Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Niedzielny obiad

Grupy

Szukaj w grupach

 

Niedzielny obiad

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-17 08:30:36

Temat: Niedzielny obiad
Od: "Jacek Dyduch" <j...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam gości w niedzielę... Powinienem podać coś wykwintnego, czy szanowna
grupa mogłaby mnie troszeczkę wspomóc. Ma to być 6 osób i chciałbym podać
dwa dania.

Pozdrawiam





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-17 09:15:58

Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: "Teresa Hućko" <a...@r...rz.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jacek Dyduch <j...@a...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a2622i$7mr$...@p...warman.nask.pl...
> Mam gości w niedzielę... Powinienem podać coś wykwintnego, czy szanowna
> grupa mogłaby mnie troszeczkę wspomóc. Ma to być 6 osób i chciałbym podać
> dwa dania.
>
> Pozdrawiam
>
> Mam wypróbowane recepty:
na entre sałatka z tuńczyka: salate lodową pokroić w paski, paprykę pokroić
w wąskie paski, cebulę w pierścionki, ziemniaki gotowane w mundurkach w
plasterki, pomidory w małe kawałki. wszystko wymieszać (przez podrzucanie).
Sos: z pęczka koperku 1/3 odłozyć a resztę posiekać, wymieszć zoctem winnym
i oliwą, dodać zmiażdżony czosnek (Ząbek), doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dodać do jarzyn. Na wierzch ułożyć tuńczyka w oleju w kawałkach
udekorować anchois, czrnymi oliwkami, jajkiem, posypać resztą koperku.
Podwać, wbierając sałatkę od dna z całą resztą. Pycha.
Danie główne:schab ze śliwkami.
1 kg schabu bez kości, 1/3 kg mrozonych śliwek, kilka cienkich plastrów
słoniny, sól, pieprz, majeranek.
Mięso rozkroić wzdłuż, pobić tłuczkiem tworząc niezbyt gruby płat, oprószyć
solą i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min. Słoninę
ułożyć na mięsie, położyć na to rozmrożone śliwki, zwińąć roladę, spiąc
wykałaczkami lub zaszyć. natrzeć ją majerankiem, pozostawić na 15 min. Mięso
ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 1-1,5 godz. w temp. 180 stopni C.
Nie zapominaj oczywiście o dobrym winie najlepiej francuskim czerwonym
wytrawnym. Na zakończenie desery: coś słodkiego i owoce. Jeżeli goście są
przyzwyczajeni do zupy to po sałatce możesz podać coś w filiżankach (dobre
są te zupy w kartonie) z dodatkiem np. groszku ptysiowego.
Smacznego i powidzenia - Tesia
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 09:37:07

Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: "evelyna" <e...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Teresa Hućko" <a...@r...rz.pl> napisał w wiadomości
news:3c4695c6$1@news.vogel.pl...
> >
> > Mam wypróbowane recepty:
> na entre sałatka z tuńczyka: salate lodową pokroić w paski,

podobno salaty nie powinno sie kroic (nie pamietam niestety dlaczego?),
zdrowiej jest targac :-)

ewelina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 13:24:35

Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jacek Dyduch" <j...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:a2622i$7mr$1@pippin.warman.nask.pl...
> Mam gości w niedzielę... Powinienem podać coś wykwintnego, czy szanowna
> grupa mogłaby mnie troszeczkę wspomóc. Ma to być 6 osób i chciałbym podać
> dwa dania.
>
> Pozdrawiam
>
> Moze na drugie losos ala maria Antonina? Lososia lekko skropic sokiem z
cytryny, posolic, natrzec musztarda i do lodowki na 2 godziny. potem smazyc
na masle. A gotowy obficie posypac koperkiem.
Na zupach sie nie znam? Moze cebulowa z grzankami? Kaska
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 16:50:43

Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: "blueberry" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "evelyna" <e...@r...fm> napisał w wiadomości
news:a26603$s6i$1@skipper.rmf.pl...
> podobno salaty nie powinno sie kroic (nie pamietam niestety dlaczego?),
> zdrowiej jest targac :-)

ZTCW - bo traci witaminy

pozdr
BB


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 19:24:16

Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> > podobno salaty nie powinno sie kroic (nie pamietam niestety dlaczego?),
> > zdrowiej jest targac :-)
>
> ZTCW - bo traci witaminy
> BB
------------------------
Nie, nie traci. Jak sie salate drze to zwieksza sie powierzchnie wchlaniajaca
sos np winegrette i jest wtedy smaczniejsza.
baska

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 20:22:20

Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Jacek Dyduch wrote:
>
> Mam gości w niedzielę... Powinienem podać coś wykwintnego, czy szanowna
> grupa mogłaby mnie troszeczkę wspomóc. Ma to być 6 osób i chciałbym podać
> dwa dania.
>
> Pozdrawiam


Proponuje dwa zestawy. Jesli ci sie cos spodoba, a chcesz miec dokladny
przepis, daj znac.

Zestaw nr.1
Przystawka: pieczone pierogi z grzybami
Zupa: krem kalafiorowy lub brokulowy
Danie: kurczak w bialym winie z cebula, salata i ryz
Deser: brownies z lodami lub bita smietana


Zestaw nr. 2

Zupa: cebulowa
Danie: filet z lososia z nadzieniem orzechowym w pergaminie, salata i
ziemniaki z wody z maslem i koperkiem
Deser: "oszukane tiramisu" bez mascarpone


Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-22 07:42:20

Temat: Re: Niedzielny obiad - post factum
Od: "Jacek Dyduch" <j...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki za podpowiedzi, ale zdecydowałem się na coś innego.

Sałatka (przepis poniżej), polędwica Wellingtona ze szpinakowymi gnocchi i
warzywami na parze oraz strudel jabłkowy. Przepis na sałatkę pozwalam sobie
zamieścić , gdyż wydaje mi się dość oryginalny, dostałem go od przyjaciół z
Niemiec.

Sałatę (w zasadzie dowolną układamy w miseczkach/na talerzykach, na każdą
porcję kładziemy trochę połówek winogron, wszystko obsypujemy
rozgniecinym/pokrojonym na drobne kawałki serem Rokpol i na patelni
podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy rozgniecione orzechy włoskie, aż się
nie przyrumienią i nie "puszczą" soków (oleju), polewamy orzechami sałatkę i
podajemy od razu. Naprawdę polecam!

Pozdrawiam,

Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

katastrofa faworkowa
Archiwum
Zupa krem z pieczarek
Spotkanie krakowskie!
gotowanie w zelaznym garnku - za i przeciw?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »