| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-29 07:22:48
Temat: Napoleonka na krakersachWczoraj ściągnęłam poniższy przepis z jakiejś stronki. Chciałam w sobotę
zrobić to ciasto. Jedno mnie zastanawia, do tego kremu nie dodaje się masła?
a może komuś uciekło jak pisał ten przepis? Proszę poradźcie mi czy mam
dodać masło?
A może poradzicie mi jakiś wyprubowany przepis na podobne ciasto
pozdrawiam
Danka
Napoleonka na krakersach
KREM DO NAPOLEONKI
* 1,5 litra
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki krupczatki
* 2 żółtka
* 2 torebki cukru waniliowego
Do napoleonki potrzebne są 2 paczki krakersów kwadratowych.
PRZEPIS
Litr mleka zagotować wsypując 1 szklankę cukru. W 1/2 litra mleka zimnego
rozmieszać mąkę i żółtka z cukrem waniliowym i wlać do gotującego się mleka
ciągle mieszając. Po zgęstnieniu gorący krem wylać na krakersy ułożone w
brytwance. Po wylaniu kremu przekryć krakersami i posypać cukrem pudrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-29 08:25:17
Temat: Re: Napoleonka na krakersach
"nusia" <d...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bvaca0$3ac$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wczoraj ściągnęłam poniższy przepis z jakiejś stronki. Chciałam w sobotę
> zrobić to ciasto. Jedno mnie zastanawia, do tego kremu nie dodaje się
masła?
> a może komuś uciekło jak pisał ten przepis? Proszę poradźcie mi czy mam
> dodać masło?
> A może poradzicie mi jakiś wyprubowany przepis na podobne ciasto
>
> pozdrawiam
> Danka
>
> Napoleonka na krakersach
> KREM DO NAPOLEONKI
> * 1,5 litra
> * 1 szklanka cukru
> * 1 szklanka mąki krupczatki
> * 2 żółtka
> * 2 torebki cukru waniliowego
> Do napoleonki potrzebne są 2 paczki krakersów kwadratowych.
> PRZEPIS
> Litr mleka zagotować wsypując 1 szklankę cukru. W 1/2 litra mleka zimnego
> rozmieszać mąkę i żółtka z cukrem waniliowym i wlać do gotującego się
mleka
> ciągle mieszając. Po zgęstnieniu gorący krem wylać na krakersy ułożone w
> brytwance. Po wylaniu kremu przekryć krakersami i posypać cukrem pudrem.
>
>
>
>
>
Ten krem nie wygląda obiecująco,równie dobrze można byłoby dodać cukru do
krochmalu i zrobić coś podobnego.Może porównałabyś inne przepisy ,na pewno w
każdym jest budyń.
Pozdrowienia
Lilith.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 08:33:32
Temat: Re: Napoleonka na krakersach
"nusia" <d...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bvaca0$3ac$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wczoraj ściągnęłam poniższy przepis z jakiejś stronki. Chciałam w sobotę
> zrobić to ciasto. Jedno mnie zastanawia, do tego kremu nie dodaje się
masła?
> a może komuś uciekło jak pisał ten przepis? Proszę poradźcie mi czy mam
> dodać masło?
> A może poradzicie mi jakiś wyprubowany przepis na podobne ciasto
>
> pozdrawiam
> Danka
>
> Napoleonka na krakersach
> KREM DO NAPOLEONKI
> * 1,5 litra
> * 1 szklanka cukru
> * 1 szklanka mąki krupczatki
> * 2 żółtka
> * 2 torebki cukru waniliowego
> Do napoleonki potrzebne są 2 paczki krakersów kwadratowych.
> PRZEPIS
> Litr mleka zagotować wsypując 1 szklankę cukru. W 1/2 litra mleka zimnego
> rozmieszać mąkę i żółtka z cukrem waniliowym i wlać do gotującego się
mleka
> ciągle mieszając. Po zgęstnieniu gorący krem wylać na krakersy ułożone w
> brytwance. Po wylaniu kremu przekryć krakersami i posypać cukrem pudrem.
>
>
>
>
>
Znalazłam przepis na krem, podobne składniki do tych z Twojego.
Krem
1/2 l mleka
4 jajka
8 łyżek cukru + cukier waniliowy
1 duża łyżka mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
ewen.0,5 kostki masła
Mąki rozbić w małej ilości mleka. Osobno ubić pianę z białek z cukrem,dodać
żółtka i ubijać dalej. Dodać mąki z mlekiem. Zagotować pozostałe mleko. Na
gotujące mleko wlać powyższą mieszaninę. Gotować ok. 5 min. Do gorącej masy
można (dobrze jest) dodać pół kostki masła. Przestudzoną masę nałożyć na
placek, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Pozdrowienia
Lilith.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 08:41:55
Temat: Re: Napoleonka na krakersach
> Ten krem nie wygląda obiecująco,równie dobrze można byłoby dodać cukru do
> krochmalu i zrobić coś podobnego.Może porównałabyś inne przepisy ,na pewno
w
> każdym jest budyń.
>
Porównałam. W żadnym z tych kremów nie ma budyniu ale i masła też nie ma
(tylko w jednym i to niewielka ilość) Z tego co babcia opowiadała w
przedszkolu (na dniu babci)było podobne ciasto na krakersach i mojej córce
bardzo smakowało, dlatego szukam czegoś takiego. Tylko boję się co mi z tego
wyjdzie :)
pozdr
Danka
Krem:
500 ml mleka,
6 zoltek,
100 g cukru pudru,
30 g maki kartoflanej,
1/2 laski wanilii.
Przygotowanie kremu:
3/4 l mleka zagotowac z cukrem i wanilia. Reszte zimnego mleka rozmieszac z
zoltkami i maka, po czym przetrzec to przez sitko w celu zlikwidowania
grudek.
Wlac do gotujacego sie mleka mieszajac i doprowadzic do wrzenia - masa ma
zgestniec.
MASA
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1 litr mleka
Jajka i cukier zmiksować, dodać mąke i wymieszać. Mleko zagotować, do
gotującego mleka dodać to co powstało z jajek, cukru i mąki, chwile wszystko
pogotować ciągle mieszając.
Powstałą masą przełożyć upieczone ciasto, z wierzchu posypać cukrem pudrem i
odczekać aż wystygnie.
krem:
4 szklanki mleka,
3 żółtka,
1 jajo,
25 dag (1 szklanka) cukru,
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki krupczatki,
cukier waniliowy
krem:
8 dag (4 łyżki) mąki pszennej,
8 dag (4 łyżki) mąki ziemniaczanej,
25 dag (1 szklanka) cukru,
4 szklanki mleka,
4 żółtka,
2 jaja,
1 laska wanilia,
esencja lub cukier waniliowy,
5 dag masła
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 08:49:44
Temat: Re: Napoleonka na krakersach>
> Porównałam. W żadnym z tych kremów nie ma budyniu >
> pozdr
> Danka
>
W każdym z tych kremów jest budyń. Tzn nie napisane jest to słowo (budyń)
ale to co opisałaś to są różne przepisy na budyń właśnie. Albowiem budyń to
mleko + mąka + cukier + jakieś przyprawy.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 09:00:22
Temat: Re: Napoleonka na krakersachktóra mąka do kremu jest lepsza? Który krem smaczniejszy?
z mąki krupczatki, przennej, ziemniaczanej echh
nie wiem który krem wybrać
Może ktoś ma coś sprawdzonego?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 09:22:10
Temat: Re: Napoleonka na krakersachOn Thu, 29 Jan 2004 10:00:22 +0100, "nusia" <d...@a...pl>
wrote:
>która m?ka do kremu jest lepsza? Który krem smaczniejszy?
>z m?ki krupczatki, przennej, ziemniaczanej echh
>nie wiem który krem wybra?
>
>Mo?e kto? ma co? sprawdzonego?
>Danka
>
z ziemniaczanej to wyjdzie Ci bardziej kisielowata rzecz, do
kremu z koglem moglem trocxhe paki pszennej dodac to ladnie
zagesci....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 12:39:44
Temat: Re: Napoleonka na krakersach (krem...)
Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bvb3ih$j1j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Krem francuski:
>
> 1,5 l mleka
> szklanka cukru
<ciachu>
Witam,
A ja mam takie pytanie. W pewnym programie kulinarnym usłyszałam, że do tart
słodkich i napoleonek robi się krem (w Anglii i Francji) z jajek, cukru i
mleka, dźwięcznie zwany (proszę się nie śmiać, bo będzie to nazwa w zapisie
fonetycznym, jakoż z językiem francuskim nawet słuchowo nie jestem oswojana)
"patisie" (mówiłam, żeby się nie śmiać). Z tego co mówili, nie ma tam maki.
Może ktoś zna coś takiego? Albo z zapisu fonetycznego potrafi wyłuskać
właściwy zapis tego kremu, a raczej jego nazwy?
Pozdrawiam serdecznie,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 14:01:56
Temat: Re: Napoleonka na krakersach
Użytkownik "batory" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bvahft$hal$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W każdym z tych kremów jest budyń. Tzn nie napisane jest to słowo (budyń)
> ale to co opisałaś to są różne przepisy na budyń właśnie. Albowiem budyń
to
> mleko + mąka + cukier + jakieś przyprawy.
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
Tak na prawde to jest to kisiel mleczny. Prawdziwy budyn to wg tradycji
kulinarnej cos o wiele bardziej skomplikowanego, gotuje sie go w kapieli
wodnej albo zapieka w piekarniku. Jakos tak sie przyjelo ze to maczne cos na
mleku to budyn, wiec mozna w zasadzie teraz operowac taka nomenklatura bo
wszyscy to zrozumieja, ale dla przykladu i porownanie zacytuje Wam przepis
na budyn pomaranczowy braci Jeleniow z XIX w.
To ponizej. Natomiast bardzo dobry i delikatny jak atlas krem francuski do
napoleonek (czyli Krakusy kochane kremowek), eklerow i profitrolek wcale
nie zawiera masla. Z maslem ucierany jest krem do karpatki, a to juz
zupelnie inne ciastko.
Krem francuski:
1,5 l mleka
szklanka cukru
6 zoltek
3 lyzki maki pszennej
laska wanilii
plaska lyzka maki ziemniaczanej
Z mleka odlac szklanke i rozmieszac w nim make. Reszte zagotowac z wanilia,
po 3 min (uwazac, by sie nie przypalilo - mieszac!) wanilie wyskrobac,
nasiona do mleka i zamieszac. Zoltka ubic z cukrem na piane, powoli wlewac
wrzace mleko, dolac mleko z maka. przelozyc z powrotem do rondla i ostroznie
podgrzewac ciagle mieszajac. gdy juz zacznie gestniec, dolozyc make
ziemniaczana rorprowadzona w dwoch lyzkach mleka. Ogrzewac ostroznie ciagle
mieszajac, gdy tylko maka przestanie byc wyczuwalna w smaku natychmiast
zesrtawic z kuchni i ostusdzic. Ten krem jest tak delikatny, ze nalezy nim
przekladac ciasto bezposrednio przed podaniem, aby nie nasiaknelo. Tak juz
super po francusku to jest na ciescie listkowym i na warstwie kremu
warstewka bitej smietanki , krakersy wg mnie tak srednio pasuja - sa zaslone
i konsystencja nie ta. To juz lepiej kupic gotowca mrozonego zamiast tych
krakersow
BUDEN Z POMARANCZ
Na 8 osob ugotuj 3 pomarancze, pokrajaj w kostki trzy ze skorki obtarte
bulki, namocz takowe w slodkiej smietance, pomarancze zas przetrzej przez
sito; poczem wycisnij owe bulki ze smietanki i zamieszaj je razem z
pomaranczami, dodaj do tego cwierc funta migdalow, 12 lutow mialko
tluczonego cukru i cykaty drobno w kosteczki pokrajanej. Wowczas rozmieszaj
12 lutow mlodego i wyplukanego masla z 10 zoltkami na pianke, i zlacz to
wszystko razem z przysposobionemi pomaranczami, z pozostalych zas bialek
ubij piane, wymieszaj wszystko razem delikatnie, wysmaruj srodek serwety
maslem, posyp bulka, zloz tam mase ta, zwiaz i gotuj w wodzie jak kazdy
buden zwyczajny; a gdy takowy za godzine jest gotowy, wyloz na polmisek,
polej sosem z czerwonego albo szodonem z bialego wina, lub tez osobno daj z
szodonem i wydaj.
No, to tyle zebyscie sobie nie mysleli ze by zrobic budyn wystarczy mleko ze
skrobia zabeltac. ;o)
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 14:40:44
Temat: Re: Napoleonka na krakersach
> super po francusku to jest na ciescie listkowym i na warstwie kremu
> warstewka bitej smietanki , krakersy wg mnie tak srednio pasuja - sa
zaslone
> i konsystencja nie ta. To juz lepiej kupic gotowca mrozonego zamiast tych
> krakersow
Nie wiem czy potrafię upiec takie ciasto i raczej nie będę miała dużo czasu
na przygotowanie więc pomyślałam że to szybki przepis.
Może zamiast krakersów jakieś inne ciasteczka 'petitki'?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |