| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-13 11:00:40
Temat: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?Witam,
W nawiązaniu do watku o jogurcie (takim raczej kwaśnym niz slodkim)...
Jakies propozycje jak/z czym mozna by go jeszcze zjeść/zastosować poza:
- musli z platkami, orzechami itp.
- salatki warzywno-owocowe
- picie/jedzenie solo
- jogurt z owocami ?
Lubię jogurt, na mój żołądek wplywa jakoby balsam najlepszy, tylko trochę
brak mi pomysłu jak mozna by go jeszcze spożyć.
Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
zupelnie nietypowego ?
brow(J)arek pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-13 11:41:15
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?brow(J)arek napisal(a):
>Jakies propozycje jak/z czym mozna by go jeszcze zjeść/zastosować poza:
Jogurt naturalny Bakoma + taka sama ilosc wody (zimnej) + lyzka lub
dwie miodu + wycisnieta cyryna. Zmiksowac. Pic do obiadu.
Przepis na ajran byl wielokrotnie.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 12:12:56
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ckj1p3$9hp$1@213.17.234.82...
> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
Nie pamiętam jak to się nazywa (lasi, czy cos takiego), ale robi się z
jogurtem następującą rzecz - bierze się w równych częściach jogurt i owoce i
miksuje, a potem do tego wlewa się taką sama część wody mineralnej
_gazowanej_. Czyli wszystko w równych częściach ma być.
Wymieszać już łyżką i podawać np. do pierogów z owocami, albo naleśników z
serem, albo samo popijać - ja nie lubię jogurtu, ale w tej formie chętnie
piłam.
Można to sobie dosłodzić do smaku.
Albo wymieszać jogurt z owocami (część z nim zmiksować, resztę dodać w
kawałkach), dodać do tego odpowiednią ilość rozpuszczonej żelatyny,
poprzelewać do foremek i schłodzić. Wychodzą takie owocowo, jogurtowe niby
galaretki/"serniki" na zimno. Można wzbogacić smak wanilią, cukrem, polać na
wierzch galaretkę owocową.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 13:34:59
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?>
> W nawiązaniu do watku o jogurcie (takim raczej kwaśnym niz slodkim)...
>
Używam go zamiast śmietany (tam, gdzie się nie zwarzy).
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 15:49:26
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?brow(J)arek wrote:
> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
Sosy wszelakie na zimno do mies i nie tylko, np. zaziki. Mozna jogurtem
zaciagnac zupe, zamiast smietany, tylko chyba szkoda tych bakterii
dobroczynnych ponoc.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 16:09:15
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?
"brow(J)arek" <b...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ckj1p3$9hp$1@213.17.234.82...
> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
Do Stifado (gulasz z wolowiny) jako zaziki (nie wiem jak to sie pisze
poprawnie)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 21:37:18
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?brow(J)arek wrote:
> Witam,
>
> W nawiązaniu do watku o jogurcie (takim raczej kwaśnym niz slodkim)...
===
Sos do ryb:
3 łyżki jogurtu, pęczek bazyli, trochę czosnku, soli, cukru, cytryny.
Zmiksować i polać pstrąga lub łososia. Miodzio.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 08:00:35
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ckj1p3$9hp$1@213.17.234.82...
> W nawiązaniu do watku o jogurcie (takim raczej kwaśnym niz slodkim)...
>
> Jakies propozycje jak/z czym mozna by go jeszcze zjeść/zastosować poza:
Jeszcze mnie oświeciło, że klasyczne curry, robi się przecież na kwasnym
jogurcie - może ktoś zapoda przepis, ja nie znam.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 08:46:12
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?
> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
>
> brow(J)arek pozdrawia
1. Dipy- nie ograniczajmy sie do tzatzykow, jogurt mozna mieszac (lub
niepodjac solo) ze smietana, majonezem, oliwa, zmielonym twarogiem i dodawac
rozne kombinacje ziol(pietruszka, szczypiorek, bazylia, tymianek,
koperek....), zmiksowanych lub drobno pokrojonych warzyw(ogorki swierze i
kiszone, pomidorki obrane ze skorki, brokuly, papryka, seler naciowy,
czosnek, cebula...) lub owocow (borowki, ananas-oba swietne na slono....) i
przypraw(sol, pieprz, curry, musztarda, papryka.......)
2. Serniki na zimno- miksowac z owocami, slodzic- dodac ropuszczona zelatyne
lub galeretke- i mamy niskokaloryczny deser
3. Zamiast smietany : do zupy ( juz na talezu), nalesnikow, plackow
ziemniaczanych
3. Do nalesnikow podaje jogurt oslodzony przyprawiony cynamonem, namoczonymi
wczesniej rodzynkami i orzechami
4. Twarozek ze szcypiorkeim polewam jogurtem zamiast smietany
5. lekko wystudzony kiesiel (zrobiony z kartoflanki i swierzych/mrozonych
owocow, lub kompotu) polewam naturalnym jogurtem
pozdrawiam
Jogurtowa Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 12:20:43
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
Waniliowy jogurt (kurcze-nie-wiem-jakiej-firmy) sprzedawany w "moim
rozmiarze" czyli litrowych pudelkach TetraPak. Do nalesnikow z owocami czy
dzemem zamiast smietany.
MS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |