| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-26 20:46:52
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologicznyUżytkownik "eM eL" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:clm3dr$ktl$1@inews.gazeta.pl...
> I.P. <i...@g...de> napisał(a):
>
>> Jest Ci to wiadome z praktyki, bo wlasnie w programie tel., gdzie
> pokazywano
>> takie pieczenie pizzy, powiedziane bylo o wysokich kosztach nagrzania
>
> Mam "pizza stone" od lat i wlasnie tak to dziala. Kamien ten rozgrzewa
> sie
> w ciagu ok. 10 minut, tyle ile potrzeba piecykowi. Sa pewnie rozne takie
> kamienie do pieczenia pizzy w tym byc moze takie, ktore wymagaja
> baaaaaardzo
> dlugiego nagrzewania.
>
> Moj kamien ma ok. 34 cm srednicy (13 cali) i ok 1,5 cm grubosci, jest
> nieco
> karbowany na gorze (dzieki temu jest cyrkulacja powietrza pomiedzy
> kamieniem
> a dnem pizzy) i dosyc ciezki jak na swoje gabaryty. Nie wiem jaka to
> firma
> gdyz napisane na nim jest tylko "CR Italia."
>
>
>>
>> A daje taki efekt jak pieczenie na kamieniu?
>
> Pizza piecze sie rownomiernie i sie nie przypala. Podobnie cisteczka i
> inne
> wypieki. IMO genialny wynalazek.
>
> --
>><eM eL><Washington, D.C.><
>><There's no place like 127.0.0.1><
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
A gdzie takie cudo można kupić?
Pozdrawiam i smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-26 23:38:36
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologicznyalien71 <j...@o...pl> napisał(a):
>
> A gdzie takie cudo można kupić?
Tego to nie wiem, gdyz - jak to wynika z mojego podpisu - mieszkam w USA.
Tutaj mozna kupic zarowno kamien do pieczenia pizzy jak i takie
rozne "frymusne" blachy do pieczenia w b. wielu sklepach, ale jak jest w
innych krajach to nie wiem. Choc pewnie nie powinno byc klopotu bo to
przeciez zaden cymes.
Uklony
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 07:53:16
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologicznyczy moge prosic o twoj przepis na pizze? ed
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 08:37:54
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologiczny
Użytkownik "Edyta" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:clnk6g$k0r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czy moge prosic o twoj przepis na pizze? ed
Znaczy czyj ? Mój ? ;)
Pizza to prosta sprawa jest (podstawa to dobra mąka i drożdże).
- 2 szklanki dobrej maki
- 1/4 paczki drożdzy świeżych
- szklanka cieplej (letniej wody)
- 2 solidne szczytpty soli (takie między 3 palce)
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
Drożdże do szklanki pokruszyć i zasypać cukrem, poczekać aż sie rozpuszczą.
Zalać wodą wymieszać (odstawić w cieple miejsce i poczekac aż zaczną
buzować - jeśli nie zaczną wyrzucić).
Mąkę przesiac przez sito, dodac sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać długo i
energicznie (no z 15 minut by zdalo - aż sie przestanie kleić). Dodawać
oliwe i nadal wyrabiać.
Odstawic w cieple miejsce na 0,5-1 godziny (w misce przykrytej wilgotną
ścierką lub foliowym worem). Wyroboic ponownie i ponownie odstawić na jakąs
godzinkę.
No i w zasadzie mamy pizzę. Teraz tylko rozgrzać piec (ja grzeje na full) i
blache (to ten hit technologiczny). Z kulki ciasta zrobic placek (metoda
dowolna ale ja ostatnio stosowałem ręczne "rozciąganie" ciasta - wyszlo
super cienkie i super pyszne).
Rozgrzana blachę wyjąć i szybko wrzucic na nią ciasto i z powrotem na 2-3
minutki do pieca (bez nadzienia). Po tym czasie wyjąć i ekspresowo
posmarowac cienko oliwą, polac sosem, nalożyc farsz posypac serem (ez
przesady z ilością dodatków, to ma być pizza z nadzieniem, a nie kopa farszu
i cos pod spodem). Do pieca na jakies 8-12 minut (nie zaszkodzi sprawdzic po
6 minutach co i jak żeby sie nie przypieklo).
brow(J)arek pozdrawia i zyczy smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 08:53:14
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologiczny
"eM eL" <b...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
>
> Mam "pizza stone" od lat i wlasnie tak to dziala. Kamien ten rozgrzewa
sie
> w ciagu ok. 10 minut, tyle ile potrzeba piecykowi. Sa pewnie rozne takie
> kamienie do pieczenia pizzy w tym byc moze takie, ktore wymagaja
baaaaaardzo
> dlugiego nagrzewania.
>
> Moj kamien ma ok. 34 cm srednicy (13 cali) i ok 1,5 cm grubosci, jest
nieco
> karbowany na gorze (dzieki temu jest cyrkulacja powietrza pomiedzy
kamieniem
> a dnem pizzy) i dosyc ciezki jak na swoje gabaryty. Nie wiem jaka to
firma
> gdyz napisane na nim jest tylko "CR Italia."
>
>
> >
> > A daje taki efekt jak pieczenie na kamieniu?
>
> Pizza piecze sie rownomiernie i sie nie przypala. Podobnie cisteczka i
inne
> wypieki. IMO genialny wynalazek.
>
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
> ><There's no place like 127.0.0.1><
Dzieki za odpowiedz, , przy okazji zamowie sobie ten "kamien"
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 13:36:56
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologiczny> Inna metoda jest uzycie podwojnej blachy do pieczenia z warstwa powietrza
> pomiedzy sciankami. Rozgrzewa sie rowno, szybko i znakomicie utrzymuje
> temperature bez przypalania pizzy.
a taka blacha ma to powietrze szczelnie zamkniete w srodku?
nie chce tu pitolic o kwestiach technicznych (jak to wytrzymuje zmiany
cisnien zwiazane ze zmiana temperatury - taka blacha zazwyczaj jest dosc
cienka), ale moja blacha do pizzy ma taki dodatek - druga blache
perforowana. ta perforowana pasuje na wierzch tej pelnej. po cholere to?
moze po to, zeby zrobic taka poduszke powietrzna pod pieczonym towarem?
bede musial sprobowac nastepnym razem...
MS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |