Data: 2000-11-29 20:27:53
Temat: O choribie BSE (K-J)
Od: "MZ" <s...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pare slow na temat choroby szalonych krów (BSE)
Nie rozumiem calego szumu, ktory nagle sie podnosi. Okres inkubacji (czyli
czas od spozycia zakazonego miesa do momentu pojawienia sie PIERWSZYCH
objawow) w BSE wynosi ok. 15 (PIETNASTU!!!) lat. Jesli wiec dzis pojawiaja
sie pierwsze zachorowania na BSE to skazone mieso bylo jedzone w Europie juz
15 lat temu! Poza tym priony wywolujace ta chorobe sa prawie niemozliwe do
identyfikacji! Priony to bialka, wiec podgrzanie miesa do temp. ponad 60 st.
C. je niszczy! Poza tym przenoszenie BSE na ludzi (czyli wywolanie u ludzi
choroby Kreutzfelda-Jakoba) nie zostalo w 100% potwierdzone (wiem, bo sam
sie tym zajmuje). Do tego wszystkiego szacuje sie, ze aby zachorowac na KJ
trzeba miec predyspozycje genetyczne do tego (ma je ok 1:1000000 ludzi).
Pojedyncze zachorowania na KJ w Europie, na razie nie odbiegaja od sredniej
populacyjnej (to znaczy, ze jedna na 800 000 osob moze zachorowac na KJ
spontanicznie -- czyli nie z powodu przenoszenia BSE od bydla, mleka, drobiu
czy sera, bo wszystkie te produkty, nie tylko mieso, sa potencjalnym zrodlem
zagrozenia)
Tak wiec apeluje -- na razie spokojnie. Zobaczymi co sie stanie. Jesli przez
ostatnie 15 lat zdarzylo sie komus z was zjesc mieso, ser lub wypic mleko,
jestescie juz od dawna potencjalnymi nosicielami BSE...(tak jak i ja:) a na
to narazie niec nie da sie poradzic.
--
omc dr Maciej D. Zatoński
z...@i...net.pl
http://klub.chip.pl/zaton
+48 501 465 062
gg: 303687
+48 (71) 3632781
|