| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-29 20:27:53
Temat: O choribie BSE (K-J)Pare slow na temat choroby szalonych krów (BSE)
Nie rozumiem calego szumu, ktory nagle sie podnosi. Okres inkubacji (czyli
czas od spozycia zakazonego miesa do momentu pojawienia sie PIERWSZYCH
objawow) w BSE wynosi ok. 15 (PIETNASTU!!!) lat. Jesli wiec dzis pojawiaja
sie pierwsze zachorowania na BSE to skazone mieso bylo jedzone w Europie juz
15 lat temu! Poza tym priony wywolujace ta chorobe sa prawie niemozliwe do
identyfikacji! Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60 st.
C. je niszczy! Poza tym przenoszenie BSE na ludzi (czyli wywolanie u ludzi
choroby Kreutzfelda-Jakoba) nie zostalo w 100% potwierdzone (wiem, bo sam
sie tym zajmuje). Do tego wszystkiego szacuje sie, ze aby zachorowac na KJ
trzeba miec predyspozycje genetyczne do tego (ma je ok 1:1000000 ludzi).
Pojedyncze zachorowania na KJ w Europie, na razie nie odbiegaja od sredniej
populacyjnej (to znaczy, ze jedna na 800 000 osob moze zachorowac na KJ
spontanicznie -- czyli nie z powodu przenoszenia BSE od bydla, mleka, drobiu
czy sera, bo wszystkie te produkty, nie tylko mieso, sa potencjalnym zrodlem
zagrozenia)
Tak wiec apeluje -- na razie spokojnie. Zobaczymi co sie stanie. Jesli przez
ostatnie 15 lat zdarzylo sie komus z was zjesc mieso, ser lub wypic mleko,
jestescie juz od dawna potencjalnymi nosicielami BSE...(tak jak i ja:) a na
to narazie niec nie da sie poradzic.
--
omc dr Maciej D. Zatoński
z...@i...net.pl
http://klub.chip.pl/zaton
+48 501 465 062
gg: 303687
+48 (71) 3632781
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-11-29 20:50:35
Temat: Re: O choribie BSE (K-J)Uważam, że jest to bardzo mądre spostrzeżenie. Właśnie przed chwiłą podobny
temat poruszałam w liście " Dodatek Mączki kostnej do ..."
Pestka
Użytkownik MZ <s...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:903op0$j1c$...@n...tpi.pl...
> Pare slow na temat choroby szalonych krów (BSE)
> Nie rozumiem calego szumu, ktory nagle sie podnosi. Okres inkubacji (czyli
> czas od spozycia zakazonego miesa do momentu pojawienia sie PIERWSZYCH
> objawow) w BSE wynosi ok. 15 (PIETNASTU!!!) lat. Jesli wiec dzis pojawiaja
> sie pierwsze zachorowania na BSE to skazone mieso bylo jedzone w Europie
juz
> 15 lat temu! Poza tym priony wywolujace ta chorobe sa prawie niemozliwe do
> identyfikacji! Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60
st.
> C. je niszczy! Poza tym przenoszenie BSE na ludzi (czyli wywolanie u ludzi
> choroby Kreutzfelda-Jakoba) nie zostalo w 100% potwierdzone (wiem, bo sam
> sie tym zajmuje). Do tego wszystkiego szacuje sie, ze aby zachorowac na KJ
> trzeba miec predyspozycje genetyczne do tego (ma je ok 1:1000000 ludzi).
> Pojedyncze zachorowania na KJ w Europie, na razie nie odbiegaja od
sredniej
> populacyjnej (to znaczy, ze jedna na 800 000 osob moze zachorowac na KJ
> spontanicznie -- czyli nie z powodu przenoszenia BSE od bydla, mleka,
drobiu
> czy sera, bo wszystkie te produkty, nie tylko mieso, sa potencjalnym
zrodlem
> zagrozenia)
>
> Tak wiec apeluje -- na razie spokojnie. Zobaczymi co sie stanie. Jesli
przez
> ostatnie 15 lat zdarzylo sie komus z was zjesc mieso, ser lub wypic mleko,
> jestescie juz od dawna potencjalnymi nosicielami BSE...(tak jak i ja:) a
na
> to narazie niec nie da sie poradzic.
>
> --
> omc dr Maciej D. Zatoński
> z...@i...net.pl
> http://klub.chip.pl/zaton
> +48 501 465 062
> gg: 303687
> +48 (71) 3632781
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-11-30 17:19:45
Temat: Re: O choribie BSE (K-J)
> Tak wiec apeluje -- na razie spokojnie. Zobaczymi co sie stanie. Jesli
przez
> ostatnie 15 lat zdarzylo sie komus z was zjesc mieso, ser lub wypic mleko,
> jestescie juz od dawna potencjalnymi nosicielami BSE...(tak jak i ja:) a
na
> to narazie niec nie da sie poradzic.
a co z tymi co otrzymywali dożylnie lub podskórnie heparynę ?
i co z tymi co otrzymują ją teraz ?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2000-12-09 00:42:03
Temat: Re: O choribie BSE (K-J)
MZ napisał(a) w wiadomości: <903op0$j1c$1@news.tpi.pl>...
>>Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60 st.
>C. je niszczy!
zaraz , zaraz to w koncu jak to jest :na tej grupie inna osoba zajmujaca sie
prionami stwierdzila ze sa wyjatkowo termostabilne ( 300-350 stopni C ) wiec
te 60 , ktore podajesz czego dotyczy i jak to jest z ta termostabilnoscia -
priony to male bialka -nie mozna ich traktowac na rowni z innymi ...
Piotr Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2000-12-11 18:15:49
Temat: Re: O choribie BSE (K-J)Piotr Sowa wrote:
>
> MZ napisa?(a) w wiadomo?ci: <903op0$j1c$1@news.tpi.pl>...
> >>Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60 st.
> >C. je niszczy!
> zaraz , zaraz to w koncu jak to jest :na tej grupie inna osoba zajmujaca sie
> prionami stwierdzila ze sa wyjatkowo termostabilne ( 300-350 stopni C
Prawdopodobnie te bialka uzywa;o Saraceni do hartowania mieczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2000-12-12 21:16:16
Temat: Re: O choribie BSE (K-J)
Uzytkownik "Jacek D." <k...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:3A3519D5.3D9F@priv4.onet.pl...
> Piotr Sowa wrote:
> >
> > MZ napisał(a) w wiadomości: <903op0$j1c$1@news.tpi.pl>...
> > >>Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60 st.
> > >C. je niszczy!
> > zaraz , zaraz to w koncu jak to jest :na tej grupie inna osoba zajmujaca
sie
> > prionami stwierdzila ze sa wyjatkowo termostabilne ( 300-350 stopni C
> Prawdopodobnie te bialka uzywa;o Saraceni do hartowania mieczy.
:))
i dezynfekcji oraz deratyzacji po trosze rowniez
R a d e Q
r...@k...chip.pl
UIN:73210848 #GG:78524
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |