Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?
Date: Wed, 13 Oct 2004 14:12:56 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <ckj64c$e7d$1@inews.gazeta.pl>
References: <ckj1p3$9hp$1@213.17.234.82>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097669581 14573 81.219.100.7 (13 Oct 2004 12:13:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Oct 2004 12:13:01 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218409
Ukryj nagłówki
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ckj1p3$9hp$1@213.17.234.82...
> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
Nie pamiętam jak to się nazywa (lasi, czy cos takiego), ale robi się z
jogurtem następującą rzecz - bierze się w równych częściach jogurt i owoce i
miksuje, a potem do tego wlewa się taką sama część wody mineralnej
_gazowanej_. Czyli wszystko w równych częściach ma być.
Wymieszać już łyżką i podawać np. do pierogów z owocami, albo naleśników z
serem, albo samo popijać - ja nie lubię jogurtu, ale w tej formie chętnie
piłam.
Można to sobie dosłodzić do smaku.
Albo wymieszać jogurt z owocami (część z nim zmiksować, resztę dodać w
kawałkach), dodać do tego odpowiednią ilość rozpuszczonej żelatyny,
poprzelewać do foremek i schłodzić. Wychodzą takie owocowo, jogurtowe niby
galaretki/"serniki" na zimno. Można wzbogacić smak wanilią, cukrem, polać na
wierzch galaretkę owocową.
Sowa
|