Strona główna Grupy pl.rec.robotki-reczne [OT] niemal spam - masa grysikowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

[OT] niemal spam - masa grysikowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-24 14:35:16

Temat: [OT] niemal spam - masa grysikowa
Od: "skrzacik" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kochani,

ponieważ skleroza dopadła mnie całkowita i nie pamiętam komu na spotkaniu
robotkowym w Krakowie obiecałam przepis na masęe grysikową do tortu
(najlepiej biszkoptu) więc żeby się z tej obietnicy wywiązać pozwalam sobie
zaśmiecić grupę kompletnie niezwiązanym z nią tematem licząc na Wasza
wspanialomyślność i wybaczenie.

Rzeczona masa:

1 litr mleka
6 łyżek (stołowych) grysiku (kaszy manny)
400 g masła
2/3 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 jaja (całe)
opcjonalnie: olejek pomaranczowy lub cytrynowy
50g wódki lub innego alkoholu wedle upodobania

Ugotować grysik z mlekiem (wyjdzie dość gęste, wiec trzeba stać nad tym i
merdać łygą aby sie nie przypaliło) i odstawić do całkowitego wystudzenia.
2/3 szklanki cukru z cukrem waniliowym ubić z dwoma jajkami. Dodać masło i
ucierać. Jak przybierze jednolita masę powoli dodawać zimny grysik caly czas
ucierając. Na końcu wlać alkohol i/lub olejki oraz startą skórkę cytryny z
niewielka ilością soku cytrynowego (wjdzie nam masa cytrynowa). Opcjonalnie
można dodać wiorki czekoladowe albo silny napar z kawy, herbaty albo kakao.
Można też wymieszać z owocami: borówkami (dla nie krakusów jagodami)
malinami, poziomkami, jeżynami itp.

Życząc smacznego, serdecznie pozdrawiam
--
skrzacik
-------------------------------------------
Dogs think they're human...
Cats know they are!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-25 16:59:34

Temat: Re: [OT] niemal spam - masa grysikowa
Od: "Aga " <y...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

skrzacik <s...@p...onet.pl> napisał(a):

> Kochani,
>
> ponieważ skleroza dopadła mnie całkowita i nie pamiętam komu na spotkaniu
> robotkowym w Krakowie obiecałam przepis na masęe grysikową do tortu
> (najlepiej biszkoptu) więc żeby się z tej obietnicy wywiązać pozwalam sobie
> zaśmiecić grupę kompletnie niezwiązanym z nią tematem licząc na Wasza
> wspanialomyślność i wybaczenie.
>
> Rzeczona masa:


Mniam pycha :) Zreszt trzeba dobrze jesc, zeby miec sile do robotek :)
A moze masz "patent" na dobry biszkopcik? Taki pasujacy do tego kremu ;)


yas (zasliniona)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-26 12:38:01

Temat: Re: niemal spam - masa grysikowa
Od: "lyche" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Aga napisał(a):
> A moze masz "patent" na dobry biszkopcik? Taki pasujacy do tego kremu ;)

Ja mam. Do tego jasnego kremu pasuje ciemny biszkopt. Piekę go już
kilka lat ( bardzo często) i zawsze mi się udaje.
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Przygotowanie (w skrócie): Białka ubić z cukrem, dodać żółtka.
Sypkie składniki wymieszać i przesiać. Delikatnie mieszając jajka,
dodawać po łyżce przesiane skladniki. Piec w temperaturze 180 przez
około 30-35 minut w tortownicy o średnicy 21cm lub na dużej
prostokątnej blasze (wtedy kroję go na połowę).
Smacznego
Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze bardziej szczegółowego przepisu -
służę pomocą. :)
Olga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-27 09:13:16

Temat: Re: niemal spam - masa grysikowa
Od: "skrzacik" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aga napisał(a):
> A moze masz "patent" na dobry biszkopcik? Taki pasujacy do tego kremu ;)

Ja mam. Do tego jasnego kremu pasuje ciemny biszkopt. Piekę go już
kilka lat ( bardzo często) i zawsze mi się udaje.
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Przygotowanie (w skrócie): Białka ubić z cukrem, dodać żółtka.
Sypkie składniki wymieszać i przesiać. Delikatnie mieszając jajka,
dodawać po łyżce przesiane skladniki. Piec w temperaturze 180 przez
około 30-35 minut w tortownicy o średnicy 21cm lub na dużej
prostokątnej blasze (wtedy kroję go na połowę).
Smacznego
Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze bardziej szczegółowego przepisu -
służę pomocą. :)
Olga
------------------

hihihi i wywolalam wilka z lasu :)
przepis na ciemny biszkopt powedrowal do schowka :)

skrzacik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ananaski
troche się pochwalę:)
Czy macie FAQ?
gorset i fiszbiny
Abażur - szukam - technika dowolna;)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Kiermasz Rękodzieła w Krakowie
haft krzyzykowy
Sierpniowe spotkanie robótkowe
Ozdobne plecionki
Wiosenne spotkanie robótkowe

zobacz wszyskie »