Data: 2004-10-14 08:46:12
Temat: Re: O jogurcie jeszcze - co z nim/z niego można jeszcze ?
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jakieś połączenia z mięsem, serami, nalesnikami wchodza w grę ? A może coś
> zupelnie nietypowego ?
>
> brow(J)arek pozdrawia
1. Dipy- nie ograniczajmy sie do tzatzykow, jogurt mozna mieszac (lub
niepodjac solo) ze smietana, majonezem, oliwa, zmielonym twarogiem i dodawac
rozne kombinacje ziol(pietruszka, szczypiorek, bazylia, tymianek,
koperek....), zmiksowanych lub drobno pokrojonych warzyw(ogorki swierze i
kiszone, pomidorki obrane ze skorki, brokuly, papryka, seler naciowy,
czosnek, cebula...) lub owocow (borowki, ananas-oba swietne na slono....) i
przypraw(sol, pieprz, curry, musztarda, papryka.......)
2. Serniki na zimno- miksowac z owocami, slodzic- dodac ropuszczona zelatyne
lub galeretke- i mamy niskokaloryczny deser
3. Zamiast smietany : do zupy ( juz na talezu), nalesnikow, plackow
ziemniaczanych
3. Do nalesnikow podaje jogurt oslodzony przyprawiony cynamonem, namoczonymi
wczesniej rodzynkami i orzechami
4. Twarozek ze szcypiorkeim polewam jogurtem zamiast smietany
5. lekko wystudzony kiesiel (zrobiony z kartoflanki i swierzych/mrozonych
owocow, lub kompotu) polewam naturalnym jogurtem
pozdrawiam
Jogurtowa Ktoska
|