem są koszty lub dieta.
To mam sens. Sam tak robię często ze względu na dietę. Żona nie znosi soli i
praktycznie w restauracji nic nie zje. JA robię mięsa w słoikach ale w sosie
"bezpłciowym". W trakcie podgrzewania dorabiam sos na bieżąco w zależności
od kaprysu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-05-23 04:52:41

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "Szymuś" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trochę przesadziłaś :)
3-krotna tyndalizacja wymaga 9 (dziewięciu pasteryzacji) ponieważ
tyndalizacja jest to trzykrotna pasteryzacja w odstępach 24-godzinnych.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-05-23 04:58:43

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "Szymuś" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem czy bigos długo wytrzyma. Wszystko co jest z kapustą lub orzechami
i nie ma konserwantów trudno się przechowuje. Chyba, że bigos jest bardzo
kwaśny. Moje słoiki po 2 krotnej pasteryzacji ale w odstępach 48 godzin
wytrzymywały 3 tygodnie bez lodówki a jeden ze słoików z mięsem o którym
zapomniałem zjadłem po 2 miesiącach i żyję.
Nasz rodzinny rekord to konserwa zrobiona przez mojego ojca (słoik) którą
zjadłem co najmniej po 5 latach od przygotowania w ramach testowania jakości
:))). Znalazłem taką konserwę z dziczyzny po latach w piwnicy i pamiętam, że
co najmniej od 5 lat ojciec już nie polował.
No i drób - jakoś nie bardzo chciał mi się przechowywać w słoikach ale może
to winna dodatku orzeszków bo robiłem go "po chińsku".
Na pierwsze dni doskonale przechowują się kotlety schabowe ale cienko
panierowane bez piany i cienko rozbite. Do 4 dni wytrzymają zawinięte w
folię aluminiową w lodówce samochodowej.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-05-23 05:28:14

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "hani" <h...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:4d09.000000a8.46534bfc@newsgate.onet.pl...
> > Wyjeżdzam i potrzebuje zrobić jakies jedzonko w słoiki. Zrobiłam już
> > pulpety w
> > sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym, bigos, gulasz, szynke w
> > sosie,
> > spagetti bolognese.
>
> Po pierwsze, bałabym sie zatrucia (bedziesz to przechowywać bez
> lodówki?)
> Po drugie - wszedzie można teraz się wyzywić bez wożenia zapasów.
>


Po pierwsze:słoiki bedą siedziec sobie w lodówce.
Po drugie: Można się wyżywić- ale akurat w moim przypadku bedzie to nie mozliwe

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-05-23 05:30:11

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "hani" <h...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie wiem czy bigos długo wytrzyma. Wszystko co jest z kapustą lub orzechami
> i nie ma konserwantów trudno się przechowuje. Chyba, że bigos jest bardzo
> kwaśny. Moje słoiki po 2 krotnej pasteryzacji ale w odstępach 48 godzin
> wytrzymywały 3 tygodnie bez lodówki a jeden ze słoików z mięsem o którym
> zapomniałem zjadłem po 2 miesiącach i żyję.
> Nasz rodzinny rekord to konserwa zrobiona przez mojego ojca (słoik) którą
> zjadłem co najmniej po 5 latach od przygotowania w ramach testowania jakości
> :))). Znalazłem taką konserwę z dziczyzny po latach w piwnicy i pamiętam, że
> co najmniej od 5 lat ojciec już nie polował.
> No i drób - jakoś nie bardzo chciał mi się przechowywać w słoikach ale może
> to winna dodatku orzeszków bo robiłem go "po chińsku".
> Na pierwsze dni doskonale przechowują się kotlety schabowe ale cienko
> panierowane bez piany i cienko rozbite. Do 4 dni wytrzymają zawinięte w
> folię aluminiową w lodówce samochodowej.
>
>


Słoiki beda przechowywane w lodówce. A jedzenie bedzie zjedzone w przeciągu 3
tygodni

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-05-23 05:59:04

Temat: Re: Co w słoiki na wakacje
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"hani" <h...@v...pl> wrote in message
news:36af.0000002b.4653d0ed@newsgate.onet.pl...

Najlepsze są słoiki wecka - przetestowane przez żeglarzy - wszystkie
inne konserwy blaszane, w twistach, Feniksach, diabki wzięli.
Przetwory mięsne trzeba konserwować stosownie do pojemności trzykrotnie
pasteryzując. Nie stosować - po za konserwami kwaśnymi (gołąbki, pulpety w
pomidorach itp warzyw - zwłaszcza cebuli. Najwygodniejsze jest wykonanie
gulaszu lub mięsa duszonego w kawałkach - jako półproduktu - wykonanie
końcowej potrawy zostawiając na tuż przed konsumpcją.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[OT] Zabrudzony piekarnik
kruche ciasto
co bary dają do gotowania ziemniaków ?
problemy z tartą
sok grepfluitowy - ktokolwiek widział...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »