« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-20 11:12:56
Temat: Norweskich potraw szukamW szkole u mojego syna ma się odbyć spotkanie integracyjne z
norweską młodzieżą
i jedynym ustaleniem jest " bez małży i innych robaków" . Szkoła
jest dosyć kaszubska i stąd konserwatywne podejście do kuchni.
Pomóżcie proszę : jakieś ciasto, sałatkę przekąskę, no i żeby było
w miarę tanie
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-20 14:50:29
Temat: Re: Norweskich potraw szukam
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a9riui$3fo$1@news.tpi.pl...
> W szkole u mojego syna ma się odbyć spotkanie integracyjne z
> norweską młodzieżą
> i jedynym ustaleniem jest " bez małży i innych robaków" . Szkoła
> jest dosyć kaszubska i stąd konserwatywne podejście do kuchni.
> Pomóżcie proszę : jakieś ciasto, sałatkę przekąskę, no i żeby było
> w miarę tanie
> pozdr.Alex
wysyłam na priv
rysieq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-20 15:37:14
Temat: Re: Norweskich potraw szukamCzesc Alex!
Mieszkam w Norwegii, moge wklepac jakies typowe norweskie dania,ale mam jedno
pytanie. Jesli to ma byc spotkanie z mlodzieza norweska, to czy nie lepiej
zrobic cos typowego dla Polskiej kuchni? Nasza kuchnia jest dla nich bardzo
egzotyczna.
Mysle, ze moga sie sprawdzic z typowych rzeczy z dla Norwegii np. rosin boller.
(tanie!)To drozdzowe buleczki z rodzynkami i z kardemonem. Albo risgrøt- ryz
gotowany na mleku, az do momentu jak zrobi sie z tego papka i je sie to z
lyzeczka masla na gorze i z cukrem i cynamonem i popija sokiem z czarnej
porzeczki rozcienczonym woda. Mysle, ze ktores z tych dan moze byc fajnie
przyjete. Bo poza tym typowe to: losos, bakalao, smalahovud- kozia glowa
smazona i podawana z zakwaszana kapusta (brrrrr! jestem wegetarianka), mieso
renifera. Ale chyba beda problemy z dostaniem produktow ;-)
Jesli chcesz przepisy na to to napisz. Moge wklepac jutro, bo niestety nie
siedze teraz w domku.
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-20 18:57:15
Temat: Re: Norweskich potraw szukam> wysyłam na priv
>
> rysieq
A reszta grupy? To juz nie ludzie?? Taaak??? I nie jedza???? Taaak???? A
buuuuu....
Obrazona
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://www.kuchenny.faq.prv.pl/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-20 19:11:22
Temat: Re: do Bozenki (OT)
..Bozenko...nazwracalo mi juz kilka listow do Ciebie...i nadal
nie wiem czy "cos" ostatnio dotarlo...a nie ukrywam poslalam
same szlagiery...;)
AgataW. (albo ten "edu.uw" nawala albo cos innego....)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-21 13:56:32
Temat: Re: Norweskich potraw szukam
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1066.0000116f.3cc18b29@newsgate.onet.pl...
> Czesc Alex!
> Mieszkam w Norwegii, moge wklepac jakies typowe norweskie
dania,ale mam jedno
> pytanie. Jesli to ma byc spotkanie z mlodzieza norweska, to czy
nie lepiej
> zrobic cos typowego dla Polskiej kuchni? Nasza kuchnia jest dla
nich bardzo
> egzotyczna.
Raczej nie, chodzi o to, że nasi chcą wykazać się znajomością
kuchni gości
> Mysle, ze moga sie sprawdzic z typowych rzeczy z dla Norwegii
np. rosin boller
To dobry pomysł, a co do ryb to jakąś zupę z dorsza albo inną
zapiekankę chętnie bym przyjął, zaś co do koziej głowy to nie mam
skąd zdobyć ;-)))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 15:02:47
Temat: Re: Norweskich potraw szukam>
> Ok! tak wiec wklepuje dwie pozycje:
-rosinboller-- buleczki drozdzowe z kardemonem
-bakalao z dorsza (nie wiem czy tam gdzie mieszkasz bedziesz mogl dostac
suszonego dorsza, tzw. klippfisk. To niestety jest konieczne do tego dania. A
efekt jest pychota ;-))
Rosinboller
*1 liter maki
*50 gr. drozdzy (albo 1 paczke suszonych)
*3.5 dl mleka !!! 1 dl= 100 ml!!!
*100 gr masla
*1 i 1/4 dl cukru
*1 lyzeczke kardemon
* garsc rodzynek
*jajko do smarowania
Mieszasz make + cukier + kardemon + rodzynki +suche drozdze razem. Maslo (albo
margaryne) rozpuszczasz i dodajesz do tego mleko. Schladzasz do pokojowej
temperatury i jesli masz swieze drozdze to dodajesz do tego. Zmieszac wszystko
z maka i wyrabiac. Najlepiej w robocie kuchennym. Kiedy ciasto jest elastyczne,
zostawiasz do wyrosniecia (1/2 - 1 godz) Musi podwoic objetosc. Dzielisz ciasto
na ok. 16 czesci i formujesz w okragle buleczki. Smarujesz rozbeltanym jajkiem
i zostawiasz na chwilke, zeby podrosly. Piekarnik 200 stopni i pieczesz 10-15
minut. No i masz rosinboller!
Bakalao tak naprawde pochodzi z Portugalii, ale jest uwazane tutaj za typowa
norweska potrawe. ;-) Jest co roku organizowany nawet festiwal bakalo tutaj.
Danie ma konsystencje naszego bigosu. Tak wiec:
Bakalo
(4 porcje)
* 1 kg klippefisk (najpierw zasalany a potem suszony dorsz)
* 1 kg ziemnikow
* 2 duze cebule
* 3-4 oliwy z oliwek
* ok. 500 gr pomidorow z puszki
* 1 koncentrat pomidorowy
* 1-2 ostre papryczki (trzeba uwazac! )
* odrobina pieprzu cayenn
* sol (uwazac ryba slona!)
Rybe moczy sie 24 godziny, wybiera z osci i kroi w ok. 2 cm kawalki. Ziemnaiaki
obrac i pokroic w cinkie talarki. Cebula w kostke i w mala kostke papryczki.
Ukladasz w duzym garnku w kolejnosci: ryba na to wartwa ziemniakow, wrstwa
cebuli, na to pomidory (mozesz uzyc swiezych).Dolewasz 4 dl wody (400 ml)Do
tego koncentrat rozprowadzasz z oliwa + papryczka + pieprz + sol. Gotujesz
minimum 1 godzine. Im dluzej tym lepsze. Nie powinno sie w trakcie mieszac, ale
wstrzasac garnkiem. Co moze byc troche utrudnione jesli duzy :-)
Zjada sie to z tzw. flatbrød. Chlebek wygladajacy jak kartka papieru. Ja
osobiscie wole bagietke i czrwone wino.
Jesli bedziesz mial pytania to wal jak w wdym.
Anieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 15:52:46
Temat: Re: Norweskich potraw szukam
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1066.00001f83.3cc42616@newsgate.onet.pl...
> >
> > Ok! tak wiec wklepuje dwie pozycje:
> -rosinboller-- buleczki drozdzowe z kardemonem
> -bakalao z dorsza (nie wiem czy tam gdzie mieszkasz bedziesz
mogl dostac
> suszonego dorsza, tzw. klippfisk. To niestety jest konieczne do
tego dania. A
> efekt jest pychota ;-))
No właśnie ;-( czy suszonego nie można zastąpić solonym ??
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 18:51:18
Temat: Re: Norweskich potraw szukam> No właśnie ;-( czy suszonego nie można zastąpić solonym ??
Alex!!!
Kurcze, kogo jak kogo ale nie Ciebie podejrzewałbym, o brak wyobraźni.
Wyluzuj, i zaproponuj swoje potrawy z grilla. Nikt takich nie robi a i Oni
zjedzą. Ze smakiem. Naprawdę. Nie częstuj obcokrajowców w PL ich
potrawami, bo to okaże sie totalną klęską. Lepiej niech spróbują naszych
tradycyjnych potraw.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 10:10:01
Temat: Re: Norweskich potraw szukam
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:aa1m2u$10g$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > No właśnie ;-( czy suszonego nie można zastąpić solonym ??
>
> Alex!!!
> Kurcze, kogo jak kogo ale nie Ciebie podejrzewałbym, o brak
wyobraźni.
> Wyluzuj, i zaproponuj swoje potrawy z grilla. Nikt takich nie
robi a i Oni
> zjedzą. Ze smakiem. Naprawdę. Nie częstuj obcokrajowców w PL ich
> potrawami, bo to okaże sie totalną klęską. Lepiej niech spróbują
naszych
> tradycyjnych potraw.
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
Może to i racja ... ;-)
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |