Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: O pizzy jeszcze... hint technologiczny
Date: Wed, 27 Oct 2004 10:37:54 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 44
Message-ID: <clnmkt$pk8$1@213.17.234.82>
References: <clj5ou$6ub$1@213.17.234.82> <cljkof$p0n$02$1@news.t-online.com>
<cllqup$ckg$1@inews.gazeta.pl> <clm2bm$s36$02$1@news.t-online.com>
<clm3dr$ktl$1@inews.gazeta.pl> <clmdfp$1e3m$1@node3.news.atman.pl>
<clnk6g$k0r$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.234.82
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1098866141 26248 213.17.234.82 (27 Oct 2004 08:35:41
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Oct 2004 08:35:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219776
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Edyta" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:clnk6g$k0r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czy moge prosic o twoj przepis na pizze? ed
Znaczy czyj ? Mój ? ;)
Pizza to prosta sprawa jest (podstawa to dobra mąka i drożdże).
- 2 szklanki dobrej maki
- 1/4 paczki drożdzy świeżych
- szklanka cieplej (letniej wody)
- 2 solidne szczytpty soli (takie między 3 palce)
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
Drożdże do szklanki pokruszyć i zasypać cukrem, poczekać aż sie rozpuszczą.
Zalać wodą wymieszać (odstawić w cieple miejsce i poczekac aż zaczną
buzować - jeśli nie zaczną wyrzucić).
Mąkę przesiac przez sito, dodac sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać długo i
energicznie (no z 15 minut by zdalo - aż sie przestanie kleić). Dodawać
oliwe i nadal wyrabiać.
Odstawic w cieple miejsce na 0,5-1 godziny (w misce przykrytej wilgotną
ścierką lub foliowym worem). Wyroboic ponownie i ponownie odstawić na jakąs
godzinkę.
No i w zasadzie mamy pizzę. Teraz tylko rozgrzać piec (ja grzeje na full) i
blache (to ten hit technologiczny). Z kulki ciasta zrobic placek (metoda
dowolna ale ja ostatnio stosowałem ręczne "rozciąganie" ciasta - wyszlo
super cienkie i super pyszne).
Rozgrzana blachę wyjąć i szybko wrzucic na nią ciasto i z powrotem na 2-3
minutki do pieca (bez nadzienia). Po tym czasie wyjąć i ekspresowo
posmarowac cienko oliwą, polac sosem, nalożyc farsz posypac serem (ez
przesady z ilością dodatków, to ma być pizza z nadzieniem, a nie kopa farszu
i cos pod spodem). Do pieca na jakies 8-12 minut (nie zaszkodzi sprawdzic po
6 minutach co i jak żeby sie nie przypieklo).
brow(J)arek pozdrawia i zyczy smacznego
|