Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-29 08:23:05

Temat: Re: Nowe polskie dania, które maj? pobi? UE [raczej d?ugie ale mysle ze ciekawe]
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


>>kaszankę to nawet masz. Trochę inny format, bardziej kiełbasiany niż
>>kiszkowy, ale jest. Nawet salceson cwaniak jest ;-)
>
>
> Alez kaszy w tej kaszance nie ma... salceson, owszem, zwany "pâte de tete"
> o)

u nas jest Gruetzwurst. Właśnie z kaszą, tylko inną. A krupnioki też są
i mają krupy w środku ;-)

Waldek
ps za tydzień badania, czy będę mógł sobie porzygać w Vomit Airbus w
Bordeaux w październiku. Na wymioty nie jestem łasy, ale do Bordeaux bym
sobie pojechał...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-29 10:06:21

Temat: Odp: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
Od: "Teresa Szejbut" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Grzegorz Ostrowski <m...@m...pl> w wiadomości do grup dys
kusyjnych napisał:akgeum$f4s$...@n...tpi.pl...
> Heja!
>
> Dostałem taką informację o nowym konkursie:
>
>
> Start konkursu "Polskie danie dla Europy"
> Poprzez zabawę kulinarną do Brukseli
>
> 16 września br. rozpocznie się ogólnopolski konkurs kulinarny "Polskie dan
ie
> dla Europy". Głównym celem konkursu, który przebiegać będzie pod hasłem
> "Smakosze do dzieła!" jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólno
ty
> Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni.
> Organizatorzy akcji - Fundacja Unia & Polska oraz Feedback/Hill and Knowlt
on
> chcą w ten sposób propagować wejście naszego kraju do europejskiej
> "piętnastki" wśród społeczeństwa. W tej chwili prowadzone są intensywne
> rozmowy z potencjalnymi sponsorami tego przedsięwzięcia.
> ....
>
> "Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu
> elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w
> nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszy
m
> zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju" -
> powiedział Krzysztof Bobiński, wiceprezes fundacji Unia & Polska. "Znamy
> takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy
> hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własneg
o,
> smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie
> przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy
> organizowany przez nas konkurs" - dodała Tessa Capponi-Borawska
> przewodnicząca jury Konkursu "Polskie danie dla Europy" oraz dziennikarka
> pisma "Elle". Pozostali członkowie jury to osoby znane ze swojego
> zamiłowania do kuchni: Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka, Joanna Nowicka
i
> Robert Makłowicz.
>
> W konkursie "Polskie danie dla Europy" wezmą udział nowo wymyślone przez
> kucharzy-amatorów potrawy przygotowane na bazie polskich składników (za
> wyjątkiem przypraw). Konkurs będzie podzielony na trzy etapy: wstępną
> selekcję zgłoszeń, rywalizację kulinarną województw oraz finał ogólnopolsk
i.
> Impreza finałowa, która odbędzie się na przełomie maja i czerwca w Warszaw
ie
> będzie zorganizowana w formie całodziennego festynu w plenerze.
> Międzynarodowe jury wybierze wtedy troje zwycięzców, a jednemu z nich -
> laureatowi Nagrody Głównej - przedstawiciele ambasad państw członkowskich
> Unii Europejskiej w Polsce nadadzą tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni".
>
> Konkurs "Polskie danie dla Europy" został pomyślany tak, aby poprzez wspól

> zabawę zwiększyć zainteresowanie Polaków tematyką integracji i problematyk
ą
> europejską oraz przedstawić naszym partnerom w Unii Europejskiej smaczne,
> oryginalne i zdrowe polskie dania. Więcej informacji na temat konkursu moż
na
> uzyskać na oficjalnej witrynie internetowej "Polskiego dania dla Europy" p
od
> adresem www.polskiedanie.pl.
>
> .....
>
> Myślicie, że to ma sens???
>
> Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
> A Wy co myslicie na ten temat?
>
> pozdrawiam serdecznie
> grzegorz
> ps. przepraszam, za durnego posta sprzed jakiegoś czasu. nie byłem w formi
e.
>
>
>
>
>
nie widze potrzeby wymyslania nowych potraw aczkolwiek myslenie rozwija!
moga to byc na przyklad:nasze bigosy,nalesniki,schabowy itd...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-29 10:25:43

Temat: Re: Nowe polskie dania, które maj? pobi? UE [raczej d?ugie ale mysle ze ciekawe]
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

!
"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> a écrit dans le message
de news: 3...@u...fu-berlin.de...

> ps za tydzień badania, czy będę mógł sobie porzygać w Vomit Airbus w
> Bordeaux w październiku. Na wymioty nie jestem łasy, ale do Bordeaux bym
> sobie pojechał...
>
>
>
W pazdzerniku siedze na stazu w Paryzewie... moze zahaczysz ?

Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-30 15:19:05

Temat: Re: Nowe polskie dania, które maj? pobi? UE [raczej d?ugie ale mysle ze ciekawe]
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> ps za tydzień badania, czy będę mógł sobie porzygać w Vomit Airbus w
>> Bordeaux w październiku. Na wymioty nie jestem łasy, ale do Bordeaux bym
>> sobie pojechał...
>>
>>
>>
> W pazdzerniku siedze na stazu w Paryzewie... moze zahaczysz ?

chętnie, ale nie wiem, czy mi po drodze będzie

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

książka z mniammniama
salatka z porow(P)
Ziemniaki pieczone w piekarniku
tani obiadens(p)
spotkanie w Gdańsku! (dlugawe)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »