Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Pestka" <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: O choribie BSE (K-J)
Date: Wed, 29 Nov 2000 21:50:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 45
Message-ID: <903q52$ls4$1@news.tpi.pl>
References: <903op0$j1c$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf58.warszawa.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 975530978 22404 212.160.57.58 (29 Nov 2000 20:49:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2000 20:49:38 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: O choribie BSE (K-J)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:36990
Ukryj nagłówki
Uważam, że jest to bardzo mądre spostrzeżenie. Właśnie przed chwiłą podobny
temat poruszałam w liście " Dodatek Mączki kostnej do ..."
Pestka
Użytkownik MZ <s...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:903op0$j1c$...@n...tpi.pl...
> Pare slow na temat choroby szalonych krów (BSE)
> Nie rozumiem calego szumu, ktory nagle sie podnosi. Okres inkubacji (czyli
> czas od spozycia zakazonego miesa do momentu pojawienia sie PIERWSZYCH
> objawow) w BSE wynosi ok. 15 (PIETNASTU!!!) lat. Jesli wiec dzis pojawiaja
> sie pierwsze zachorowania na BSE to skazone mieso bylo jedzone w Europie
juz
> 15 lat temu! Poza tym priony wywolujace ta chorobe sa prawie niemozliwe do
> identyfikacji! Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60
st.
> C. je niszczy! Poza tym przenoszenie BSE na ludzi (czyli wywolanie u ludzi
> choroby Kreutzfelda-Jakoba) nie zostalo w 100% potwierdzone (wiem, bo sam
> sie tym zajmuje). Do tego wszystkiego szacuje sie, ze aby zachorowac na KJ
> trzeba miec predyspozycje genetyczne do tego (ma je ok 1:1000000 ludzi).
> Pojedyncze zachorowania na KJ w Europie, na razie nie odbiegaja od
sredniej
> populacyjnej (to znaczy, ze jedna na 800 000 osob moze zachorowac na KJ
> spontanicznie -- czyli nie z powodu przenoszenia BSE od bydla, mleka,
drobiu
> czy sera, bo wszystkie te produkty, nie tylko mieso, sa potencjalnym
zrodlem
> zagrozenia)
>
> Tak wiec apeluje -- na razie spokojnie. Zobaczymi co sie stanie. Jesli
przez
> ostatnie 15 lat zdarzylo sie komus z was zjesc mieso, ser lub wypic mleko,
> jestescie juz od dawna potencjalnymi nosicielami BSE...(tak jak i ja:) a
na
> to narazie niec nie da sie poradzic.
>
> --
> omc dr Maciej D. Zatoński
> z...@i...net.pl
> http://klub.chip.pl/zaton
> +48 501 465 062
> gg: 303687
> +48 (71) 3632781
>
>
|