Data: 2004-10-27 08:37:54
Temat: Re: O pizzy jeszcze... hint technologiczny
Od: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Edyta" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:clnk6g$k0r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czy moge prosic o twoj przepis na pizze? ed
Znaczy czyj ? Mój ? ;)
Pizza to prosta sprawa jest (podstawa to dobra mąka i drożdże).
- 2 szklanki dobrej maki
- 1/4 paczki drożdzy świeżych
- szklanka cieplej (letniej wody)
- 2 solidne szczytpty soli (takie między 3 palce)
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
Drożdże do szklanki pokruszyć i zasypać cukrem, poczekać aż sie rozpuszczą.
Zalać wodą wymieszać (odstawić w cieple miejsce i poczekac aż zaczną
buzować - jeśli nie zaczną wyrzucić).
Mąkę przesiac przez sito, dodac sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać długo i
energicznie (no z 15 minut by zdalo - aż sie przestanie kleić). Dodawać
oliwe i nadal wyrabiać.
Odstawic w cieple miejsce na 0,5-1 godziny (w misce przykrytej wilgotną
ścierką lub foliowym worem). Wyroboic ponownie i ponownie odstawić na jakąs
godzinkę.
No i w zasadzie mamy pizzę. Teraz tylko rozgrzać piec (ja grzeje na full) i
blache (to ten hit technologiczny). Z kulki ciasta zrobic placek (metoda
dowolna ale ja ostatnio stosowałem ręczne "rozciąganie" ciasta - wyszlo
super cienkie i super pyszne).
Rozgrzana blachę wyjąć i szybko wrzucic na nią ciasto i z powrotem na 2-3
minutki do pieca (bez nadzienia). Po tym czasie wyjąć i ekspresowo
posmarowac cienko oliwą, polac sosem, nalożyc farsz posypac serem (ez
przesady z ilością dodatków, to ma być pizza z nadzieniem, a nie kopa farszu
i cos pod spodem). Do pieca na jakies 8-12 minut (nie zaszkodzi sprawdzic po
6 minutach co i jak żeby sie nie przypieklo).
brow(J)arek pozdrawia i zyczy smacznego
|